Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Sfecla roșie, o legumă modestă în aparență, a captivat imaginația și gusturile oamenilor de secole. Populară pentru rolul ei în borșul rusesc și pentru efectele sale detoxifiante și anticancer, această legumă a fost adesea subestimată în ciuda bogăției sale nutriționale. Cu toate acestea, medicul nutriționist Mihaela Bilic dezvăluie adevărata sa valoare într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook.
Deși s-a vehiculat ideea că sfecla roșie este bogată în zahăr și, prin urmare, ar trebui evitată, realitatea este cu totul alta. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, sfecla roșie conține doar 47 de calorii la 100 de grame și are un indice glicemic scăzut. Este o sursă excelentă de fibre și conține doar 8,5% glucide, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu diabet și un aliat de nădejde în controlul greutății.
”Sfecla, o legumă de sezon cu multe beneficii pentru sănătate. Sfecla roșie este ingredientul principal din faimosul borș rusesc și a devenit celebră in anii ‘50 pentru efectul detox și anticancer. Condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, sfecla roșie are doar 47cal/100g și este prietena siluetei. Cu indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5%, sfecla e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet. Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorția colesterolului din alimente”, a explicat medicul Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Sfecla roșie este o sursă excelentă de acid folic și minerale esențiale precum potasiu, calciu, magneziu și fier. Aceste elemente nutritive sunt cruciale pentru sănătatea sângelui și pentru prevenirea anemiei. Consumul regulat de suc de sfeclă poate contribui la reducerea tensiunii arteriale. Conform dr. Mihaela Bilic, 120 ml de suc de sfeclă pot scădea tensiunea arterială cu 10 mm Hg și pot îmbunătăți performanța fizică cu 20%, reducând, în același timp, necesarul de oxigen pentru efort.
”Care sunt beneficii pe care le avem din consumul regulat de sfeclă? O putem ridica la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu calciu magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli.
Sfecla este o sursă importantă de nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. 120ml suc de sfeclă reduce tensiunea cu 10mm Hg. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort.
Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă proprietăți antitumorale antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit ca energizant în recuperarea după boli.
Pigmenții din sfeclă rămân stabili în tractul digestiv, iar aciditatea și temperatura crescută de la gătit nu-i afectează. Sunt folosiți drept coloranți alimentari, cu ei putem colora murături, orez, ouă fierte sau cartofi. Inclusiv urina poate fi colorată în roșu după ce am mâncat sfeclă.
Poate fi consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet. Sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, faceți din ea vedeta sezonului de toamnă!”, a mai spus dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Cu toate aceste beneficii, este important să fim conștienți de exces. Consumul excesiv de sfeclă poate duce la acumularea excesivă de oxalați în organism, fapt ce poate cauza probleme persoanelor predispuse la gută sau formarea calculilor renali.
”O singură avertizare: dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați”, a explicat aceasta.
Sfecla roșie este cu siguranță vedeta sezonului de toamnă. Bogată în nutrienți, cu beneficii semnificative pentru sănătate, această legumă merită un loc de cinste în bucătăria și dieta noastră zilnică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...