”Sezonul” țânțarului: cum vă protejați de o posibilă expunere la virușii West Nile și Zika

Țânțar
West Nile și Zika se răspândesc prin mușcături de țânțari, iar simptomele sunt similare. Medicii oferă câteva sfaturi utile.

West Nile, țânțarului. "Dacă e vară înseamnă că sunt și țânțari, ceea ce înseamnă o posibilă expunere la virușii West Nile și Zika", așa începe un material publicat pe medicinenet.

West Nile, țânțarului. Care sunt simptomele

West Nile – până la 20% dintre persoanele infectate au simptome ca febră, dureri de cap, dureri de cap, dureri articulare, vărsături, diaree și/sau erupții cutanate, potrivit sursei citate. Circa 1 din 150 de oameni pot dezvolta o inflamație gravă a creierului sau a țesuturilor înconjurătoare, cu dureri de cap, febră mare, rigiditate la nivelul gâtului, dezorientare, comă, tremor, convulsii sau paralizie. Cel mai mare risc îl prezintă persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cu anumite afecțiuni cronice.

Virusul Zika – 80% dintre persoanele infectate prezintă simptome ușoare sau niciun simptom. Simptomele posibile variază și pot include: febră, erupție cutanată, durere articulară sau musculară, conjunctivită și/sau cefalee. Simptomele pot începe până la șapte zile după expunere și durează până la șapte zile.

Acest virus se răspândește astfel: o gravidă îl poate transmite copilului, virusul se transmite prin contact sexual, iar cercetătorii au descoperit o asociere cu defectele congenitale ale creierului și avorturile spontane. Centrele din State pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă femeilor însărcinate să nu călătorească în zone în care există un focar Zika.

West Nile, țânțarului: prevenire

Specialiștii recomandă să vă asigurați că toate ecranele și ferestrele nu au goluri care ar putea permite intrarea țânțarilor. Ar fi bine să purtați cămăși cu mâneci lungi și pantaloni lungi când vă aflați în aer liber și folosiți un agent de protecție împotriva insectelor precum ulei de eucalipt, lămâie pe pielea expusă. Potrivit sursei citate, aceste repelente (substanțe care datorită gustului și mirosului îndepărtează insectele și rozătoarele) sunt sigure și eficiente, chiar și pentru femeile însărcinate și cele care alăptează.

Medicii vă recomandă să respectați întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta produselor pe care le folosiți. Iar pentru a limita creșterea și răspândirea țânțarilor, scăpați de orice obiecte din aer liber care pot colecta apă - inclusiv gălețile de grădinărit, cutii și anvelope vechi – și goliți piscina pentru copii între utilizări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel