Servicii medicale în străinătate: cât cheltuie statul român anual

Salon de spital    FOTO: pexels.com
EXCLUSIV
Statul român cheltuie anual milioane de lei pentru serviciile medicale din străinătate. Sumele ar fi suficiente pentru construcția a patru spitale. Dr. Bogdan Andreescu vorbit despre acest lucru la Interviurile DC Medical și DC News.

Problema „liberalizării” sistemului medical este una falsă, cel puțin asta sugerează dr. Bogdan Andreescu, invitat la Interviurile DC Medical și DC News. Bogdan Andreescu este medic specialist în chirurgie plastică și reparatorie.
Potrivit lui, suma anuală pe care statul român o cheltuie pentru plata serviciilor medicale efectuate în clinici din străinătate ar ajunge pentru construcția a patru spitale de dimensiunile unuia județean sau municipal. „Tot mai mulți pacienți, din păcate pe banii lor, se duc în Turcia și plătesc foarte mulți bani, dar mai sunt bani care sunt plătiți de asigurările noastre de sănătate; prin formularul de la Minister (Ministerul Sănătății, n.r.) și prin formularul de Casă (Casa de Asigurări de Sănătate, n.r.), 112.  Sumele sunt în jur de 200 și ceva de milioane. Cam cât costă să faci de la zero un spital de talia unui municipal sau urgență? Cu tot cu construcție, cu aparatură, costul este undeva la 50 de milioane. Prin urmare, cu cei 200 de milioane pe care-i cheltui anual pe servicii la niște privați afară sau la spitale deținute de state din Uniunea Europeană, în loc să-ți faci ție cinci spitale în fiecare an, dai banii ăștia afară. Și asta nu deranjează pe nimeni, avem însă o problemă că sunt plătite niște spitale private”, a explicat el în cadrul emisiunii.
El a mai făcut o comparație cu sistemul medical din Turcia, unde tot mai mulți români aleg să se trateze. Pe de altă parte, mai arată el, sistemul medical din România „este liberalizat”. 
„Adică există o piață de servicii medicale în care joacă niște  furnizori de servicii medicale, furnizori care pot fi privați sau de stat; calitatea de furnizor este cea care te situează în acest sistem. Trebuie să dobândești această calitate, care se dobândește în urma unei evaluări și în urma unei acreditări. Practic, când ai fost evaluat și acreditat ai capacitatea de a presta serviciile acestea de sănătate. Ești competent să faci aceste servicii.
Toată legislația până în acest moment arată că e liberalizată, nu ai ce să mai liberalizezi. Problema este că, deși legea spune că sistemul este liberalizat, mai departe, ce se întâmplă în spatele legii face ca sistemul să nu fie liberalizat. Adică există tot felul de opreliști prin care cei care sunt privați, sunt excluși, pur și simplu, de la această piață de servicii”, a mai explicat el.
Totuși, mai spune medicul, „în timp, de niște ani, privatul a fost încet, încet, acceptat la masa asta a serviciilor, cu niște rezultate foarte bune”. El a mai dat ca exemple oncologia sau dializa, unde serviciile prestate de privați sunt foarte apreciate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel