A început sezonul accidentelor pe...
UPDATE: Ca urmare a confuziei create de declarațiile sale inițiale, președintele CNAS a venit cu noi precizări.
"Începând cu 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea acces la servicii de tip preventiv și la cele de diagnostic precoce pentru afecțiunile oncologice, în conformitate cu prevederile Planului Național de Combatere și Control al Cancerului. Aceste servicii vor fi decontate din bugetul de stat" a declarat Valeria Herdea, președinte CNAS.
Știre inițială:
Aceste servicii vor fi decontate de la bugetul de stat și vor acoperi prevenția, diagnosticul și tratamentul cancerului pentru această categoria de populație.
Această măsură reprezintă un progres semnificativ, oferind acces la îngrijiri medicale esențiale în lupta împotriva cancerului pentru românii fără asigurare medicală.
Conform președintelui CNAD, pacienții neasigurați vor fi consultați inițial de medicul de familie, iar în cazul unei suspiciuni de cancer, ei vor fi direcționați către investigații și analize, urmând un traseu similar cu al pacienților asigurați.
"Avem Planul Naţional de Cancer, în cadrul acestui plan s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, ceea ce este un mare fapt faţă de alte ţări. Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie - asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament.
Deci este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat, aici e diferenţa. În Programul Naţional de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie.
Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat.
Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii", a declarat dr. Valeria Herdea pentru Agerpres.
Este important de subliniat că alocarea bugetară pentru pacienții neasigurați se aplică exclusiv în cadrul Planului Național de Cancer și nu pentru toate tipurile de servicii medicale.
"Se va face acelaşi parcurs ca la ceilalţi pacienţi, fiindcă e un drept constituţional într-o astfel de boală. Faptul că se asumă aşa ceva este mare lucru din punctul meu de vedere.
Gândiţi-vă că avem cancere de colon, cancere de esofag, avem cancere pulmonare, cancer de sân etc, e o mortalitate foarte înaltă, deci o astfel de măsură e foarte binevenită. Planul Naţional de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat.
Vă spun de ce, pentru că nu este normal să moară atâţia oameni şi atunci un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare şi merită sprijinit. Avem 204.722 de pacienţi cu cancer la 31 decembrie anul trecut şi 2.700 sunt de copii", a mai spus dr. Valeria Herdea.
Această decizie reflectă angajamentul pentru combaterea mortalității ridicate cauzate de cancer și entru promovarea accesului la îngrijiri de sănătate pentru toți cetățenii, indiferent de statutul lor de asigurare medicală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...