SERTRALINUM - prospect

Foto: Pixabay
SERTRALINUM - prospect. Acțiune: antidepresiv; inhibă selectiv recaptarea 5-HT din fanta sinaptică (ISRS).

SERTRALINUM - prospect

Denumire comercială: ADJUVIN, ASENTRA, SERLIFT, SERTRALINA, AUROBINDO, SETALOFT, STIMULOTON, ZOLOFT

Forma: comprimate filmate

Indicații: Simptomele tulburărilor depresive, inclusiv depresia acompaniată de anxietate, la pacienţi cu sau fără manifestări maniacale în antecedente. Sindromul obsesiv-compulsiv (OCD). Atacul de panică, cu sau fară agorafobie.

Contraindicații: Pacienţi în tratamentul cu inhibitori de monoaminooxidază sau la mai puţin de 14 zile de la întreruperea tratamentului cu un inhibitori de monoaminooxidază. Hipersensibilitate cunoscută la sertralină.

Atenție: inhibitori de monoaminooxidază asociate - reacții adverse majore, uneori fatale, cum ar fi: hipertermie, rigiditate, mioclonii, instabilitate autonomică cu posibile fluctuaţii rapide ale semnelor vitale, modificări ale statusului mental incluzând confuzie, iritabilitate şi agitaţie extremă, cu evoluţie progresivă spre delir şi comă. Precauţie în asocierea cu alte medicamente serotoninergice: triptofanul sau fenfluramina. Precauţie când se decide schimbarea tratamentul cu agenţi cu acţiune prelungită (ex. fluoxetina). Activarea maniei/hipomaniei. Convulsii (se evită la pacienţii cu epilepsie instabilă, iar cei cu epilepsie aflată sub control vor fi monitorizaţi atent). Medicaţia se va întrerupe în caz de convulsii. Suicid. Supraveghere atentă la începutul trat. În IH risc de creştere a nivelurilor plasmatice. Sarcină. Alăptare. Şoferi şi activităţi de precizie.

Reacții adverse: Greaţă, diaree/scaune moi, anorexie, dispepsie, tremor, ameţeală, insomnie, somnolenţă, transpiraţii, uscăciunea mucoasei bucale şi disfuncţii sexuale (mai ales întârzierea ejaculării). S-au mai descris: vărsături, dureri abdominale, tulburări de motilitate (ca de exemplu simptome extrapiramidale şi tulburări de mers), convulsii, tulburări menstruale, hiperprolactinemie, galactoree, rash (inclusiv cazuri rare de eritem polimorf) şi,
rar, pancreatită şi tulburări hepatice (inclusiv hepatită, icter şi insuficienţă hepatică). Rareori: parestezii, hipoestezii, simptome depresive, halucinaţii, reacţii agresive, agitaţie, anxietate, psihoze, creşteri asimptomatice ale
transaminazelor serice (AST şi ALT), hiponatriemie, sd. de secreţie inadecvată de hormon antidiuretic, alterarea funcţiei plachetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel