Zgomotul alimentar, o preocupare...
Aspectul, mirosul și textura puiului pot indica starea de sănătate a acestuia. Practicile de depozitare adecvate pot reduce riscul de îmbolnăvire. Puiul este un aliment de bază versatil și nutritiv, dar deteriorarea îi poate afecta gustul și textura, putând duce la îmbolnăvire. Este esențial să știi cum să identifici semnele de deteriorare pentru a asigura un consum sigur de pui.
Înainte de a pregăti puiul, este esențial să verifici aspectul și culoarea acestuia pentru a vedea dacă prezintă semne de deteriorare. Puiul crud ar trebui să aibă o culoare roz deschis, cu bucăți albe de grăsime, dar modificările ușoare de culoare sunt normale. Acestea pot indica faptul că puiul nu este la fel de proaspăt. Puiul proaspăt trebuie păstrat în frigider timp de 1-2 zile sau congelat dacă nu este gătit până atunci.
În cazul în care se observă semne vizibile de deteriorare, cum ar fi apariția mucegaiului, aruncă întreaga bucată. Puiul stricat poate fi vâscos, lipicios sau poate avea un miros neplăcut.
Puiul gătit trebuie să fie alb, fără carne roz, și trebuie păstrat în frigider la 4°C sau mai puțin timp de până la 3 zile. Dacă este lăsat în „zona de pericol de temperatură” de la 4°C la 60°C pentru mai mult de câteva ore, bacteriile se pot dezvolta exponențial și pot crește riscul de îmbolnăvire prin toxiinfecție alimentară.
Dacă observi semne vizibile de creștere a mucegaiului sau modificări de culoare între momentul în care puiul este refrigerat și cel în care intenționezi să îl consumi, aruncă-l. Condimentele sau pansamentele de pe pui pot face dificilă observarea mucegaiului sau a schimbărilor de culoare. Healthline recomandă să consumi puiul în termen de 3 zile de la preparare și să-l reîncălzești la cel puțin 74°C, folosind un termometru alimentar pentru a măsura temperatura internă.
Mirosul urât este un semn comun al puiului stricat, puiul proaspăt având de obicei un miros specific. Dacă puiul are un miros acru sau de sulf, aruncă-l. Cu toate acestea, mirosul singur nu este suficient pentru a determina siguranța puiului, deoarece simțul olfactiv al oamenilor poate varia, așa că fii atent la alte semne de deteriorare.
Foto: Freepik @azerbaijan_stockers
Puiul crud proaspăt trebuie să aibă o textură lucioasă și moale, fără reziduuri lipicioase. Dacă rămâne un reziduu vâscos, este probabil să fie stricat. Puiul gătit este ferm și mai uscat, iar orice modificare de textură indică faptul că nu mai poate fi consumat în siguranță.
Atunci când cumperi carne de pui, este esențial să iei în considerare data limită de consum și data achiziționării. Data limită de consum este data de utilizare recomandată de producător pentru o calitate maximă. Dacă intenționezi să consumi puiul în 1-2 zile, alege un pachet care se apropie de data limită de consum, care este de obicei la reducere.
Cel mai bine este să cumperi puiul crud la sfârșitul călătoriei la magazin pentru a reduce timpul în care acesta se află în zona de pericol. Depozitează-l în frigider sau în congelator. În congelator, puiul poate rezista până la 9 luni, cu condiția să fie bine închis. Cu toate acestea, calitatea poate scădea dacă este lăsat la congelator pe termen nelimitat.
În frigider, puiul proaspăt și neprăjit poate rezista 1-2 zile. Dacă ai gătit puiul, consumă-l în termen de 3-4 zile și păstrează-l la frigider. Scrie întotdeauna data achiziției pe ambalaj înainte de a pune puiul la congelator.
Este esențial pentru siguranța ta să știi când puiul este stricat. Puiul proaspăt crud este de obicei roz deschis cu grăsime albă, are un miros minim și este moale și umed. Dacă devine vâscos, urât mirositor sau își schimbă culoarea, înseamnă că este stricat. Aruncați orice pui care a depășit data limită de consum, care a stat în frigider mai mult de 2 zile sau care a stat în zona de pericol din punct de vedere al temperaturii mai mult de 2 ore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...