Semințele de dovleac, șapte beneficii. Mihaela Bilic: Se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi

semintele de dovleac - FOTO: Freepick
Semințele de dovleac au multe beneficii pentru sănătate și substanțe nutritive.

Semințele de dovleac ajută la stimularea imunității și a metabolismului, la reducerea greutății, la îmbunătățirea stării de spirit și la îmbunătățirea somnului. Alte beneficii ale semințelor de dovleac includ creșterea nivelului de testosteron la bărbați, protejarea împotriva progresiei cancerului și a paraziților și eliminarea pietrelor la rinichi.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de Facebook ce beneficii au semințele de dovleac asupra sănătății bărbaților. 

”Sămânța de bostan - un remediu eminamente masculin. Când vine vorba de ronțăieli sănătoase, semințele de dovleac sunt de departe un “rău” necesar, mai ales pentru bărbați. Spun “rău” pentru că obiceiul de a mânca semințe nu este un spectacol atrăgător pentru privitor. Chiar dacă din exterior nu “se vede” bine, culmea e că face bine!

La interior, mai precis la prostată. Da, e demonstrat științific, semințele de bostan sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei și chiar o metodă eficientă de prevenție a adenomului de prostată. În plus conțin steroli vegetali ce mimează moleculele de colesterol din sânge, blochează locurile lor de fixare și în felul acesta, indirect, îmbunătățesc profilul lipidic sangvin”, arată Mihaela Bilic. 

Vezi și: Tuberculoza, cauze, simptome și tratament. Medic: Potențial fatal, dacă nu este tratată la timp

Conținutul semințelor de dovleac

Semințele de dovleac sunt bogate în nutrienți precum proteinele și grăsimile nesaturate, și anume acidul omega-3. Ceilalți nutrienți prezenți în semințele de dovleac includ mangan, triptofan, calciu, potasiu, magneziu, cupru, fosfor, zinc și fier. De asemenea, conține cantități mai mici de vitamine din complexul B, vitamina K și vitamina A. În plus, semințele de dovleac au fitosterol, un compus organic care contribuie și la valoarea lor nutritivă.

”Ce avantaje mai au semințele de dovleac? Ca orice oleaginoase, sunt un super-food cu 40% grăsime, 30% proteine, 20% glucide, sub 10% apă și calorii cât ciocolata, peste 500cal/100g. Deci se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi. Ideal ar fi sa fie de bostan românesc, sunt gustoase și au coaja subțire.

Dacă tot vorbim de coajă, efortul de a scoate mica sămânță din învelișul ei ne ia timp, deci ni se pare că mâncăm mult, când de fapt miezul abia dacă umple o lingură. Dar ronțăiala asta e benefică, e un fel de ritual de calmare a nervilor. Crude sau coapte? Cu siguranță coapte în tavă cu un strop de sare, dacă se poate timp mai lung și temperatură joasă, de maxim 100 grade, ca să se usuce și să fie crocante.

Singura avertizare îi vizează pe cei cu bilă leneșă, prea multe semințe pot cădea greu. Deci profitați de sezonul dovlecilor și faceți provizii de semințe pentru iarnă, acum aveți argumente suficiente să ronțăiți la gura sobei fără să vă mai pese de bunele maniere - ce nu face omul pentru sănătate?”, mai explică medicul nutriționist. 

Vezi și: Ouăle, risc pentru dezvoltarea unor boli. Testul plutitor îți va arăta dacă este proaspăt sau vechi

Semințele de dovleac pot fi consumate cu sau fără coji

După ce au fost scoase din dovleac, este recomandat să se înmoaie în apă câteva ore pentru a ajuta la îndepărtarea pulpei. O practică obișnuită este să adăugați condimente ușoare și să prăjiți semințele pe o foaie de copt pe raftul superior al cuptorului, timp de 15 până la 20 de minute, la 350 de grade.

Consumul cojilor nu face decât să adauge un conținut ridicat de fibre din semințe, benefice în reducerea riscului de boli de inimă și obezitate. Miezul de la semințele de dovleac prăjit conține aproximativ 5,2 grame de fibră pe porție, în timp ce semințele de coajă conțin doar 1,8 grame.

”Totuși, există o singură atenţionare. Dacă cineva nu este obişnuit să mănânce foarte multă fibră, și mănâncă o cantitate mare de semințe de dovleac, poate ajunge să aibă unele tulburări ale tractului digestiv”, a spus nutriționistul Wylie-Rosett, profesor și șef de divizie pentru promovarea sănătății și cercetarea nutriției la Albert Einstein College of Medicine din New York, pentru American Heart Association News.

Semințele de dovleac sunt, de asemenea, bogate şi în alți nutrienți, inclusiv magneziu, care ajută la sănătatea inimii și a oaselor, la scăderea tensiunii arteriale și chiar la prevenirea migrenelor. Doar un sfert de cană de semințe de dovleac include 42% din aportul zilnic de magneziu recomandat.

Vezi și: Coaja de pepene, beneficii pentru sănătate. Cum o poți consuma

Mențin sănătatea inimii

Fitosterolii și acizii grași polinesaturați omega-3, prezenți în semințele de dovleac, pot scădea nivelul colesterolului LDL. Acești compuși pot preveni, de asemenea, cheagurile de sânge și ateroscleroza, reducând astfel riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, potrivit Organic facts.

Induc starea de somn

Dacă vă simțiți obosit sau stresat după o zi lungă, puteți apela la semințe de dovleac pentru a vă calma și a obține un somn bun. Semințele de dovleac sunt surse bogate de magneziu și triptofan, ambele având calități sedative și calmante care stimulează somnul.

Ajută la creșterea părului

Studiile arată că uleiul din semințe de dovleac este benefic pentru creșterea părului la bărbați. Uleiul din semințe de dovleac crește nivelul de androgeni la bărbați. Astfel, o mână de semințe de dovleac în fiecare zi se poate dovedi a fi benefică pentru creșterea părului.

Vezi și: Stângăcia, o componentă genetică. Ciurea: Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav

Proprietăți anticancer

Semințele de dovleac pot ajuta la tratarea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de stomac, prostată, plămâni și colon. Semințele de dovleac au proprietăți anti-cancer și antioxidante. Aceste semințe sunt, de asemenea, cunoscute pentru a reduce riscul de cancer de sân la femeile în postmenopauză. 

Un studiu de caz bazat pe populația feminimă aflată în postmenopauză, realizat de Dr. Ravi P Sahu, cercetător de la Departamentul de Farmacologie și Toxicologie, Boonshoft School of Medicine, Wright State University, Ohio, SUA, a evaluat corelația dintre alimentele bogate în fitoestrogen și lignani dietetici cu riscul de cancer de sân. Rezultatele au oferit dovezi suficiente pentru reducerea riscului de cancer mamar postmenopauză asociat cu consumul crescut de semințe de dovleac, mai arată Organic Facts.

Reglează glicemia

Conținutul ridicat de magneziu din semințele de dovleac ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge din organism. Prin creșterea producției de insulină și reducerea stresului oxidativ în organism, acestea ajută la prevenirea diabetului de tip 2, conform unui studiu publicat în revista Advanced Pharmaceutical Bulletin în 2018.

Vezi și: Folfirinox, tratamentul care crește cu 5 ani viața pacientului cu cancer de pancreas. Adina Croitoru și Irinel Popescu: Mi se pare foarte încurajator

Reduc inflamația

Studiile arată că semințele de dovleac au proprietăți antiinflamatorii, care este unul dintre motivele comune pentru care oamenii mănâncă această gustare delicioasă. Semințele de dovleac mențin, de asemenea, țesuturile sănătoase.

Semintele de dovleac sunt extrem de populare datorită efectelor lor asupra osteoporozei. Acestea au un nivel ridicat de zinc, calciu, cupru și alte minerale care sunt legate de creșterea densității osoase. Studiile au arătat că aportul regulat de semințe de dovleac poate reduce slăbiciunea osoasă și simptomele osteoporozei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel