Semințele de Floarea-soarelui, beneficii și efecte nedorite

Floarea-soarelui
Semințele de flarea-soarelui sunt hrănitoare și bune pentru o dietă sănătoasă, dar doar în anumite condiții și cantități.

Semințele de floarea-soarelui, care sunt recoltate din miezul florilor mari, cu petale galbene, au o istorie lungă și interesantă. Amerindienii au cultivat floarea-soarelui în urmă cu aproximativ 8.000 de ani, folosind semințele pentru a face făină pentru pâine.

Semințe de floarea-soarelui, beneficii

Astăzi, agricultorii cultivă două tipuri principale de floarea-soarelui. Cele cu coajă neagră solidă, care au semințe extra-uleioase și sunt presate în ulei de floarea-soarelui sau folosite ca hrană pentru păsări animale.

Aceste semințe bogate în nutrienți pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru toată lumea. Semințele de floarea-soarelui pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a bolilor de inimă, a colesterolului, a zahărului din sânge (glicemiei) și a diabetului, deoarece conțin vitamina E - unul dintre cei mai importanți antioxidanți, magneziu, proteine, acizi grași linoleici și mai mulți compuși vegetali.

Mai mult, studiile leagă semințele de floarea soarelui cu multiple alte beneficii pentru sănătate.

În 30 de grame de semințe decojite (cantitatea recomandată de ghidurile americane) avem:

Calorii: 163
Grăsime totală, care include: 14 grame
- Grasimi saturate: 1,5 grame
- Grăsime polinesaturată: 9,2 grame
- Grăsimi monoasaturate: 2,7 grame
Proteine: 5,5 grame
Carbohidrați: 6,5 grame
Fibre: 3 grame
Vitamina E: 37% din cantitatea zilnică recomandată
Niacină: 10% din cantitatea zilnică recomandată
Vitamina B6: 11% din cantitatea zilnică recomandată
Vitamina B9 (Folat): 17% din cantitatea zilnică recomandată
Acid pantotenic: 20% din cantitatea zilnică recomandată
Fier: 6% din cantitatea zilnică recomandată
Magneziu: 9% din cantitatea zilnică recomandată
Zinc: 10% din cantitatea zilnică recomandată
Cupru: 26% din cantitatea zilnică recomandată
Mangan: 30% din cantitatea zilnică recomandată
Seleniu: 32% din cantitatea zilnică recomandată.

sursă tabel: healthline.com

Potențiale dezavantaje

Deși sunt sănătoase, ele au mai multe dezavantaje. Spre exemplu au un conținut ridicat de calorii - în 30 de grame avem 163 de calorii.

Apoi, e bine să le consumați în stare naturală, adică doar decojite, nu și prăjite și sărate, asta dacă nu vreți să înghițiți prea multă sare. Spre exemplu, 30 de grame de semințe prăjite pot conține 2.500 mg de sodiu, care înseamnă 108% din cantitatea zilnică recomandată. 

De asemenea, au un conținut mare de cadmiu, un metal greu pe care planta îl extrage din sol și îl deune în semințe. Cadmiul poate dăuna rinichilor dacă sunteți expus la cantități mari pe o perioadă lungă de timp.

Germinarea semințelor poate avea de asemenea efecte nedorite, pentru că semințele puse la încolțit pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare, cum ar fi Salmonella, care poate prospera în condițiile calde și umede necesare procesului.

Consumul semințelor de floarea soarelui în coajă vă poate crește riscul de constipație, deoarece puteți mânca neintenționat fragmente de coji pe care tractul digestiv nu le poate digera.

Nu în ultimul rând, deși alergiile la semințele de floarea-soarelui sunt relativ rare, reacțiile pot include astm, umflarea gurii, mâncărimi în cerul gurii, erupții cutanate, leziuni, vărsături și anafilaxie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel