SECHELE după COVID-19: sistemul imunitar slăbit grav și la 6 luni după vindecare. STUDIU
14 apr 2021, 15:54

Pacienți COVID-19 la ATI. Foto ilustrativă: Spitalul Militar Central
Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester au descoperit o afectare persistentă a sistemului imunitar al pacienților și la șase luni după ce au fost spitalizați pentru COVID-19, ceea ce ar putea fi asociat cu rezultate mai slabe pentru sănătate.

Studiul, publicat în jurnalul Med, examinează impactul unei infecții cu SARS-CoV-2 asupra sistemului imunitar al pacienților care au fost spitalizați în perioada de după o infecție cu COVID-19, odată ce au fost externați.

Echipa - cu sediul la Institutul de Imunologie și Inflamație al Universității „Lydia Becker” și susținut de Consorțiul de Imunologie Coronavirus din Marea Britanie (UK-CIC) - a identificat o semnătură imunologică care apare la unii dintre pacienți, care a fost asociată cu radiografii toracice nerezolvate, indicând aceste pacienții au avut un rezultat clinic mai slab, se arată într-un document remis redacției. 

Prin urmare, cercetătorii au identificat caracteristicile imune la pacienții cu COVID-19 convalescenți care sunt asociați cu impact negativ asupra sănătății ulterioare.

Echipa a compilat caracteristicile celulelor imune ale a peste 80 de pacienți convalescenți recrutați din spitalele din Manchester, între iulie și octombrie 2020.

Ei au descoperit că modificările celulelor B - un tip de limfocit - care apar în timpul vârfului spitalizării COVID-19 au fost în mare parte restabilite cu 6 luni de convalescență. Cu toate acestea, modificările celulelor T, un alt limfocit, au persistat în convalescența COVID-19.

Autorul studiului, Dr. Joanne Konkel, de la Universitatea din Manchester, a declarat că: „Studiul nostru detaliază modificările imune persistente la pacienții cu COVID-19 spitalizați anterior până la 6 luni după externarea. În mod semnificativ, schițăm o semnătură imună asociată cu rezultate clinice mai slabe la pacienții convalescenți”.

„Asocierea, cu toate acestea, nu este o cauzalitate și ceea ce dorim acum să înțelegem este cu ce alte simptome COVID pe termen lung ar putea fi asociată această „semnătură” și dacă ar putea fi utilizată pentru a identifica pacienții care ar trebui urmăriți cel mai atent după externarea din spital”.

„Semnătura” prezentă în grupul de pacienți cu rezultate clinice mai slabe a fost caracterizată de echipa de cercetgători ca având niveluri ridicate de celule T citotoxice - care pot distruge alte celule - precum și o producție crescută de tipuri speciale de proteine numite citokine de tip 1.

Autorul studiului, dr. Madhvi Menon, de la Universitatea din Manchester, a declarat: „Rămâne să se stabilească dacă aceste modificări imune sunt unice pentru COVID-19 sau dacă sunt observate și în urma altor infecții respiratorii severe”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?