Secție de terapie intensivă modernă, inaugurată la Spitalul de Neurochirurgie Iași

Spitalul de Neurochirurgie prof dr N. Oblu din Iași.
Cea mai modernă secție de terapie intensivă de la spitalele de stat din Iași a fost inaugurată, vineri, la Spitalul de Neurochirurgie prof dr Nicolae Oblu, informează Consiliul Județean.

Pentru efectuarea lucrărilor de modernizare la secția de terapie intensivă a Spitalului de Neurochirurgie din Iași reprezentanții Consiliului Județean au investit 1,8 milioane de euro.

„Acum s-a finalizat prima etapă din transformarea spațiilor de terapie intensivă și aducerea lor la acel nivel care să ofere pacienților șanse sporite la viață. Sala ATI nu putea fi închisă în totalitate, parte din spații fiind păstrate pentru activitatea curentă a spitalului. S-a intervenit în etape. În câteva zile, pacienții vor fi mutați în saloanele nou amenajate, iar lucrările de modernizare vor continua la spațiile utilizate până acum. În luna martie și aceste lucrări vor fi gata. Investițiile de la Spitalul de Neurochirurgie vor continua și în anul 2020. Până acum, numai la acest spital, în mandatul meu de președinte al Consiliului Județean au fost investite peste 20 milioane de euro", a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, conform Agerpres.

Pe parcursul a patru luni au fost efectuate lucrări de consolidare, reabilitare, modernizare și s-au achiziționat echipamente de ultimă generație. Spațiile de terapie intensivă sunt dotate cu uși glisante, accesul fiind asigurat pe bază de senzori de mișcare. Secția de terapie intensivă este independentă din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, beneficiind de un generator capabil să ofere energie electrică pentru o perioadă mare de timp. Au fost achiziționate echipamente care permit monitorizarea strictă a fiecărui pacient, dar și un sistem de ventilație ce filtrează aerul la fiecare 12 minute. Tavanul a fost reabilitat cu materiale etanșe, astfel încât, în cazul apariției unor avarii, apa să nu pătrundă în încăperile de terapie intensivă.

Potrivit managerului Spitalului de Neurochirurgie, acest sistem de ventilație elimină 99,99% din particulele dăunătoare din aer.

„Spitalul ca atare, dincolo de clădire, reprezintă oameni, vieți omenești salvate. Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani în acest spital au reușit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieți omenești. Suntem astăzi într-o terapie intensivă, de fapt o neuroterapie, pentru că este dedicată pacienților cu afecțiuni neurologice, modernă și peste nivelul de dotare al standardelor europene. Estimăm în perioada următoare o reducere a infecțiilor nosocomiale în spital și menținerea la un nivel cât mai acceptabil", a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie, Lucian Eva.

Secția ATI de la Spitalului Clinic de Urgență Prof. Dr Nicolae Oblu are o capacitate totală de 30 de locuri, acum fiind modernizate spațiile pentru 12 dintre acestea.

„În urma acestor lucrări de modernizare ne permitem să ne facem treaba în condiții corecte, pentru că în orice spital în centrul atenției este pacientul, iar aici, în Terapie Intensivă, în centrul atenției este pacientul critic, iar pacientul critic are nevoi speciale. Lucrul în secția de Terapie Intensivă ne va permite monitorizarea corectă a pacientului, ventilarea mecanică în condiții optime, și ne va permite scăderea infecțiilor intraspitalicești, iar în final ne va permite să salvăm mai multe vieți", a declarat Vlad Hârtie, medic în cadrul Secției de Terapie Intensivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel