Scleroză multiplă: testul de sânge care spune mai multe despre evoluția bolii

Grupă sanguină
Un test de sânge le-ar spune doctorilor dacă scleroza multiplă a unui bolnav se va agrava sau nu, potrivit unui studiu.

Cercetători de la Institutul Karolinska, Suedia, au dezvoltat un test de sânge care poate prezice dacă scleroza multiplă a cuiva s-ar agrava în viitorul apropriat. În analiza sângelui se caută o proteină nervoasă care poate fi vizibilă când celulele nervoase mor, adică o substanță numită lanț ușor neurofilament. Autorul principal al studiului, Ali Manouchehrinia, profesor asistent de Neuroștiințe la Institutul Karolinska din Stockholm, spune că într-o boală precum scleroza multiplă, un test de sânge neinvaziv, precum cel creat, ar fi foarte util întrucât tratamentele sunt cele mai eficiente în primele etape ale bolii.

La cercetarea coordonată de acesta au participat aproape 4.400 de persoane cu scleroză multiplă și un grup de control de mai mult de 1.000 de persoane fără această afecțiune. Cercetătorul nu exclude ca alte afecțiuni medicale, nestudiate, să afecteze nivelul lanțului ușor neurofilament și că se impun studii suplimentare.

Cercetarea, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel