Sceleroza multiplă, numeroase variații de ADN cresc riscul dezvoltării bolii

Risc genetic
Cercetătorii olandezi au descoperit că mai multe variații de ADN cresc riscul de scleroză multiplă.

Cercetători de la Universitatea Radboud din orașul olandez Nijmegen au anunțat luni că au descoperit multiple variații de ADN care indică un risc mai mare de a dezvolta Scleroza Multiplă (MS), fapt ce va permite realizarea unei investigații mai specifice asupra acestei boli.

National MS Fund, instituție olandeză care strânge fonduri pentru a finanța cercetările pentru tratamentul și vindecarea sclerozei multiple (MS), arată, într-un comunicat citat de Agerpres,că descoperirea cea mai importantă este o variație genetică în așa-numitul MBP, o proteină de bază a mielinei, ce indică un risc mai mare de a dezvolta scleroza multiplă.

O reacție autoimună, cauza

În urma unei reacții autoimune a corpului, prin care se formează anticorpi împotriva proteinei MBP, învelișul protector din jurul nervilor (mielina) este atacat și afectat, iar ca rezultat nervii rămân expuși și sunt incapabili să mai transmită semnale spre creier, ceea ce ce duce la paralizie.

Cercetătorii au comparat ADN-ul membrilor unei familii cu MS cu cei ai unei familii sănătoase și, analizând ambele profile, au descoperit diferite variații genetice ce influențează dezvoltarea acestei boli, ceea ce a constituit „baza de investigație și de urmărire".

Potrivit lui Geert Poelmans, cercetător asociat la Departamentul de Genetică Umană, rezultatele cercetării de urmărire „indică în ultimă instanță dezvoltarea de noi tratamente pentru a combate MS pe termen lung", folosind celule prelevate din pielea pacienților cu MS, pentru a cultiva celule sușă, cu o durată de timp de doi ani pentru realizarea de studii și cu un cost aproximativ de 750.000 de euro.

MS este o boală a sistemului nervos central care întrerupe fluxul de informație în interiorul creierului și între creier și corp și, deși încă nu se i cunoaște încă originea, cercetătorii sunt de părere că o combinație de factori medio-ambientali și genetici poate crește riscul dezvoltării acestei boli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel