Scandalul ouălor contaminate, simptome intoxicație insecticid și prim ajutor

Ouăle contaminate sunt extrem de periculoase pentru sănătate
Autoritățile anunțau, ieri, că peste 300 de mii de ouă de la o fermă din Scornicești, care erau contaminate cu un insecticid folosit contra puricilor - numit fipronil-, au fost vândute în Capitală și în patru județe din țară. Dar, spune conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, s-ar putea ca insecticidul vinovat de contaminare să fie chiar în casa voastră. El spune și că în ouăle contaminate, concentrațiile de insecticid erau de 240 ori peste limita admisă. Iată ce trebuie șă știți despre acest insecticid: toxicitate și prim ajutor.

Sute de mii de ouă de la o fermă din Scornicești, care erau contaminate cu un insecticid folosit contra puricilor, au fost vândute în Capitală și în patru județe. 

La sediul unității din Scoricești „sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate, conform procedurilor, către unități autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse”, au anunțat autoritățile sanitar-veterinare.

Conform DSVSA Olt, din datele anchetei a reieșit că 285.570 de ouă (producția din perioada 15 – 18 ianuarie) a fost comercializată în următoarele județe: Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.

Până acum 65 de mii de ouă au fost deja retrase de la comercializare, ar ferma amendată.

Fipronilul – insecticidul cu care au fost contaminate ouăle - „este un ingredient obișnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor și căpușelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman”, mai arată DSVSA Olt.

Cât de toxic e fipronilul, insecticid interzis

Conf. univ.dr. Tudor Ciuhodaru spune că sunt câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoaștem despre incisectidicul fipronil:

1. Utilizarea fipronilului în industria alimentară (la animalele și păsările destinate consumului uman) este ilegală în Uniunea Europeană, dar Organizația Mondială a Sănătății clasifică acest insecticid fenilpirazolic cu spectru larg printre substanțele chimice de clasa II de risc (mediu).

2. Este toxic (mai precis neurotoxic): determină, în doze mici, hiperexcitabilitate, dar poate determina în doze mari paralizie și deces.

3. Poate provoca tulburări neurologice (neurotoxic) și digestive în special în caz de ingestie voluntară (doze mari/tentativă de suicid). Simptomele neurotoxice sunt reversibile după expunerea accidentală, unică și la doze mici.

Simptomele intoxicației

4. Semnele de intoxicație acută (adesea după ingestie) includ grețuri, vărsături, dureri abdominale, transpirații, dureri de cap, amețeli, parestezii, slăbiciune, tulburări de mers, agitație și convulsii tonico-clonice.

5. Și animalele de companie (câini, pisici) pot prezenta (după ingestie, inhalare, expunere cutanată) semne de neurotoxicitae ce includ tremor, mers dificil, postură înțepenită, convulsii și deces.

6. Toxicitatea este selectivă - specifică pentru insecte (de peste 500 de ori față de mamifere).

7. Nu are un efect cancerigen dovedit, dar Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite (United States Environmental Protection Agency) îl clasifică drept potențial cancerigen la oameni (grup C) datorită efectelor asupra tiroidei.

Rețineți:

1. Utilizarea fipronilului în industria alimentară (la animalele și păsările destinate consumului uman) este ILEGALĂ în Uniunea Europeană.

2. Însă datorită eficienței asupra unui număr mare de insecte este prezent în multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale (spray-uri, pipete și zgărzi împotriva puricilor și căpușelor pentru câini și pisici) și în produse de uz casnic împotriva infestărilor (cu furnici, gândaci), în capcane, de agricultură sau pentru spații verzi.

3. Din 2005 cantitatea maximă admisă în ouă este stabilită în UE chiar la limita detecției, adică 0.005 mg/kg (Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council of 23 February 2005)).

„Concentrațiile din ouăle contaminate, de 240 ori peste limită"

4. În 2017, în 15 țări din UE (printre care Olanda, Belgia și Anglia) dar și în Elveția și Hong Kong au fost produse / comercializate ouă contaminate cu fipronil la (0.72 mg/kg) – depășind de 144 de ori limita maximă potențial nocivă.

5. În cazul crizei actuale, concentrațiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg) - depășesc de 240 ori limita maximă admisă.

6. Cu toate acestea Uniunea Europeană consideră că nu există niciun risc dacă ingestia nu depășește 0,009 mg/kg în timpul unei mese sau a unei zile (aproximativ 4 ouă pentru un copil de 30 de kg).

7. Dar Agenția de sănătate din Germania (BfR) a avertizat că cele mai mari concentrații constatate ar putea duce la depășirea limitelor recomandate la copii.

8. Utilizarea pe scară largă (a fipronilului, n.r.) face ca efectele sale să fie tot mai mult subiectul unei atenții considerabile cu privire la posibile efecte negative asupra oamenilor sau asupra ecosistemelor, precum și monitorizarea dezvoltării rezistenței.

9. Retragerea (imediată!!!) de pe piață a produselor contaminate e doar o măsură normală de siguranță alimentară pentru sănătatea românilor iar

10. Sancțiunile cât mai aspre sunt măsuri normale de prevenție.

Cum previi intoxicația și cum acorzi prim ajutor

Măsuri de prevenire a intoxicației și prim ajutor (până când educația pentru sănătate se va preda la școală):

1. Nu lăsați la îndemâna copiilor!!!

2. Evitați contactul cu ochii, pielea și îmbrăcămintea. Purtați salopete și mănuși în timpul manipulării. După manipulare și/sau înainte de a mânca, bea sau de a fuma, spălați bine mâinile, brațele și fața cu apă și săpun.

3. Dacă apar efecte ale intoxicației, contactați imediat un medic sau un centru de toxicologie și urmați imediat recomandările. Păstrați datele de toxicitate ale produsului și arătați-le medicului.

4. Contactul cu ochii: clătiți imediat cu apă curată timp de cel puțin 15 minute.

5. Contactul cu pielea: scoateți rapid îmbrăcămintea contaminată. Spălați pielea cu multă apă și săpun.

6. În cazul inhalării - mutați pacientul din încăpere.

7. Chiar dacă aparent totul e în regulă, nu amânați un consult medical.

Și puțină istorie:

1. Fipronilul a fost dezvoltat de compania Rhône-Poulenc la sfârșitul anilor 1980, intrat pe piață din 1993 și deținut în prezent de BASF.

2. Într-un singur, an 400.000 de hectare au fost tratate cu Regent. A devenit principalul produs importat în domeniul insecticidelor de orez, a doua cea mai mare piața de protecție a culturilor (după bumbac) în China.

3. În 2017, milioane de ouă au fost retrase din supermarket-urile din câteva state europene, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia și din Olanda (al doilea mare exportator de păsări după SUA).

La sediul unității sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate, conform procedurilor, către unități autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse. Conform DSVSA Olt, din datele anchetei a reieșit că 285.570 de ouă (producția din perioada 15 – 18 ianuarie) a fost comercializată în următoarele județe: Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel