SAXAGLIPTINUM + METFORMINUM - prospect

Foto: Pixabay
SAXAGLIPTINUM + METFORMINUM - prospect. Acțiune: saxagliptina: hipoglicemiant; inhibitor puternic, selectiv, reversibil şi competitiv al enzimei dipeptidil-peptidaza 4, cu împiedicarea metabolizării hormonilor de tip incretin GLP-1 şi GIP, care favorizează creşterea secreţiei de insulină şi reducerea secreţiei de glucagon. Metformina: biguanidă hipoglicemiantă; inhibă gluconeogeneza şi glicogenoliza, creşte sensibilitatea musculară la insulină, cu îmbunătăţirea utilizării periferice a glucozei şi întârzie absorbţia glucozei la nivel intestinal.

SAXAGLIPTINUM + METFORMINUM - prospect

Denumire comercială: KOMBOGLYZE 

Forma: comprimate

Indicații: Tratamentul pacienţilor adulţi cu diabet zaharat de tip 2. Este indicat ca adjuvant al dietei şi exerciţiului fizic: 1) la pacienţii controlaţi inadecvat numai prin administrarea dozei maxime tolerate de metformină; 2) la pacienţii cărora deja li s-a administrat tratamentul combinat cu saxagliptină şi metformină; 3) asociat cu o sulfoniluree, la pacienţii la care controlul glicemiei nu se realizează adecvat numai prin administrarea dozei maxime tolerate de metformină şi sulfoniluree; 4) asociat cu insulină pacienţii la care insulina şi metforminul nu asigură un control glicemic adecvat.

Contraindicații: Hipersensibilitate; cetoacidoză diabetică, precomă diabetică; insuficiență renală sau disfuncţie renală (clearance al creatininei < 60 ml/min); afecţiuni acute cu posibilitate de alterare a funcţiei renale (deshidratare, infecţii severe, şoc); afecţiuni acute sau cronice care pot provoca hipoxie tisulară (insuficiență cardiacă sau respiratorie, infarct miocardic recent, şoc); insuficiență hepatică, intoxicaţie acută cu alcool, alcoolism; alăptare.

Atenție: Nu trebuie administrat pacienţilor cu diabet zaharat de tip 1 sau pentru tratamentul cetoacidozei diabetice. Se întrerupe tratamentul înainte cu 48 de ore de proceduri chirurgicale elective cu anestezie generală, spinală sau epidurală. Monitorizarea regulată a concentraţiilor plasmatice ale creatininei, pentru investigarea degradării funcţiei renale, asociate cu acidoza lactică.

Reacții adverse: Frecvente: infecţii ale căilor aeriene superioare, infecţii ale tractului urinar, gastroenterită, sinuzită, nasofaringită; cefalee; vărsături; greaţă; erupţie cutanată tranzitorie. Mai puţin frecvente: pancreatită; reacţii de hipersensibilitate; dermatită, prurit, urticarie. La asocierea cu o sulfoniluree, cea mai frecventă reacție adversă este hipoglicemia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel