Prediabetul este un semnal de...
În timpul unei sesiuni la saună tensiunea arterială crește la fel ca în timpul unui antrenament moderat la sală. Acesta este rezultatul unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) și de Centrul Medical Berlin (MCB). Pentru studiul lor, cercetătorii și-au plasat participanții atât într-o saună, cât și pe un bicicletă ergometru (o o bicicletă fixă de fitness cu control electronic al rezistenței).
Contrar ipotezelor anterioare, tensiunea arterială nu scade în timpul unei sesiuni de saună – ci se ridică, au constatat cercetătorii. Această creștere este chiar comparabilă cu creșterea cauzată de un antrenament moderat de scurtă durată.
În plus față de creșterea tensiunii arteriale, oamenii de știință au remarcat o creștere a frecvenței cardiace, care a fost măsurată atât în timpul vizitei la saună cât și în timpul exercițiilor. Studiul a fost publicat recent în revista internațională Terapiile complementare în medicină (Complementary Therapies in Medicine).
Se presupune, în general, că o vizită la saună duce la scăderea continuă a tensiunii arteriale. „Se credea că efectul căldurii este acela că dilată vasele de sânge și că acest lucru scade tensiunea arterială", spune Dr. Sascha Ketelhut, autorul principal al noului studiu și cercetător specializat pe sport la MLU.
Persoanele cu tensiune arterială scăzută sau tulburări cardiovasculare au fost în mod tradițional sfătuite să nu folosească saune, deoarece o scădere suplimentară a tensiunii arteriale poate duce la leșin. „Cu toate acestea, este important să se facă distincția între efectele acute ale unei sesiuni de saună și efectele observate în timpul perioadei de repaus după sesiunea de saună. Multe ipoteze anterioare au fost făcute cu privire la efectele acute ale utilizării saunei, dar până acum s-au făcut puține cercetări în acest sens", continuă Ketelhut.
Oamenii de știință au realizat studiul lor prin recrutarea a 19 voluntari pentru a măsura efectele imediate ale utilizării saunei asupra sistemului cardiovascular: Participanții au fost expuși la o sesiune de saună de 25 de minute, în timp ce le-au fost măsurate tensiunea arterială și ritmul cardiac. Ambele au crescut imediat, în timpul saunei. După sesiunea de saună, atât tensiunea arterială, cât și frecvența cardiacă au început să scadă sub nivelurile inițiale ale participanților, cele care au fost măsurate înainte de a intra în saună.
În a doua parte a studiului, participanții au realizat un scurt exercițiu pe o bicicletă de rezistență, în timp ce le-au fost evaluate tensiunea arterială și ritmul cardiac. Comparând cele două sitații, tensiunea arterială a participanților și ritmul cardiac au atins aceleași niveluri în timpul sesiunii de saună cât și în timpul exercițiului, spune Ketelhut.
Acest lucru arată că o sesiune de saună este un fel de „povară" asupra corpului. Totuși, chiar și persoanele cu tensiune arterială scăzută merge ocazional la saună, crede Ketelhut. „Saunele pot fi folosite de oricine poate tolera stresul fizic moderat fără disconfort. Cu toate acestea, persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui să fie precaute după aceea, tensiunea poate scădea apoi sub nivelul înregistrat înainte de vizita la saună".
Observațiile făcute de cercetători sunt susținute de studii anterioare, care s-au concentrat în principal asupra efectelor pe termen lung ale utilizării saunelor, demonstrând, de exemplu, efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular.
„O sesiune de saună este un exercițiu fizic. Efectele pozitive pe termen lung sunt similare activităților sportive", explică Ketelhut. Cu toate acestea, transpirația sănătoasă nu contribuie la pierderea în greutate: „Efectul este prea scăzut, deoarece nu există activitate musculară, deși slăbim în saună, dar acestea sunt doar fluidele pe care le transpiram. Cei care merg la saună ar trebui să se rehidrateze după o sesiune", conchide Ketelhut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...