Sarmale, ingredientul SECRET care le face sănătoase. Trucul pe care-l vei adora. Ce să faci să nu fie grele la stomac

Sarmale - Foto: Freepick @Esin Deniz
EXCLUSIV
Sarmale, rețetă sănătoasă. Care este trucul ca sarmalele să iasă delicioase și ușoare. Cum faci să nu iasă grele la stomac.

Nimic nu e interzis din bucatele tradiționale dacă ținem cont de cantitate și dacă le preparăm astfel încât să fie mai puțin grase și mai puțin greu de digerat.

Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, ne-a explicat cum preparăm sarmalele astfel încât să fie dietetice și cum să le mâncăm astfel încât să nu ne îngrășăm. 

"Tradiționale pentru Crăciun sunt sarmalele. În foi de varză, în foi de viță, ele au farmecul lor și, de fapt, reprezintă un aliment foarte echilibrat din punct de vedere nutritiv. 

Conțin atât proteine precum carnea, cât și carbohidrați precum orezul, dar și carbohidrații din varză care, de fapt, reprezintă o sursă foarte bună de fibre, și care ne aduc vitamina C și alți nutrienți benefici. 

Astfel încât, sarmalele, echilibrate din punct de vedere nutritiv, în funcție de felul în care sunt gătite, pot reprezenta o bombă de calorii sau pot reprezenta aproape un aliment dietetic", spune dr. Anca Hâncu, pentru DC Medical. 

"Carnea care se pune în sarmale, carne de porc, aș prefera să fie cotlet, și carne de pasăre sau chiar pot fi făcute numai din carne de pasăre. 

Orezul să fie într-o cantitate moderată. Apoi, varza murată, dacă este desărată, practic vom avea doar beneficiile date de fermentație și nu vom mai avea acea sare în exces, astfel încât consumul sărmăluțelor, 2 sau 3 la o masă, va fi chiar o variantă dietetică pentru un stil de viață sănătos", a mai spus Anca Hâncu. 

Potrivit nutriționistului, este foarte important să mâncăm o cantitate mai mare de varză fiartă, așa că atunci când umplem oala cu sarmale ar trebui să ne gândim ca cel puțin jumătate din ea să fie plină cu varză tăiată fin. 

Sarmale, secretul lui chef Cătălin Scărlătescu - O așezăm la MIJLOC

 

Câteva zile ne despart de Crăciun și Revelion, iar gospodinele sunt în pregătiri pentru bucatele pe care le vor pune pe mese.

Chef Cătălin Scărlătescu are trucuri pentru fiecare preparat, dar când vine vorba de sarmale secretul este unul desăvârșit.

Care sunt secretele lui chef Cătălin Scărlătescu pentru sarmale? Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi:

Sarmale - Ingrediente

- 4 kg de carne tocata de porc

- 500 g orez

- 2 kg ceapă

- 40 g piper

- 45 g sare

- o bucată de afumătură

- bulion

- frunze de varză murată

- cimbru

- foi de dafin

Sarmale - Mod de preparare

Se toacă ceapa mărunt, după care se va pune la călit până când va prinde o culoare aurie Ulterior, se lasă să se răcească. “Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper.

Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion”, dezvăluie juratul de la ”Chefi la cuțite”.Care este secretul pentru care ies atât de bune?

Ei bine, secretul pentru care sărmăluțele lui Cătălin Scărlătescu ies atât de bune este afumătura.

Chef Cătălin Scărlătescu adaugă o bucată mare de afumătură în oala cu sarmale, pentru ca acestea să prindă o aromă specială.

“Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala.

Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, a mai spus el.

VEZI ȘI: 

Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum

Friptura și cârnații, cum se gătesc corect. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. Ce să faci să-ți iasă friptura FRAGEDĂ pentru Crăciun

De ce ajutăm doar de sărbători și ce să NU faci NICIODATĂ dacă vrei să donezi. Fii mai bun, dar NU doar de Crăciun! Leca: E ILUZIA că faci un lucru bun

Crăciunul, "sărbătoarea BURȚII". Doru Negru: Intoxicație cronică voluntară cu mâncare. Ne-a spus cineva vreodată - NU mai mânca, mă, că mâncarea e OTRAVĂ curată?

Boala tăcută care duce la moarte în câteva săptămâni. Semnul dat de oboseală. Costache: Mulți sunt asimptomatici. Ăsta e primul semn de ALARMĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel