Sarea, tratament medical. Cinci utilizări cu efect terapeutic

sarea - FOTO: Freepick
Sarea este un condiment nelipsit din bucătărie. Nu doar că dă gust mâncării, dar are și efecte terapeutice.

Sarea a fost folosită, de mii de ani, în tratamente medicale, folosită de greci, romani și egipteni care o pentru a trata rănile, iritațiile pielii și rănile gurii. În medicina modernă, o formă concentrată de apă sărată (soluție salină) este adesea folosită în intervenții chirurgicale, incizii de curățare, optometrie, stomatologie și chiar utilizată intravenos.

Ce este sarea

Clorura de sodiu, substanţa chimică din sare, când intră în contact cu organismul favorizează eliminarea lichidelor din celule. Dacă în aceste lichide se găseau bacterii nocive, clorura de sodiu va ajuta la eliminarea acestora. Acest proces se numește osmoză. În mod eficient, clorura de sodiu deshidratează celulele deteriorate.

Sarea ajută, de asemenea, la transportul nutrienților în celule, la susținerea transferului impulsurilor nervoase în creier și în sistemul nervos central, la echilibrarea electroliților și fluidelor, la reglarea echilibrului acid în organism, la reglarea tensiunii arteriale și multe altele, arată Salt of the Earth.

Vezi și: Somnul fragmentat, riscuri pentru inimă. Cardiolog: Dacă nu dormim bine, să căutăm soluții pentru rezolvarea acestei probleme cât mai repede!

Gargară cu sare

Pentru sănătatea gurii, gargara cu apă sarată (aproximativ o lingurita in 250 ml de apă) poate alcaliniza temporar gura, descurajand bacteriile sa prolifereze. Poate vindeca ulcere bucale și rănile, poate îmbunătăți respirația urât mirositoare, și are capacitatea de a stimula starea generală a gurii și gingiei. Cu toate acestea, înghițirea unei cantități mari de apă sărată poate fi dăunătoare sănătății, deoarece osmoza forțează deshidratează organismul.

Sarea, în optometrie

În domeniul optometriei, soluția salină este utilizată în mod regulat. Purtătorii lentilelor de contact poartă adesea soluție salină cu ei, deoarece picăturile pot ajuta în cazul ochilor uscați și iritați. Clorura de sodiu poate reduce inflamația ochiului, prin extragerea fluidului din cornee. Apa sărată poate fi, de asemenea, utilizată temporar ca un agent de curățare a lentilelor de contact (nu pe termen lung), deși trebuie să fie soluția salină sterilă achiziționată de la farmacii, spre deosebire de un amestec realizat acasă.

Vezi și: Stresul oxidativ, cauza apariției unor boli. Țincu: Traiul modern dăunează

Utilizare în afecțiunile ORL

Sarea este utilizată în mod regulat pentru curățarea pasajului nazal și a sinusurilor. Cei care suferă de febra fânului pot găsi un spray de nas salin, deoarece nu numai că curăță pasajele nazale, dar reduce inflamația membranelor mucusului. În mod similar, o spălare nazală poate clăti pasajele nazale de polen și alți agenți inflamatori și poate ajuta la subțierea mucusului.

Aceste soluții pot fi amestecate acasă atât timp cât apa a fost fiartă anterior, iar sarea nu are aditivi, dar este cel mai sigur de achiziționat de la o farmacie.

Curăță plămânii

La o scară și mai mare, sarea ajută la sănătatea plămânilor și a căilor respiratorii. La pacienții cu fibroză chistică sau bronșite, sarea poate fi inhalată ca medicament nebulizat. Sarea este, de asemenea, utilizată în haloterapie (terapia cu sare), deoarece pacienții respiră aer sărat.

Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale sării pot ameliora simptomele diferitelor afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, răceala și gripa, bronșita și multe altele.

Particulele de sare ajută la slăbirea mucusului excesiv, iar procesul de osmoză poate elimina agenții patogeni și bacteriile.

Vezi și: Poliomielita, risc de reapariție după 30 de ani, deși există vaccin. Tamara Roșu: Anul 2026, ȚINTA fără poliomielită la nivel mondial

Tratează afecțiunile pielii

Sarea poate ajuta, de asemenea, la tratarea afecțiunilor pielii. Spitalele folosesc în mod obișnuit apă salină sterilă pentru a iriga și curăța rănile, deoarece este suficient de blândă pentru a nu deteriora țesutul.

Pentru erupții cutanate și iritații, apa salină poate avea beneficii. Indiferent că este vorba de îmbăieri în apă sărată, o baie în ocean sau haloterapie.

Terapia cu sare poate ajuta la reducerea simptomelor eczemelor și psoriazisului, ajutând la îmbunătățirea bacteriilor bune ale pielii, stimulând în același timp regenerarea celulară și exfolierea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel