Sarcină, anomalii la făt: ecografia la sfârșitul trimestrului al treilea le-ar putea detecta

Gravidă
În sarcină trebuie respectate toate indicațiile medicului. Spre exemplu, femeile însărcinate nu ar trebui să „sară” peste ecografia de la sfărșitul trimestrului al treilea întrucât aceasta poate detecta anumite anomalii congenitale, arată un nou studiu.

Într-un studiu publicat în jurnalul Ultrasound in Obstetrics & Gynecology, care a implicat peste 50.000 de de femei însărcinate, a fost detectată pentru prima dată o anomalie fetală în al treilea trimestru de sarcină la una din 200 de femei care au fost supuse unui examen de ecografie și în primul și / sau în al doilea trimestru.

Majoritatea anomaliilor fetale (68%) observate la 35 până la 37 de săptămâni au fost deja diagnosticate în primul și / sau al doilea trimestru, iar incidența anomaliilor observate pentru prima dată la 35 și 37 de săptămâni a fost de 0,5%.

Studiul scoate în evidență beneficiile unei ecografii la finalul celui de-al treilea trimestru, târziu în sarcină, pentru detectarea anomaliilor fetale care au fost fie ratate în scanările anterioare din primul și al doilea trimestru, fie au devenit evidente doar în timpul celui de-al treilea trimestru.

Conform studiului, „cele mai frecvente anomalii văzute pentru prima dată la 35–37 săptămâni de sarcină au fost hidronefroza, ventriculomegalia ușoară, defect septal ventricular, rinichi duplex (rinichi supranumerar), chist ovarian și chist arahnoid. Incidența anomaliilor observate pentru prima dată la 35-37 săptămâni a fost de 0,5%, iar cele care au fost detectate exclusiv pentru prima dată la această examinare au fost chistul ovarian, microcefalia, acondroplazia, dacriocel congenital și hematocolpos. Incidența anomaliilor văzute prima dată postnatal a fost de 0,1%, iar cele mai frecvente au fost palatul despicat izolat, polidactilie sau sindactilă și genitale sau hipospadii ambigue. Examinarea prenatală a organelor genitale nu a fost o parte obligatorie a protocolului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel