Sărăcia din copilărie, cum îl afectează pe viitorul adult traumele sau lipsurile

Copil
Sărăcia din copilărie sau evenimente traumatizante afectază un copil pentru toată viața. Cercetătorii spun că efectele influențează starea psihică.

Sărăcia din copilărie și trăirea unor evenimente traumatizante, cum ar fi un accident sau un atac sexual, pot avea un impact asupra dezvoltării și comportamentului creierului la copii și adulți tineri. Statutul socio-economic scăzut (L-SES) și experiența evenimentelor stresante traumatice (EST) au fost legate de pubertatea accelerată și maturizarea creierului, dezvoltarea anormală a creierului și tulburările de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și psihoza, potrivit medicalxpress.com.

Cercetarea a fost realizata de o echipa de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania și Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP), prin intermediul Lifespan Brain Institute (LiBI).

Constatările subliniază necesitatea de a acorda atenție mediului în care crește copilul. Sărăcia și traumele au asociații puternice cu comportamentul și dezvoltarea creierului, iar efectele sunt mult mai pervazive decât se credea anterior", a spus autorul principal al studiului, Raquel E. Gur, profesor de psihiatrie, neurologie și radiologie la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, și director al Institutului Brain Lifespan.

Părinții și educatorii sunt împărțiți în tabere opuse în ceea ce privește problema modului în care adversitățile din copilariei afectează dezvoltarea și maturizarea, sănătoasă. Punctele de vedere diferă de la păreri precum aceea că un copil terbuie pedepsit fizic pentru a se maturiza armonios, și până la păreri conform cărora orice stare stresantă, cum ar fi agresiunea, va avea efecte nocive și de durată asupra copilului. Psihologii și oamenii de știință socială au documentat efectele durabile ale creșterii în sărăcie asupra funcționării cognitive, iar clinicienii au observat efectele traumatismelor din copilarie asupra mai multor tulburări, deși mai ales în contextul tulburărilor de stres posttraumatic (PTSD).

Copiii săraci se maturizează mai repede

Există, de asemenea, observații anecdotice, susținute de unele cercetări, că adversitatea accelerează maturarea - copiii devin adulți tineri mai repede, fizic și mental. Neurologii, care sunt conștienți de complexitatea schimbărilor pe care creierul trebuie să le suporte pe măsură ce trece de la copilărie la vârsta adultă, au suspectat și mai recent au documentat dacă adversitatea din copilarie afectează măsurile importante ale structurii și funcției creierului. Dar acest studiu a fost primul care a comparat efectele sărăciei (L-SES) cu cei care au experimentat traume (EST) în același set de eșantioane.

Cercetătorii au analizat date care ai inclus 9.498 de participanți cu vârste între 8 și 21 de ani pentru studiu. Cohorta variată din punct de vedere rasial și economic include date despre sitația economică, performanțele neurocognitive și, neuroimagistica multimodală efectuată prin RMN.

Cercetătorii au descoperit asocieri specifice de situație economică slabă și traume suferite în copilărie cu simptome psihiatrice, performanță cognitivă, precum și anomalii ale structurii creierului.

Sărăcia, asociată cu
Constatările au arătat că sărăcia a fost asociată cu o ușoară creștere a severității simptomelor psihiatrice, incluzând starea de spirit / anxietate, fobiile, comportamentul externalizării (tulburarea opoziției, comportamentul, ADHD) și psihoza, în comparație cu persoanele care nu au suferit de sărăcie în copilărie.

Mărimea efectelor traumelor din copilărie (TSE) asupra gravității simptomelor psihiatrice a fost neașteptat de mare. TSE au fost în mare parte asociate cu tulburări posttraumatice, dar autorii au descoperit că chiar și o singură traumă a fost asociată cu o creștere moderată a severității pentru toate simptomele psihiatrice analizate și două sau mai multe traume au prezentat dimensiuni mari în efectul, în special asupra stării de spirit / anxietate și în psihoză. În plus, aceste efecte au fost mai mari la femei decât la bărbați.

Funcția cognitivă, mai mică la adulții care au fost săraci în copilărie

Cu funcționarea neurocognitivă, cazul a fost inversat; sărăcia s-a dovedit a fi asociată cu deficite cognitive moderate până la mari, în special în ceea ce privește funcționarea executivă - abstractizare și flexibilitate mentală, atenție, memorie de lucru - și raționament complex. S-au constatat că EST prezintă efecte foarte subtile, cu indivizi care au prezentat două sau mai multe EST care prezintă un deficit redus de cunoaștere complexă, dar care demonstrează o performanță a memoriei ușor mai bună.

Atât sărăcia, cât și EST au fost asociate cu anomalii ale măsurătorilor anatomiei, fiziologiei și conectivității creierului.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, dovezi ca adversitatea este asociata cu debutul precoce al pubertatii. Atât sărăcia, cât și persoanele care se confruntă cu EST sunt asociate cu îmbătrânirea fizică a copilului la o vârstă mai înaintată. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, aceleași efecte asupra creierului, cu constatările care arată că o proporție mai mare de copii care au prezentat adversități au avut caracteristici ale creierului adult. Acest lucru afectează dezvoltarea, deoarece stratificarea atentă a conectivității structurale și funcționale în creier necesită timp, iar maturitatea timpurie ar putea împiedica aprecierea necesară a competențelor.

Traumele din copilărie, efecte toată viața

Traumele care se întâmplă copiilor mici pot avea consecințe pe tot parcursul vieții, a declarat autorul principal al studiului, Ruben C. Gur, profesor de Psihiatrie, Radiologie si Neurologie si director al Laboratorului de Behaviorism Brain. "Evident, ar fi mai bine să putem ameliora sărăcia și să prevenim apariția unor evenimente traumatizante. În scurt timp, studiul cere să se acorde mai multă atenție contextului socio-economic al copilului și efectelor expunerii la traume. Părinții și educatorii trebuie să fie mai atenți la nevoile speciale ale copiilor care sunt expuși fie adversitatii sau sărăciei.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel