Săpunul, magnet pentru țânțari. De ce contează cu ce tip de săpun te speli. De ce unele persoane atrag țânțarii

sapunul - FOTO: Freepik@kwangmoop
Săpunul pe care îl folosești ar putea fi un magnet pentru țânțari. De ce contează mirosul pe care îl emană săpunul.

Săpunul cu care te speli te-ar putea face vulnerabil în fața țânțarilor. O nouă cercetare a analizat modul în care tipul de săpun folosit de o persoană poate crește nivelul în care țânțarii sunt atrași de ea.

Dintre cele patru săpunuri testate, singurul săpun care nu a crescut riscul de expunere la țânțari a fost Native, care avea un parfum de nucă de cocos.

Experții atrag atenția că acest studiu a fost de mică amploare și că este nevoie de mai multe cercetări pentru a putea trage concluzii complete.

Înțepăturile de țânțari, efecte nedorite

Înțepăturile de țânțar pot aduce iritații și mâncărimi, precum și o potențială expunere la bolile purtate de această insectă cu trompă lungă. Dacă observi că țânțarii tind să fie atrași de tine, ar fi timpul să te scufunzi în cauza principală a problemei, începând cu ceea ce îți pui pe corp pentru a atrage sau a descuraja insecta.

Vezi și: Cancer gastric: cele 3 simptome. Semnul din scaun la care să fii atent. Buliga: Înseamnă că e avansat! Sângerările digestive nu sunt roșii

Cercetătorii de la Virginia Tech au examinat dacă unele săpunuri purtate de o persoană atrag sau resping țânțarii. Aceștia au descoperit că săpunurile interacționează în moduri interesante cu semnătura olfactivă naturală a unei persoane - gândiți-vă la aceasta ca la propriul profil olfactiv unic - influențând compușii chimici la care un țânțar răspunde la o gazdă umană.

Autorul principal Clément Vinauger, doctor în științe, profesor asistent de biochimie la Virginia Tech, a declarat că săpunurile tind să fie parfumate cu substanțe chimice care sunt asociate cu mirosurile plăcute ale florilor găsite în natură. El a spus că țânțarii folosesc, de asemenea, ”substanțe volatile emise de plante” pentru a găsi flori și a obține zaharuri din nectarul acestora.

Ținând cont de toate acestea, el și echipa sa se așteptau ca adăugarea acestor substanțe chimice cu miros floral în săpunurile folosite pentru igiena umană să aibă un impact asupra atracției țânțarilor față de oameni.

”Ceea ce a fost surprinzător în rezultatele noastre a fost importanța interacțiunii dintre substanțele chimice specifice săpunului și mirosul corporal al fiecărui individ în parte pentru a determina dacă o persoană va deveni mai mult sau mai puțin atractivă pentru țânțari după ce și-a aplicat săpun pe piele. Cu alte cuvinte, am fost surprinși să vedem că unele săpunuri, dar nu și altele, ar crește atractivitatea unor persoane - dar nu și a altora”, a explicat Dr. Vinauger, potrivit Health.

Vezi și: Ce se întâmplă cu pacientul după operația cu robotul. Buliga: Am fost surprinși. Ești operat, e normal să te doară, asta e mentalitatea

Nuca de cocos ca un repelent

Studiul a fost relativ mic - Dr. Vinauger și echipa sa au pus patru participanți să se spele cu săpun de la patru mărci. Acești participanți au clătit ambele antebrațe timp de 30 de secunde cu apă deionizată și apoi le-au uscat cu un prosop de hârtie.

Unul dintre antebrațe nu ar fi primit niciun alt tratament, un manșon de nailon plasat peste el și învelit în folie de aluminiu. Apoi, aceștia spălau celălalt antebraț cu diverse săpunuri timp de 10 secunde, apoi clăteau cu apă deionizată timp de încă 10 secunde, urmată de aplicarea manșonului de nailon și de folia de aluminiu.

Manșoanele au fost folosite pentru a capta tot mirosul de pe piele pe care un țânțar l-ar putea înregistra, inclusiv mirosul natural al cuiva care s-ar amesteca cu săpunul.

Separat, mirosurile săpunurilor au fost examinate separat, cu manșoane de nailon spălate cu fiecare săpun și apoi clătite. La fel ca și în cazul nailonului aplicat pe antebrațele participanților, mânecile curate clătite cu apă, dar fără săpun, au fost folosite ca martori.

În urma colectării mirosurilor, mânecile au fost puse în cupe mici, care au fost apoi plasate într-o cușcă, unde țânțarii urmau să fie în cele din urmă eliberați pentru a vedea care nailon atrăgea - sau respingea - insectele.

Specia de țânțari folosită în cadrul studiului a fost Aedes aegypti, principala specie care răspândește boli precum Zika, dengue și chikungunya.

Toate săpunurile conțineau limonen, care provine din citrice și este cunoscut pentru faptul că alungă țânțarii. Acest lucru a sfârșit prin a nu conta prea mult. Trei dintre mânecile spălate cu săpun au atras țânțarii, cu excepția săpunului de marcă Native, care conținea un parfum de nucă de cocos.

”În mod remarcabil, mirosurile tuturor săpunurilor au fost dominate în principal de limonen, cunoscut pentru efectul său de respingere a țânțarilor. În ciuda acestui fapt, trei dintre cele patru săpunuri testate au crescut atracția pentru țânțari. Rezultatele noastre indică faptul că, mai mult decât cantitatea absolută a unei anumite substanțe chimice, ceea ce contează cu adevărat pentru țânțari sunt cantitățile relative de substanțe chimice din amestecuri”, a declarat Dr. Vinauger, punând concluziile în context.

Vezi și: Când au apărut roboții în medicină. Ce rol a jucat "Războiul Stelelor" a lui Reagen. Teodor Buliga: Avântul a fost exploziv. Lucrurile bune în medicină, inspirate de război sau astronomie

De ce sunt atrași țânțarii

Dr. Vinauger a explicat că aproximativ 20% dintre gazdele umane sunt responsabile pentru aproximativ 80% din transmisiile de boli transmise de țânțari. Având în vedere această realitate, el a subliniat cât de crucial este pentru noi să înțelegem ce anume determină un țânțar să muște o persoană în locul alteia.

”În timp ce alte studii au determinat ce substanțe chimice dintre cele pe care le producem ca parte a mirosului nostru corporal atrag țânțarii, efectul mirosurilor pe care le adăugăm în mod obișnuit la mirosul nostru a rămas să fie determinat”, a adăugat el.

Patrick ”PJ” Liesch, MS, este directorul Laboratorului de diagnosticare a insectelor de la UW-Madison și ”the Wisconsin Bug Guy”, care susține în mod regulat conferințe și apariții în mass-media despre tot ceea ce înseamnă insecte. Liesch, care nu este afiliat la acest nou studiu, a declarat că țânțarii pot fi atrași de oameni dintr-o serie de motive.

”Substanțele chimice volatile asociate cu pielea pot juca un rol important la distanțe mai mici și pot ajuta la explicarea unora dintre diferențele notabile de atractivitate de la o persoană la alta.

Fiecare persoană diferă prin mirosul său unic cauzat de substanțele volatile de pe piele, iar acest lucru poate fi influențat de factori precum genetica, vârsta, sexul, metabolismul, dieta, exercițiile fizice, rutinele de îngrijire personală și microbiomul pielii noastre”, a explicat el.

În ceea ce privește noul studiu, Liesch a spus că ”chimia săpunului este complexă” - fiecare tip de săpun poate diferi în compoziția chimică și, de asemenea, în schimbările pe care le provoacă ”în volatilele pielii după utilizare”.

”Cercetătorii din lucrarea recentă au descoperit că s-a întâmplat ca anumite substanțe chimice foarte specifice să crească sau să scadă atractivitatea pentru o specie de țânțari, deși motivul exact nu este pe deplin înțeles în multe cazuri”, a precizat el.

Vezi și: Sindromul cuibului gol, ce este. Care sunt simptomele și cum se gestionează

Cum să vă protejați de țânțari

Liesch a spus că ”este prea devreme pentru a spune” dacă studii precum acesta pot spune cuiva cum să se protejeze cel mai bine de mușcăturile de țânțari. El a adăugat că această cercetare privind săpunurile și modul în care acestea influențează atracția țânțarilor ”este fascinantă”, dar trebuie să se facă mai mult înainte de a putea determina dacă ar trebui să facem schimbări în rutina noastră de îngrijire personală.

”Cu aproximativ 3.600 de specii de țânțari cunoscute la nivel mondial, ar fi necesare teste suplimentare. Cu toate acestea, studiul demonstrează că rutinele noastre de îngrijire personală pot influența substanțele volatile de pe pielea noastră, ceea ce poate avea un impact asupra atractivității noastre generale pentru țânțari”, a explicat Liesch.

El a sugerat câteva lucruri pe care oamenii le pot face pentru a evita țânțarii, în afară de achiziționarea de săpunuri diferite. Cel mai important, evitați locurile cu activitate ridicată a țânțarilor. De exemplu, ați putea dori să vă schimbați activitățile în aer liber și să vă petreceți timpul pe o verandă cu plasă. De asemenea, ați putea instala ventilatoare dacă organizați o petrecere de vară afară, în curtea din spate, pentru a crea o mișcare a aerului care ar putea dispersa insectele.

Liesch a remarcat două concluzii cheie. În primul rând, nu înțelegem cu adevărat pe deplin toți factorii care sunt în joc atunci când vine vorba de atracția țânțarilor pentru oameni. Nu știm dacă modificarea rutinei noastre de îngrijire personală ar putea schimba modul în care un țânțar reacționează la noi. În plus, el a spus că cercetările de acest gen ar putea juca un rol important în dezvoltarea unor noi și mai bune repelente pentru țânțari în viitor.

Pentru Dr. Vinauger, noul studiu oferă ”dovada de concept că săpunurile interacționează cu mirosul nostru corporal”. Acestea fiind spuse, el și echipa sa caută finanțare pentru a adăuga mai mulți voluntari și mai multe tipuri de săpun pentru a obține ”o mai bună înțelegere a proceselor chimice în joc”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel