Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șansă la viață! Cancerul de sân ar putea fi eradicat. Reușită medicală
26 oct 2018 / 23:26
Dieta mediteraneană poate reduce riscul de cancer la sân. Ca și intestinul, sânul are un microbiom, iar un nou studiu arată că poate fi influențat direct de ceea ce mănânci.  

Potrivit cercetătorilor de la Wake Forest School of Medicine din Carolina de Nord, schimbarea microbiomei din sân prin dietă poate reduce riscul de a dezvolta cancer la sân.

"Microbiom" se referă la o varietate de organisme vii, cum ar fi bacteriile și ciupercile, care îți populează corpul. Acest ecosistem este esențial pentru o sănătate bună.

Ce au constatat cercetătorii

"Am fost surprinși să constatăm că dieta a influențat în mod direct microbiomele din glanda mamară, a declarat Katherine Cook, într-un comunicat de presă.

Oamenii de știință au folosit maimuțe de sex feminin pentru a vedea cum dieta afectează țesutul mamar. Ei au hrănit un grup cu o dietă occidentală bogată în grăsimi și pe cel de-al doilea grup cu o dietă mediteraneană, care se bazează pe plante.

După 2 1/2 ani, cele două grupuri au avut diferențe semnificative în bacteriile din țesutul mamar.

Grupul care a urmat o dietă mediteraneană a avut de 10 ori mai multă glandă mamară Lactobacillus. Aceste bacterii s-au dovedit a încetini creșterea tumorilor mamare. De asemenea, tumorile canceroase de sân au o abundență de Lactobacillus mai mică decât tumorile de sân noncanceroase.

Totodată, s-au găsit mai mulți metaboliți ai acidului biliar, despre care cercetătorii spun că pot reduce riscul de apariție a cancerului mamar.

Cercetarea se află încă în stadii incipiente

Autorii studiilor recunosc că cercetarea se află încă în stadii incipiente.

Deoarece microbiomele variază în funcție de locul în care trăiește o persoană, spun că studiile viitoare vor implica primate din diferite regiuni.

Alte studii sunt în curs de desfășurare pentru a vedea dacă uleiul de pește sau suplimentele probiotice pot afecta microbiomele din glandele mamare.


Ştiri Recomandate

Regizorul Ducu Darie, în spital, în stare gravă
Intervenție complicată: procedură minim invazivă, la un pacient cu traumă oculară
Operație de transplant
EXCLUSIV
Nou tip de transplant de celule stem. Un român salvează pacienții fără donator compatibil EXCLUSIV
Epidemie de listerioză, Spania: trei morți și sute de persoane infectate (OMS)
Investiții de aproape un milion de euro, pentru aparatură ultramodernă în ortopedie
Legătura dintre apnee și cancer: Studiu
Comentarii