Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șansă la viață! Cancerul de sân ar putea fi eradicat. Reușită medicală
26 oct 2018 / 23:26
Dieta mediteraneană poate reduce riscul de cancer la sân. Ca și intestinul, sânul are un microbiom, iar un nou studiu arată că poate fi influențat direct de ceea ce mănânci.  

Potrivit cercetătorilor de la Wake Forest School of Medicine din Carolina de Nord, schimbarea microbiomei din sân prin dietă poate reduce riscul de a dezvolta cancer la sân.

"Microbiom" se referă la o varietate de organisme vii, cum ar fi bacteriile și ciupercile, care îți populează corpul. Acest ecosistem este esențial pentru o sănătate bună.

Ce au constatat cercetătorii

"Am fost surprinși să constatăm că dieta a influențat în mod direct microbiomele din glanda mamară, a declarat Katherine Cook, într-un comunicat de presă.

Oamenii de știință au folosit maimuțe de sex feminin pentru a vedea cum dieta afectează țesutul mamar. Ei au hrănit un grup cu o dietă occidentală bogată în grăsimi și pe cel de-al doilea grup cu o dietă mediteraneană, care se bazează pe plante.

După 2 1/2 ani, cele două grupuri au avut diferențe semnificative în bacteriile din țesutul mamar.

Grupul care a urmat o dietă mediteraneană a avut de 10 ori mai multă glandă mamară Lactobacillus. Aceste bacterii s-au dovedit a încetini creșterea tumorilor mamare. De asemenea, tumorile canceroase de sân au o abundență de Lactobacillus mai mică decât tumorile de sân noncanceroase.

Totodată, s-au găsit mai mulți metaboliți ai acidului biliar, despre care cercetătorii spun că pot reduce riscul de apariție a cancerului mamar.

Cercetarea se află încă în stadii incipiente

Autorii studiilor recunosc că cercetarea se află încă în stadii incipiente.

Deoarece microbiomele variază în funcție de locul în care trăiește o persoană, spun că studiile viitoare vor implica primate din diferite regiuni.

Alte studii sunt în curs de desfășurare pentru a vedea dacă uleiul de pește sau suplimentele probiotice pot afecta microbiomele din glandele mamare.


Ştiri Recomandate

Coronavirus. Ministrul Sănătății despre medicii demisionari de la UPU Bacău
India, avortul permis până la 24 de săptămâni de sarcină
EXCLUSIV
Ce ar trebui să facă românii în plin sezon gripal. Dr Adrian Streinu-Cercel explică
Coronavirus: toți medicii de la UPU Bacău și-au dat demisia. Motivul
Ficat: prea mult zahăr nu face bine ficatului   FOTO: pexels.com
EXCLUSIV
Dr Adrian Wiener, care sunt politicile României privind grăsimile trans și zaharurile
Gripa suspendă cursurile din mai multe școli din țară. Circa 3.300 de elevi afectați
Comentarii