SANITAS cere anularea Ordonanței care liberalizează programele naționale

Medic
Federația SANITAS cere ANULAREA Ordonanței de Urgență pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în sănătate, adoptată marți, 4 februarie 2020.

„În calitate de organizație națională sindicală reprezentativă, SANITAS susține o reformare a sistemului sanitar, dar procesul este unul complex, iar pentru realizarea lui este necesar un pachet de legi, nu o ordonanță dată în regim de urgență, sub pretextul „reparării unor nedreptăți". Modificările de substanță ar trebui făcute numai după o analiză coerentă și completă a stării sistemului de sănătate și în urma unui amplu proces de consultare a tuturor părților interesate: parteneri sociali, asociații profesionale, asociații ale pacienților etc", arată Biroul Operativ al Federației SANITAS din România, într-un comunicat remis redacției.

Anormalitatea acestei ordonanțe, spun sindicaliștii, este accentuată și de faptul că declarațiile fostului guvern Orban și discuțiile din spațiul public se concentrează asupra conținutului unui document pe care nu l-a văzut nimeni în formă finală. „Cel puțin până la această oră, OUG nu este publicată în Monitorul Oficial, nu este postată pe niciun site oficial, este doar rezumată în declarațiile ex-premierului. Asistăm la o situație aflată în totală contradicție cu principiul transparenței instituționale, cu regulile unui dialog social normal și chiar cu elementarul respect al unei autorități față de cetățeni și de societatea civilă!”, notează sindicaliștii.

„Un astfel de act pune sistemul public de sănătate într-o relație concurențială directă cu cel privat. Este o altă anomalie, deoarece sistemul privat de sănătate ar trebui să fie complementar celui de stat. Declarațiile guvernamentale se concentrează pe ideea avantajului pacientului care, din acest moment are posibilitatea de a alege între serviciile oferite de instituția publică și cea privată de sănătate, FĂRĂ COSTURI SUPLIMENTARE! SANITAS consideră acest argument o capcană, deoarece:

a. Ordonanța anulează coplata pentru serviciile medicale din privat numai până în aprilie 2021. Nimic nu garantează că această măsură se va păstra și după această dată, astfel că pe termen lung, accesul pacienților la servicii medicale va fi îngreunat. În acest sens, ne îngrijorează ultima declarație a Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private –PALMED, conform căreia " ia în considerare să nu mai semneze contractele anuale cu Casa Națională de Sănătate, pe baza cărora se decontează serviciile în sistemul privat, fiind profund nemulțumit de decizia Guvernului de a proroga termenul pentru coplată până la 1 aprilie 2021"!

b. Pe termen scurt și mediu, nu toate spitalele publice vor putea să concureze, în mod real cu cele private în ceea ce privește dotarea cu aparatură medicală performantă, accesul la tehnologie de ultimă oră sau calitatea serviciilor conexe – cazare, masă etc. Este profund incorect ca cele două sisteme să fie puse în relație concurențială directă, după ce timp de 30 de ani, autoritățile au făcut prea puțin pentru dotarea tehnică și materială a spitalelor publice și pentru creșterea calității serviciilor medicale!

c. Prin acordarea accesului nelimitat al spitalelor private la programele naționale de sănătate, spitalele publice își vor diminua, în realitate, fondurile. Să ținem seama doar de faptul că, anul trecut, au fost alocate acestor programe 1,3 miliarde de euro. Din momentul intrării în vigoare a acestei OUG, banii respectivi vor fi, practic, împărțiți între cele două sisteme. Și realitatea ne-a arătat nouă, sindicatelor, că bani mai puțini înseamnă, mai devreme sau mai târziu, dispariția unor locuri de muncă, ceea ce îi va afecta direct pe membrii noștri de sindicat!

d. Astăzi, nu toate serviciile medicale oferite prin Programele naționale de sănătate sunt decontate la adevărata valoare. Instituția privată, care privește serviciul medical ca pe un business, se va orienta către acele servicii care sunt decontate la nivel ridicat. Înțelegem această opțiune care, din punctul ei de vedere, este corectă. Însă spitalele publice vor rămâne să ofere și, implicit, să deconteze mai multe servicii dintre cele subevaluate, ceea ce înseamnă din nou limitarea resurselor financiare!

e. Ordonanța permite accesul spitalelor private la resursele financiare alocate serviciilor de urgență. În opinia noastră, sumele trebuie să rămână la dispoziția instituțiilor publice sanitare de urgență, pentru că acestea au și capacitatea materială, și cea umană de a oferi acest tip de serviciu. Este adevărat că premierul Orban a adus în discuție un caz în care a fost nevoie de transportul unui pacient dintr-un oraș în altul, pentru a beneficia de o intervenție medicală de urgență. Dar a "uitat" să menționeze multitudinea de situații în care spitalele private au fost depășite de gravitatea unor cazuri, iar pacienții au fost transferați în spitale publice pentru a fi salvați în ultimul moment!

Federația SANITAS cere imperios ministrului Sănătății, indiferent cine va fi acesta, să explice public:

1. Care sunt măsurile pe care le va lua pentru îmbunătățirea sistemului PUBLIC de sănătate, deoarece ministerul este răspunzător direct de buna funcționare a acestuia (nu de avantajarea celui privat!)

2. Ce va face pentru o mai bună colectare a contribuțiilor pentru sănătate, la nivel național?

3. Dacă are o politică de personal coerentă în ceea ce privește resursa umană calificată din sistemul public de sănătate și în ce constă ea?

4. Orice altă inițiativă favorabilă sistemului public de sănătate și pacienților care beneficiază de serviciile acestuia.

Suntem, în continuare, deschiși la dialogul real și constructiv cu autoritățile și cu întreaga societate civilă, pentru găsirea unor soluții care să instituie un echilibru între sistemul public și cel privat de sănătate, evitând inechitățile dintre cele două! În egală măsură, dacă reprezentanții guvernamentali – oricare ar fi aceștia – vor continua același tip de comportament opac în raport cu partenerii sociali și în detrimentul sistemului public de sănătate, Federația SANITAS își rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele sindicale pentru a proteja sistemul și angajații acestuia!", se arată în documentul semnat de Biroul Operativ al Federației SANITAS din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel