Sângerările, cauze și tratament. Cum să oprești hemoragia. Când îți pun în pericol viața

sangerarile - FOTO: Freepik@tongpatong
Sângerările pot fi provocate de leziuni, dar și anumite afecțiuni medicale. În majoritatea cazurilor le poți opri acasă, dar uneori este nevoie să te adresezi medicului.

Sângerările  pot declanșa anxietate și frică, dar acest proces are  și un scop de vindecare. Totuși, trebuie să înțelegeți cum să tratați incidentele frecvente de sângerare, cum ar fi tăieturile precum și când să solicitați ajutor medical.

Sângerările, cum să le identificați

Înainte de a începe să tratați o leziune, ar trebui să identificați severitatea acesteia cât mai bine posibil. Există unele situații în care nu ar trebui să încercați să administrați niciun fel de prim ajutor. Dacă bănuiți că există sângerări interne sau dacă există un obiect încorporat în jurul locului leziunii, sunați imediat la la serviciile locale de urgență, potrivit Healthline.

De asemenea, solicitați asistență medicală imediată pentru o tăietură sau o rană dacă:

- este zimțată sau adâncă

- este pe față

- este rezultatul unei mușcături de animale

- există murdărie care nu va ieşi după spălare

- sângerarea nu se va opri după 15 până la 20 de minute de prim ajutor

Vezi și: Cafeaua, riscuri pentru stomacul sensibil. Ce să pui în băutură pentru a te bucura de ea

Dacă o persoană sângerează abundent, fiți în căutarea simptomelor de șoc. Pielea rece, pulsul slăbit și pierderea conștienței pot indica faptul că o persoană este pe cale să intre în șoc din cauza pierderii de sânge, potrivit Clinicii Mayo. Chiar și în cazurile de pierdere moderată de sânge, persoana care sângerează se poate simți delir sau greață.

Dacă este posibil, rugați persoana vătămată să se întindă pe podea în timp ce așteptați sosirea asistenței medicale. Dacă sunt capabili, rugați-i să-și ridice picioarele deasupra inimii. Acest lucru ar trebui să ajute circulația la organele vitale în timp ce așteptați ajutor. Țineți presiunea directă continuă asupra plăgii până când sosește ajutorul.

Vezi și: Zborul cu avionul, necesitate a vieții moderne. Sfaturi pentru a rămâne sănătos

Sângerările ca urmare a unor tăieturi și răni

Când pielea ta este tăiată sau zgâriată începi să sângerezi. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că vasele de sânge din zonă sunt deteriorate. Sângerarea servește unui scop util, deoarece ajută la curățarea unei răni. Cu toate acestea, prea multe sângerări pot provoca un șoc. 

Nu puteți judeca întotdeauna gravitatea unei tăieturi sau a unei răni după cantitatea de sânge pe care o pierdeși. Unele leziuni grave sângerează foarte puțin. Pe de altă parte, tăieturile de pe cap, față și gură pot sângera foarte mult, deoarece aceste zone conțin o mulțime de vase de sânge.

Rănile abdominale și toracice pot fi destul de grave, deoarece organele interne pot fi deteriorate, ceea ce poate provoca sângerări interne, precum și șoc. Rănile abdominale și toracice sunt considerate o urgență și ar trebui să solicitați ajutor medical imediat. Acest lucru este deosebit de important dacă există simptome de șoc, care pot include:

- amețeală

- slăbiciune

- piele palidă

- dificultăți de respirație

- creșterea frecvenței cardiace

Vezi și: Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor. Cum recunoști simptomele

O trusă de prim ajutor care este aprovizionată corespunzător poate face diferența în oprirea sângerărilor abundente. Ar trebui să păstrați următoarele elemente în jurul pentru situațiile în care poate fi necesar să închideți o rană:

- mănuși medicale sterilizate

- pansamente sterile de tifon

- foarfece mici

- leucoplast

Spălarea cu soluție salină poate fi, de asemenea, utilă a curăța resturile sau murdăria de pe o rană fără a o atinge. Un spray antiseptic, aplicat la locul tăieturii, poate ajuta la menținerea fluxului sanguin și, de asemenea, poate reduce riscul ca o tăietură să se infecteze mai târziu.

În zilele următoare unei răniri, fiți atenți pentru a vă asigura că o rană se vindecă corect. Dacă crusta inițială care acoperă rana crește mai mare sau devine înconjurată de roșeață, poate exista o infecție. Un lichid tulbure sau puroi care se scurge din rană este, de asemenea, un semn al unei posibile infecții. Dacă persoana dezvoltă febră sau începe să aibă din nou durere la semnul tăieturii, solicitați imediat asistență medicală.

Vezi și: Fracturile de șold, pe primul loc în România. Pană: Din păcate, osteoporoza este o afecțiune tăcută, nu iese în evidență, nu o prea vezi

Leziuni minore

Uneori, leziunile care nu sunt traumatice sau dureroase pot sângera foarte mult. Chiar înțepătura unui deget cu un ac de cusut pot duce la sângerări excesive. Chiar și cu o tăietură minoră, este posibil să fi lovit o arteră sau un vas de sânge.

Dacă sângerarea continuă să apară după 20 de minute, este necesară asistență medicală. Nu ignoră o rană care nu va opri sângerarea doar pentru că pare mică sau nu este dureroasă.

Orice situație care implică sângerări abundente poate crea frică și stres. Cei mai mulți oameni nu doresc să vadă sângele lor, să nu mai vorbim altcuiva! Dar a rămâne calm și a fi pregătit cu o trusă de prim ajutor bine stabilită poate face o experiență dificilă și dureroasă mult mai puțin traumatizantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel