Sângele, picătura de viață. OMS: Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi

sangele - FOTO: Freepick
Sângele conține două elemente principale, și anume plasmă şi elementele figurate, fiind absolut necesar pentru susținerea vieții.

Sângele transportă substanţe, precum hormonii, oxigenul şi glucoză, la ţesuturile organismului, iar de la nivelul acestora sunt preluate reziduurile şi dioxidul de carbon. Sângele este vital pentru supravieţuirea organismului, acesta transportă oxigenul prin artere către plămâni, şi glucoza de la ficat către toate celulele din componenţa organelor şi ţesuturilor. Apoi se reîntoarce la plămâni prin intermediul venelor, schimbând oxigenul cu dioxid de carbon.

Ziua mondială a donatorului de sânge

Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată în fiecare an în 14 iunie. În acest an, OMS face apel la oamenii din întreaga lume să doneze sânge într-un gest de solidaritate.

Sângele, produsele sanguine sigure şi transfuzia acestora reprezintă un aspect critic al îngrijirii şi al sănătăţii publice, precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Acestea sunt de importanţă majoră în tratarea persoanelor care suferă de o serie de boli şi ca urmare a accidentelor, dezastrelor naturale şi conflictelor armate.

Vezi și: Certificatul COVID, prelungit cu încă un an. Este valabil până în 30 iunie 2023

Nevoia de sânge, limitată în țările sărace

Nevoia de sânge este universală, dar accesul la acesta este limitat, în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde persoanele afectate sunt mai ales în rândul femeilor şi al copiilor, deoarece aceştia tind să aibă cel mai mult nevoie de sânge.

”Sângele și produsele din sânge sunt resurse esențiale pentru gestionarea eficientă a femeilor care suferă de sângerări asociate cu sarcina și nașterea; copiii care suferă de anemie severă din cauza malariei și malnutriției; pacienții cu tulburări ale sângelui și măduvei osoase, tulburări moștenite de hemoglobină și afecțiuni imune;

victime ale traumelor, urgențelor, dezastrelor și accidentelor; precum și pacienții supuși unor proceduri medicale și chirurgicale avansate. Penuria de sânge este deosebit de acută în țările cu venituri mici și medii”, arată OMS.

Vezi și: Insuficiența cardiacă ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!

Donarea de sânge, gest altruist

Donarea de sânge este un gest altruist, voluntar. Oricine poate deveni donator de sânge pentru a sprijini sistemele locale de sănătate şi a salva vieţi, potrivit OMS.

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi.

Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge dă ocazia de a chema la acţiune guvernele şi autorităţile naţionale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate şi a pune în aplicare sisteme şi infrastructuri pentru a creşte colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.

În 2022, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge este "Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi", pentru a atrage atenţia asupra rolului pe care donarea voluntară de sânge îl joacă în salvarea de vieţi şi pentru creşterea solidarităţii în cadrul comunităţilor.

Vezi și: Chirurgia generală, de la tehnicile clasice la supraspecializări. Constantinoiu: A luat un mare avânt


Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel