Sângele de lamă, studiat în căutarea unui tratament împotriva COVID-19

Probe de sânge
Cercetătorii analizează sângele de lamă în speranța găsirii unui tratament împotriva bolii COVID-19.

Cercetători din Belgia şi din Statele Unite au identificat o microparticulă în sângele de lamă, care pare să blocheze răspândirea noului coronavirus. Oamenii de știință implicaţi în acest proiect lucrează la Centrul de biotehnologie medicală VIB-UGent din Belgia şi la Universitatea Texas din oraşul american Austin. Studiul lor, publicat marţi în revista Cell, este centrat pe un mascul de lamă, Winter, care trăieşte în Belgia.

Cercetătorii au început acest studiu în urmă cu patru ani, căutând anticorpi ce ar putea să blocheze virusul SARS, care s-a răspândit în 2003, şi apoi virusul MERS, care a cauzat o epidemie în 2012. "Cercetarea noastră era un proiect secundar în 2016. Credeam că ar putea fi ceva interesant", a declarat Xavier Saelens, unul dintre coordonatorii echipei belgiene care participă la această colaborare. "Apoi a apărut noul virus, iar cercetarea noastră a devenit potenţial crucială, mai importantă", a adăugat expertul belgian, potrivit Agerpres.

Winter, masculul de lamă implicat în cercetare, a primit doze sigure de virusuri SARS şi MERS, iar oamenii de ştiinţă au recoltat apoi probe din sângele său. Lamele şi alţi membri din familia camelidelor sunt considerate animale speciale, deoarece organismele lor creează anticorpi standard şi anticorpi mai mici, cu care oamenii de ştiinţă pot să lucreze mai uşor. Echipa belgiană, coordonată şi de Bert Schepens, a identificat fragmente din acei anticorpi mai mici, denumiţi "nanobodies", cu scopul de a îi depista pe aceia dintre ei care se ataşează mai puternic de virusul inoculat.

Xavier Saelens afirmă că noul coronavirus, SARS-CoV-2, este un "verişor" al virusului SARS. Ambii au o coroană, formată din proteine dispuse sub forma unor ţepi, de care anticorpii pot să se ataşeze. Autorii studiului intenţionează să înceapă în curând testele pe animale, în timp ce testele pe pacienţi umani ar putea fi autorizate spre sfârşitul acestui an. Xavier Saelens a dezvăluit că echipa sa negociază în prezent cu mai multe companii farmaceutice în vederea dezvoltării unui tratament. Acest experiment nu este primul studiu ce vizează acei "nanobodies" derivaţi din sânge prelevat de la cămile şi de la lame. Grupul francez Sanofi a plătit 3,9 miliarde de euro în 2018 pentru a cumpăra Ablynx, o companie specializată în "nanobodies", cu sediul în oraşul belgian Gent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel