Sănătatea pielii și nutriția: impactul dietei asupra apariției acneei. Rolul zahărului, grăsimilor și lactatelor în erupțiile de acnee

acnee si dieta Foto: Freepik
Relația dintre dietă și acnee a fost mult timp un subiect de dezbatere. Pot anumite alimente să declanșeze sau să agraveze acneea?

În căutarea unei piele sănătoase și fără imperfecțiuni, mulți se întreabă dacă alimentația joacă un rol crucial în apariția acneei. Deși legătura dintre dietă și starea pielii este un subiect de dezbateri îndelungate în comunitatea medicală, cercetările recente încep să ofere indicii asupra influenței anumitor alimente asupra sănătății pielii.

Alimentația este un factor crucial pentru sănătatea generală, o dietă sănătoasă și echilibrată ducând la o viață mai lungă și la un risc mai mic de apariție a unor probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Cu toate acestea, există unele dovezi anecdotice care leagă dieta de erupțiile acneice. Alimentele cu un nivel glicemic ridicat, cum ar fi zahărul, carbohidrații simpli și lactatele, pot crește nivelul factorului de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1), ceea ce duce la acnee și inflamație. Acest exces de hormoni crește, de asemenea, nivelul de hormoni dihidrotestosteron (DHT) și testosteron, care se leagă de receptorii pielii și determină glandele sebacee să se extindă și să producă mai mult ulei, contribuind la apariția acneei.

Carbohidrații cu indice glicemic ridicat, cum ar fi zahărul, pastele, pâinea albă și orezul alb, determină creșterea rapidă a glicemiei, ceea ce duce la apariția acneei. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a lega definitiv dieta și acneea. În general, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin legătura dintre dietă și acnee.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă te culci cu părul ud. Îngrijirea părului pe timp de noapte

Foto: Freepik @mari_draiser

Cum apare acneea

Acneea la adolescenți este o problemă comună, cauzată în principal de schimbările hormonale, porii înfundate, bacteriile și inflamațiile. Modificările hormonale din timpul pubertății și al ciclului menstrual pot avea un impact asupra producției de ulei în piele, în timp ce anumite medicamente, produse pentru păr, machiaj, factori genetici, poluare, fumat și stres pot contribui, de asemenea, la apariția acneei, potrivit NIH.

Digestia joacă, de asemenea, un rol în acnee, deoarece anumite alimente pot favoriza inflamația și pot declanșa izbucniri. În plus, dieta poate afecta hormonii care pot agrava acneea, cum ar fi laptele și alimentele bogate în zahăr, care pot crește nivelul de insulină și pot altera alți hormoni. Unele cercetări au legat laptele și proteinele din zer de acnee.

În ciuda acestor potențiale conexiuni, nu există un consens cu privire la faptul că schimbarea dietei este o modalitate eficientă de a face față acneei. Este esențial să înțelegi factorii care contribuie la apariția acneei și să iei decizii în cunoștință de cauză cu privire la gestionarea acesteia.

Vezi și: Ce este memoria musculară. Cum funcționează corpul tău pe pilot automat când vine vorba de exerciții fizice

Ce spun studiile

Un studiu publicat în JAMA Dermatology a descoperit o corelație între șansele de a avea acnee actuală și consumul de alimente bogate în grăsimi și zaharuri, precum și o dietă bogată în combinația de alimente bogate în grăsimi și zahăr. Respondenții cu acnee actuală au avut cu 54% mai multe șanse de a consuma acest tip de dietă în comparație cu cei care nu au avut niciodată acnee.

Un consum mai mare de alimente bogate în grăsimi și zaharuri a fost asociat cu o incidență mai mare a acneei actuale. Alimentele de tip fast-food și gustările au fost legate de acneea trecută, în timp ce ciocolata neagră și cea cu lapte nu au fost asociate cu acneea trecută sau actuală.

Cu toate acestea, rezultatele studiului ar trebui interpretate cu prudență din cauza posibilelor prejudecăți de reamintire, a acneei autodiagnosticate și a altor factori care ar putea duce la concluzii înșelătoare.

De exemplu, este posibil ca persoanele care beau mai mult lapte să locuiască, de asemenea, în zone mai poluate, ceea ce ar putea explica rezultatele. În plus, studiile de acest gen pot detecta doar o asociere, nu o cauzalitate, ceea ce înseamnă că, deși cei cu acnee la adulți aveau tendința de a consuma mai multe alimente grase și zaharoase, studiul nu poate dovedi că dieta lor a cauzat de fapt acneea la adulți sau poate determina dacă o schimbare a dietei ar reduce incidența sau severitatea acneei.

În concluzie, deși există studii care sugerează o legătură între anumite tipuri de alimentație și apariția acneei, nu putem trage concluzii definitive. Este important să abordăm acneea într-un mod holistic, luând în considerare multiplele factori care pot influența sănătatea pielii. O alimentație echilibrată, un stil de viață sănătos și o rutină adecvată de îngrijire a pielii rămân pietrele de temelie în gestionarea și prevenirea acneei.

Consultarea unui dermatolog și adaptarea dietei în funcție de nevoile individuale reprezintă pași esențiali pentru obținerea și menținerea unei piele sănătoase și strălucitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel