Studiu: Chiar și cei mai bogați americani trăiesc mai puțin decât europenii

longevitate - FOTO: Freepik
Cât trăiesc, de fapt, europenii. Ce ne influențează longevitatea

Vezi și: Jun13296, noua terapie antivirală orală cu eficiență crescută împotriva variantelor rezistente ale SARS-CoV-2

Un nou studiu publicat în New England Journal of Medicine arată că, indiferent de nivelul de avere, americanii au șanse mai mari de deces într-un interval de zece ani comparativ cu europenii. Cercetarea, condusă de experți de la Brown University School of Public Health, a analizat datele a peste 73.000 de adulți din SUA și diverse regiuni europene, cu vârste cuprinse între 50 și 85 de ani în 2010.

Rezultatele confirmă că persoanele cu o avere mai mare trăiesc, în general, mai mult, dar diferențele sunt mai pronunțate în SUA decât în Europa, unde decalajul dintre bogați și săraci este considerabil mai mic.

Bogații Americii, mai vulnerabili decât bogații Europei

O descoperire semnificativă a studiului este că, la fiecare nivel de avere, americanii au rate ale mortalității mai ridicate decât europenii. În unele cazuri, cei mai bogați americani au rate de supraviețuire similare cu cele ale celor mai săraci europeni din vestul continentului, inclusiv din Germania, Franța și Olanda.

"Rezultatele sunt un memento dureros că nici măcar cei mai bogați americani nu sunt protejați de problemele sistemice care contribuie la scăderea speranței de viață, precum inegalitatea economică, stresul, dieta sau factorii de mediu", a declarat Irene Papanicolas, profesor la Brown University și autoare a studiului.

Diferențe semnificative între regiunile Europei

Potrivit cercetării, persoanele din cel mai bogat sfert al populației au avut o rată a mortalității cu 40% mai mică decât cele din sfertul cel mai sărac. În același timp, în Europa, rata deceselor a fost cu aproximativ 40% mai scăzută decât în SUA.

Analiza detaliată arată că:

- În Europa continentală, rata deceselor a fost cu 40% mai mică decât în SUA.

- În sudul Europei, aceasta a fost cu 30% mai mică.


- În Europa de Est, diferența a variat între 13% și 20%.

Vezi și: Impactul pe termen lung al alcoolului asupra creierului. Provoacă declin cognitiv

Studiu: Chiar și cei mai bogați americani trăiesc mai puțin decât europenii - FOTO: Freepik@poppet07

Sistem de sănătate fragil și inegalități structurale

Studiul subliniază că lipsa unor plase de siguranță socială și disparitățile structurale din SUA contribuie la rate mai scăzute de supraviețuire în toate categoriile de avere. Chiar dacă aceste deficiențe afectează în principal cei mai săraci locuitori, ele îi fac mai vulnerabili și pe cei mai înstăriți americani, comparativ cu omologii lor europeni.

"Am descoperit că poziția în distribuția averii dintr-o țară influențează longevitatea, dar și poziția acelei țări comparativ cu altele contează", a explicat Sara Machado, cercetător la Brown's Center for Health System Sustainability. "Îmbunătățirea sănătății nu este doar o provocare pentru cei mai vulnerabili—chiar și cei din sfertul superior al averii sunt afectați."

Factori culturali și efectul "supraviețuitorului"

Cercetătorii au evidențiat și alți factori care pot influența aceste diferențe, inclusiv dieta, fumatul și mobilitatea socială. În SUA, ratele fumatului și procentul populației din zone rurale – factori legați de o sănătate mai precară – sunt mai ridicate decât în Europa.

De asemenea, a fost observat un așa-numit "efect al supraviețuitorului": persoanele mai sărace din SUA, având probleme de sănătate mai grave, tind să moară mai devreme, lăsând în urmă o populație mai bogată și aparent mai sănătoasă. Acest lucru creează iluzia unei diminuări a inegalității financiare pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar, în realitate, este rezultatul dispariției premature a celor mai defavorizați.

"Cercetările noastre anterioare au arătat că, deși inegalitatea averii pare să se reducă după 65 de ani în SUA și Europa, în SUA acest fenomen este cauzat de moartea timpurie a celor mai săraci americani", a explicat Papanicolas.

Vezi și: Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați

Ce pot învăța americanii de la europeni

Cercetătorii susțin că studiul ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru factorii de decizie politică din SUA, subliniind necesitatea unor reforme care să abordeze disparitățile socio-economice și să îmbunătățească sănătatea publică.

"Dacă ne uităm la alte țări, vedem că există rezultate mai bune, ceea ce înseamnă că putem învăța și noi din experiența lor. Nu este neapărat o problemă de cheltuieli mai mari, ci de adresare a factorilor pe care îi ignorăm. Aceștia ar putea aduce beneficii mult mai mari decât ne dăm seama", a concluzionat Machado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel