Sănătatea copiilor, mituri demontate. Medic: Premergătorul, un trend printre părinți, pentru că le dă puțin timp liber

sanatatea copiilor. FOTO Pexels @ Ksenia Chernaya
Medic pediatru demontează miturile despre înfășat și premergător. Pot avea efecte nocive asupra copiilor.

Unul dintre cele mai periculoase mituri în privința sănătății copiilor este cel cu privire la înfășatul bebelușilor pentru a avea picioarele drepte.

Invitată în emisiunea ”Tinerețe fără bătrânețe” de la Digi 24 dr. Oana Vârban, medic specialist pediatru, a demontat câteva dintre miturile cărora mulți părinți încă le dau crezare, fie că sunt lucruri aflate ”in bătrâni”, fie că sunt de pe ”grupurile de mămici” de pe rețelele de socializare.

”Înfășatul bebelușului este unul dintre cele mai periculoase mituri și nu este bine ca părinții să facă acest lucru.

Copilul nu este un adult în miniatură. Nici ca aspect exterior, nici la anatomie. După naștere copiii trebuie să stea cu picioarele ca o broască, în poziția crăcănat.

Osul femurului, cel mai lung din corp, se fixează de șold în cavitatea acetabulară, însă la copii aceasta nu este încă formată”, a explicat medicul pediatru.

De altfel, acesta a subliniat faptul că dispazia de șold, care înainte se numea displazie congenitală de șold, acum poate apărea și pentru că bebelușii nu sunt lăsați cu picioarele libere.

Premergătorul, benefic doar pentru părinți

Nici mitul premergătorului nu a scăpat de medicul pediatru, care a explicat faptul că acesta nu îl va determina pe cel mic să meargă mai bine.

”În niciun caz, deși este un trend printre părinți, pentru că le dă puțin timp liber.

Copilul, în primul an de viață, este extrem de solicitant. Trebuie să faci diverse activități, trebuie să fi mereu în alertă, el este pe faza de descoperire.

În momentul în care copilul este pus în premergător nu are șansa să își dezvolte musculatura, simțul echilibrului și să calce normal.

Întotdeauna în premergător va sta fie pe vârfuri, fie cu picioarele flexate, în jos, și atunci o să creadă că este normal să mergi pe vârfuri sau este normal să mergi crăcănat și mai în jos.

Astfel, va merge mai greu și incorect. Plus, musculatura este încă în faza de dezvoltare. El trebuie să se apuce, să se tragă, să se pună în picioare.

După aceea să facă pași adăugați, ținându-se de diverse lucruri, de mobilă, de părinți, și abia apoi să facă pașii normali.

Noi, dacă sărim peste aceste etape, copilul nu va avea un mers normal și nu își va da seama de echilibru, cum să se mențină, cum să meargă”, a explicat pediatrul.

Telemedicina în pediatrie

Potrivit medicului pediatru, există părinți care pun și astfel de întrebări, firești, întrebări care fac parte din puericultură. De altfel, a subliniat medicul, aceste întrebări trebuie ”puse și date răspunsurile corect, pentru că pot influența dezvoltarea copilului”.

În ceea ce privește perioada pandemiei, în care s-a mers foarte mult pe ideea de telemedicină, pediatrul a explicat faptul că aceasta se poate aplica și în cazul celor mici.

”Nu este nevoie să vezi un copil ca să dai sfaturi legate de creștere, de alimentație. Se poate aplica în foarte multe instanțe: interpretarea de analize, urmărirea pacienților cronici, iar ca și prim sfat, este bine venită telemedicina”, a mai spus medicul Oana Vârban.

Vezi și: Mitul răcelii de la înghețată, desființat. Medic: Atunci suntem ușor mai predispuși să luăm virusuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel