Sănătatea britanicilor nevoiași, mai proastă decât acum un secol

Tower Bridge din Londra  FOTO: Pixabay
Un studiu pe 200.000 de britanici arată că sănătatea acestora este mai proastă decât cea a semenilor lor născuți în urmă cu un secol.

Sănătate, britanici. Cercetătorii au observat că britanicii de azi, cei cu venituri precare, au o sănătate mai proastă decât cei de acum 100 de ani, din aceeași categorie socială. Studiul a arătat că decalajul în sănătate s-a mărit între cei mai bogați și cei mai săraci, la fel și presiunile asupra asistenței medicale. Discrepanța s-a adâncit, susțin cercetătorii, încă din anii '70. Puține studii au analizat impactul potențial al venitului și al anului de naștere asupra acestui decalaj. Autorii studiului au vrut să vadă dacă aceia născuți după 1945 și-au apreciat sănătatea ca fiind mai bună sau mai rea decât cei născuți la începutul anilor 1920.

Rezultatele au la bază o serie de răspunsuri dintr-un studiu - General Household Survey – realizat în intervalul 1979-2011 și a cuprins persoane care trăiesc în Anglia, Țara Galilor și Scoția, însumând generațiilor născute între 1920 și 1970.

Concluzii:

- inegalitățile în prevalența condițiilor pe termen lung între cele mai bogate și cele mai sărace gospodării s-au dublat în rândul femeilor și de 1,5 ori în rândul bărbaților născuți în 1920-22, în comparație cu cei născuți în 1968-70

- 1 din 4 bărbați (26%) născuți în anii 1920-22, care trăiau în cele mai sărace gospodării, au spus că au o boală limitativă în comparație cu aproximativ 1 din 6 (16%) din gospodăriile cele mai bogate

- pentru bărbații născuți în 1968 -70, mai mult de o treime (35%) dintre cei care trăiesc în cele mai sărace gospodării au raportat o boală limitativă, comparativ cu doar aproximativ 1 din 10 (11%) dintre cei care trăiesc în cele mai bogate gospodării

- pentru femeile născute în anii 1920-22, aproximativ 1 din 7 (15%) care trăiesc în cele mai sărace gospodării au raportat sănătate „nu bună", comparativ cu aproape una din 10 (8%) din cele mai bogate gospodării

- pentru femeile născute în 1968-70, aproximativ 1 din 5 (19%) au spus că sănătatea lor nu este „bună" în comparație cu aproximativ 1 din 10 (9%) în cele mai bogate gospodării.

„Rezultatele prezentate aici arată o lărgire a inegalităților în materie de sănătate în funcție de venituri în cohorte de naștere britanice de mai târziu, 1920-70. Ei indică o cerere viitoare mai mare de asistență medicală din partea oamenilor din societate, care vor fi cel mai puțin capabili să-și gestioneze sănătatea pe măsură ce vor intra în vârste când [sănătatea bolnavă] devine mai comună", susțin cercetătorii, potrivit medicalxpress.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel