Sănătatea, blocată de "vicii birocratice". Costache: Pacienții se tratează afară. Factura plătită de stat, de 5 ori mai mare decât dacă ar fi tratați la noi

Sănătatea - Foto: Freepick @dcstudio
EXCLUSIV
Prof. dr. Victor Costache a vorbit despre problemele pe care România le întâmpină când vine vorba de intervențiile chirurgicale. 

Spitalul Clinic SANADOR a realizat în premieră națională o intervenție minim invazivă pentru un caz cardiovascular complex, în care unui pacient în vârstă de 76 de ani, care suferea de stenoză severă a valvei aortice și anevrism aortic infrarenal, i s-au efectuat înlocuirea de valvă aortică transcateter cu proteză biologică și endoprotezarea pentru anevrismul aortic abdominal și de artere iliace cu dispozitive de ultima generație, în același timp operator. Întreaga procedură s-a desfășurat endovascular, prin abord transfemural, minim invaziv.

Despre cum a decurs întreaga procedură poți vedea mai multe AICI

În acest context, medicul Victor Costache, a spus că România ar putea face mult mai multe intervenții chirurgicale de acest tip, pentru mai multe afecțiuni, dacă nu ar exista barierele birocratice.

"Suntem încântați că în România există aceste programe endovasculare, programe transcateter, care sunt accesibile tuturor pacienților din România, care se desfășoară în mai multe centre de boli cardiovasculare din România și vedeți cum medicina a progresat acum câțiva ani, când pacientul ar fi fost operat deschis, ar fi avut o sternotomie midiană plus, minus pentru aorta abdominală și problema lui la aorta iliacă. 

În momentul de față, toate aceste proceduri se pot face transcateter în majoritatea centrelor de boli cardiovasculare care desfășoară aceste proceduri endovasculare transcateter", a declarat Victor Costache, medic chirurg cardiovascular la Spitalul Clinic SANADOR.

România are "o serie de patologii orfane". Costache: Toți specialiștii din țară am semnalat această anormalitate și să sperăm la o actualizare a programelor naționale de sănătate

 

"În România, încă mai avem de actualizat, încă mai avem de lucru pentru a ne alinia la bunele practici europene. Sunt o serie de patologii "orfane" printr-un viciu a felului în care sunt denumite și clasificate aceste programe la Ministerul Sănătății. Sunt pacienți care rămân în afara posibilităților terapeutice deoarece nu există în nomenclatorul programelor de sănătate. 

Deci orice patologie aortică după crosa aortică și deasupra arterelor renale este imposibil de tratat în România, deoarece nu a fost cuprins în nomenclatorul programelor CNAS și astfel, numeroși pacienți, deși există specialiști și există dispozitive pentru tratare, nu pot fi tratați din cauza unui viciu birocratic. Toți specialiștii din țară am semnalat această anormalitate și să sperăm, o actualizare a programelor naționale prin corecția acestor vicii și carențe birocratice", a mai spus medicul.

"La privat se poate, dar nu mi se pare etic". Statul plătește o factură de 5 ori mai mare pentru pacienții tratați în străinătate, decât dacă ar fi tratați în țară

 

"La privat se poate, dar nu mi se pare etic în contextul în care aceste dispozitive costă minimum 10.000 de euro. Un pacient asigurat care ar trebui să beneficieze gratuit de aceste dispozitive să plătească o sumă atât de mare de bani din cauza acestui viciu birocratic. 

La fel în cadrul programului transcateter, tehnologia a evoluat foarte mult, dar încă, în nomenclatorul CNAS, nu funcționează decât programele pentru stenoza aortică, deși la nivel mondial sunt tratate și insuficiențele aortice, steanozele, valvulopatiile, cât și patologia valvei tricuspide, patologia valvei pulmonare.

Vedeți câți pacienți rămân, din păcate, în imposibilitatea de a fi tratați de către specialiștii români, din cauza acestui paradox, acestei aberații și reversul medaliei: acești pacienți pleacă și se tratează în străinătate, iar factura pe care o plătește statul este de 5 ori mai mare decât dacă ar fi tratați la noi", a completat dr. Victor Costache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel