Sănătate mentală. Impactul câinilor asupra depresiei și anxietății stăpânilor

Câine vesel   FOTO: pexels.com
Un studiu australian sugerează că prezența câinilor ar reduce dispoziția negativă a proprietarilor, însă nu ar avea efectele descrise de alte cercetări.

Sănătate mentală, depresie. Cercetătorii din Sydney au analizat impactul câinilor asupra bunăstării mentale a oamenilor. Dovezile descoperite susțin că noii proprietari de câini prezintă o reducere a dispoziției negative, însă susțin că se cer alte studii care să confirme asta, studii la scară mai mare.

Autorii studiului PAWS au observat, la noii proprietari de câini, o reducere semnificativă a singurătății în termen de trei luni de la achiziționarea animalului de companie. Cercetarea s-a derulat pe o perioadă de 8 luni și a analizat bunăstarea mentală a noilor proprietari de câini cu cei care intenționau să achiziționeze un câine și cu cei care nu aveau intenția de a deține un câine.

Sănătate mentală. Observațiile autorilor

Cercetătorii au găsit la noii proprietari de câini niveluri mai mici de singurătate în termen de trei luni de la obținerea unui câine, cu efectul persistând până la sfârșitul studiului. Au mai descoperit alte dovezi care să sugereze că proprietarii de câini experimentează o reducere a stărilor negative – supărare, îngrijorare - după achiziționarea unui câine.

Însă, nu au văzut niciun impact asupra stresului psihologic, care include simptomele asociate cu depresia și anxietatea.

"Unele cercetări anterioare au arătat că interacțiunile dintre om și câine pot avea beneficii în spații precum casele de bătrâni care folosesc câini de terapie, cu toate acestea, există foarte puține cercetări privind impactul asupra proprietarilor de câini care interacționează zilnic cu câinele lor acasă", a spus Lauren Powell, doctorand la Centrul Charles Perkins, potrivit Universității din Sydney.

Cercetătorii mai susțin că, deși nu pot identifica exact modul în care prezența câinilor a afectat pozitiv starea de spirit și singurătatea participanților la studiu, multe persoane din studiu au raportat că au cunoscut pe alții din vecinătatea lor datorită patrupedului: "Știm, de asemenea, că interacțiunile pe termen scurt cu câinii îmbunătățesc starea de spirit, așa că poate fi ca apariția regulată a acestor interacțiuni văzute cu proprietatea câinilor să producă îmbunătățiri pe termen lung".

Studiul le-a permis cercetătorilor să minimizeze posibilitatea ca persoanele care se gândesc să-și ia un câine pot avea deja o bunăstare mentală.

Sănătate mentală. De ce sunt importante aceste descoperiri

Autorul senior al lucrării, profesorul Emmanuel Stamatakis, de la Facultatea de Medicină și Sănătate, a spus că în lumea aglomerată de astăzi, mulți oameni au pierdut un sentiment de comunitate și izolarea socială crește:

"Dacă câinii pot ajuta oamenii să iasă în cartierele lor mai mult și să întâlnească alți oameni, acesta este o relație de win-win. (...) Acest lucru este deosebit de important la vârste înaintate, când există un risc crescut de izolare și singurătate. Este un factor de risc major al bolilor cardiovasculare, este un factor de risc major al cancerului și este un factor de risc major pentru depresie".

Stamatakis este dascăl de Stil de viață și Sănătatea Populației la Școala de Sănătate Publică din cadrul Facultății de Medicină și Sănătate din Sydney.

Autorii studiului susțin că rezultatele cercetării lor contrastează cu studii internaționale anterioare și subliniază că sunt necesare alte cercetări la scară mai mare pentru a examina complexitatea relației dintre proprietatea câinelui și sănătatea mintală umană.

Studiul a fost publicat în BMC Public Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel