De ce să nu mai mănânci mărul cu tot cu semințe. Greșeala care te otrăvește cu cianură

Seminte mar - Foto: Freepik @Racool_studio
Ce se întâmplă când mănânci mărul, cu tot cu semințe. Detaliul care te va face să nu mai mânânci niciodată semințele merelor.

Merele sunt considerate adesea o gustare sănătoasă, plină de antioxidanți și fibre alimentare benefice pentru sănătate.

Totuși, există o parte a acestor fructe pe care ar trebui să o evităm cu mare atenție: semințele. De ce?

Ei bine, conform mai multor studii, semințele de măr conțin o substanță chimică care poate fi extrem de toxică pentru organismul uman.

Principalul motiv de îngrijorare este prezența unei cantități mici de amigdalină în semințele de măr.

Mai exact, amigdalina este un compus care, atunci când este eliberat prin zdrobirea sau mestecarea semințelor, poate genera cianură de hidrogen în stomac.

Cianura este cunoscută drept una dintre cele mai letale otrăvuri, cu o lungă istorie în sinuciderile în masă și războaiele chimice, notează Times Of India. Cianura este cunoscută pentru efectul său toxic puternic asupra organismului, perturbând livrarea oxigenului la celule și putând duce la simptome precum dureri de cap, amețeli sau, în cazuri extreme, chiar la deces.

Potrivit Britannica, semințele de măr și semințele plantelor înrudite, precum perele și cireșele conțin amigdalină, acest glicozid cianogenic compus din cianură și zahăr. Atunci când este metabolizată în sistemul digestiv, această substanță chimică se degradează în cianură de hidrogen (HCN) foarte otrăvitoare. O doză letală de HCN poate ucide în câteva minute.

Studiile arată că, deși este puțin probabil să experimentăm efecte dăunătoare din cauza înghițirii accidentale a câtorva semințe, ingerarea unor cantități mari de semințe zdrobite ar putea cauza otrăvire cu cianură.

De exemplu, este estimat că ar fi nevoie de aproximativ 83 - 500 de semințe pentru a provoca otrăvire acută cu cianură, în funcție de sortimentul de măr și de condiția semințelor, potrivit Medical News Today.

În plus, nu doar merele sunt incriminate pentru asta. Și alte fructe precum perele, cireșele și caisele conțin aceeași substanță toxică în semințele lor. Totuși, reține că partea comestibilă  acestor fructe este sigură pentru consum.

Un alt aspect important este că sucul de mere poate conține cantități mici de cianură dacă include semințe zdrobite, dar acest risc poate di redus semnificativ prin pasteurizare, un proces care vaporizează cianura din alimente.

Deși, deși merele sunt o alegere sănătoasă pentru dietă, este esențial să evităm consumul semințelor pentru a preveni riscuri inutile pentru sănătate. În special, este recomandat să se îndepărteze semințele înainte de a oferi mere copiilor sau animalelor de companie, pentru a evita orice potențială problemă de sănătate.

În cazul în care se produce ingestia unor cantități mari de semințe de măr sau dacă apar simptome neobișnuite după consum, este recomandat să se solicite ajutor medical imediat.

Simptomele intoxicației cu cianură pot varia de la ușoare și moderate, până la severe și pot include:

- dilatarea pupilelor

- dureri de cap

- amețeli

- confuzie

- greață

- dificultăți de respirație

- oboseală extremă

- durere abdominală.

Simptomele severe includ:

- somnolență sau leșin

- tensiune arterială scăzută

- convulsii

- comă

- moarte.

Un studiu din 2015 a constatat că aceste soiuri de mere conțineau cea mai mare cantitate de amigdalină:

- Golden Delicious

- Red Delicious

- Royal Gala

Soiuri precum Braeburn și Egremont Russet aveau cele mai mici cantități, dar riscul nu era exclus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel