Această vitamină îți protejează...
Salata este un aliment popular, adesea servit ca preludiu la felul principal și în restaurantele fast-casual. Ea se prezintă sub diverse forme, cum ar fi salata de varză, salata Caesar și salata verde mixtă. Unii oameni evită salata, în timp ce alții o găsesc creativă. Acest articol explorează beneficiile pentru sănătate ale consumului zilnic de salată, sfaturi pentru o salată sănătoasă, dacă salata poate ajuta la pierderea în greutate și dacă este posibil să mănânci prea multă salată.
Consumul zilnic de salată sau încorporarea legumelor cu frunze verzi în dieta ta poate duce la numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv la creșterea aportului de fructe și legume, așa cum sunt enumerate mai jos.
Salatele, inclusiv legumele, fructele, fasolea, leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele, sunt bogate în fibre, care sunt benefice pentru diabet, boli de inimă și regularitate intestinală. Cu toate acestea, doar 5% din populație își satisfac necesarul zilnic de fibre, de 25 de grame pentru femei și 38 de grame pentru bărbați.
O revizuire din 2020 în Nutrients a constatat că aportul de fibre alimentare este asociat cu sănătatea metabolică pozitivă, sănătatea colonului, motilitatea intestinală, reduceri ale bolilor cardiovasculare și scăderea riscului de cancer colorectal.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, doar 1 din 10 persoane din întreaga lume consumă între 400 și 800 de grame de fructe și legume pe zi, cât se recomandă. Deoarece baza unei salate constă, de obicei, din cel puțin 100-200 de grame de legume cu frunze verzi, există un decalaj semnificativ în respectarea acestor orientări nutriționale.
Salatele pot ajuta la respectarea acestor recomandări. Dieticianul Brittany DeLaurentis sugerează adăugarea de proteine în salate pentru a crește sațietatea.
De asemenea, DeLaurentis clarifică faptul că salatele nu trebuie să fie plictisitoare, deoarece o concepție greșită comună este că acestea conțin doar legume. Prin încorporarea mai multor proteine, salatele pot ajuta la menținerea unei diete echilibrate. Ea recomandă adăugarea unei surse proteine, cum ar fi brânza, tofu, fasole, pui sau un ou fiert, pentru a crește sațietatea.
Foto: Freepik
Consumul suficient de fructe și legume poate duce la deficiențe și la efecte secundare nedorite. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata romană, spanacul, rucola și varza kale, sunt bogate în vitaminele A, C și E, care susțin sănătatea vederii, funcția imunitară și protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. Aceste vitamine se dublează, de asemenea, ca antioxidanți cu efecte antiinflamatorii. Salatele conțin minerale esențiale precum potasiu, fier și magneziu.
Diversitatea plantelor este crucială pentru un intestin sănătos, deoarece promovează dezvoltarea bacteriilor bune. Salatele, bogate în polifenoli, pot favoriza microbii intestinali, modificând microflora și având proprietăți prebiotice și antimicrobiene. Un intestin sănătos are un impact asupra întregului organism, de la tractul gastrointestinal la creier, inimă și sistemul imunitar.
Patricia Kolesa, dietician, sugerează că salatele pot fi sărace în calorii doar cu fructe și legume, dar adăugarea de proteine și grăsimi sănătoase le poate transforma într-o masă echilibrată. Pentru a crea o salată bine echilibrată, optează pentru ingredientele preferate și alege produse proaspete, de sezon. Adaugă fructe pentru o aromă dulce și sărată.
Păstrează opțiunile proteice simple, cum ar fi fasolea sau tonul la conservă. Completează cu garnituri precum nuci, crutoane sau merișoare uscate și ia în considerare o vinegretă simplă de casă pentru un dressing delicios.
Salatele, parte a unui stil de viață sănătos, pot contribui la susținerea pierderii treptate în greutate în timp, datorită conținutului scăzut de calorii și conținutului ridicat de fibre. Cu toate acestea, consumul zilnic al unui bol de salate cu frunze verzi nu garantează pierderea în greutate. Pentru a menține un deficit caloric, este recomandat să reduci consumul de garnituri cu conținut caloric ridicat, precum bucățele de bacon, crutoane și sosuri cremoase, deoarece acestea contribuie la aportul total de calorii.
Ficatul este un organ vital al corpului care ajută la eliminarea din organism a substanțelor nocive, cum ar fi alcoolul și drogurile. Deși consumul de salată poate atenua simptomele după ce a consumat alimente grase sau bogate în alcool, aceasta nu "inversează" daunele cauzate organismului.
Salatele pot fi un adaos sănătos la o dietă, oferind o varietate de nutrienți, cum ar fi legume, proteine și grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, este important să eviți salatele alcătuite exclusiv din verdețuri sau legume, deoarece acestea pot fi prea sărace în calorii, grăsimi sănătoase sau proteine pentru un consum susținut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...