Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Salata de primăvară este nelipsită de la masa de Paște. Aceasta, pe lângă pata de culoare pe care o oferă mesei tradiționale, aduce și multe beneficii pentru sănătate.
Dar să luăm pe rând fiecare dintre ingredientele salatei, pornind desigur cu salata verde.
Salata verde are un conținut ridicat de apă (aproape 95%), precum și cantități mici de energie (15 calorii la suta de grame), proteine (1,36 g), grăsimi totale (0,15 g), carbohidrați (2,9 g), fibre alimentare (1,3 g) și zaharuri (0,78 g).
Printre mineralele și vitaminele care se găsesc în ea se pot număra calciu (36 mg), fier (0,86 mg), magneziu (13 mg), fosfor (29 mg), potasiu (194 mg), sodiu (28 mg) și zinc (0,18 mg), împreună cu vitaminele B, precum tiamina, riboflavina, niacina, acidul folic, vitamina B6 și vitaminele C, A, E și K, arată Organic Facts.
Salata verde este cultivată de mii de ani și nu este privită doar ca o legumă, ea având și multe beneficii uimitoare pentru sănătate, printre care:
- proprietăți antiinflamatorii
- ajută la reducerea colesterolului
- induce starea de somn
- antioxidant
- antibacterian
- poate ajuta la ameliorarea anxietății.
Ridichile de lună sunt un grup de legume rădăcinoase cu pulpa deschisă la culoare, crocantă, cu o culoare variabilă a cojii și cu un gust aproape picant, piperat. Forma lor variază de la mici și rotunde la lungi, iar coaja poate fi de un roșu mai intens sau mai spre roz, albă, galbenă sau chiar mov.
Ridichile au un conținut scăzut de carbohidrații (2 grame la 100 de grame), ceea ce le face potrivite pentru persoanele care își monitorizează aportul de carbohidrați sau de zahăr. De asemenea, au puține calorii (1-2) și un indice glicemic scăzut, deci cu un impact redus asupra glicemiei oferind sațietate pe un termen mai lung de timp.
Ridichile sunt bogate în vitamine, precum vitamina C, cele din complexul vitaminelor B (riboflavină, niacină, tiamină, piridoxină, folați, respectiv minerale, între care potasiu, fier și mangan.
Printre beneficiile pe care le au ridichile de lună se află:
- reducerea riscului de diabet. Compușii chimici precum glucosinolat și izotiocianat care pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
- îmbunătățește funcția hepatică. Alături de alți compuși, ridichile conțin indol-3-carbinol și 4-metiltio-3-butenil-izotiocianat, care ajută ficatul să se detoxifice și să se vindece împotriva leziunilor. Aceiași compuși ajută și rinichii să elimine toxinele.
- îmbunățesc sistemul cardiovascular. Ridichile sunt bogate în antioxidanți și minerale precum calciu și potasiu. Împreună, aceste substanțe nutritive ajută la scăderea tensiunii arteriale ridicate și reduc riscurile de boli de inimă.
Ridichea este, de asemenea, o sursă bună de nitrați naturali care îmbunătățesc fluxul sanguin, arată WebMD.
Ceapa verde este, de obicei, o ceapă prematură, fiind recoltată înainte ca bulbul să aibă posibilitatea de a crește și să devină ceea ce mulți numim ”ceapă uscată”. De altfel, ceapa verde a devenit o prezență aproape constantă în piețe, inclusiv în sezonul rece. Dacă ne uităm și pe beneficiile pe care le are aceasta, chiar ar fi indicat să o includem în dieta noastră, cu mici precauții în cazul unor afecțiuni medicale.
Astfel, ceapa verde are un conținut bogat de vitamine și minerale, dar și antioxidanți, precum quercitina, cu proprietăți anti-histaminice. Printre vitaminele pe care le conține trebuie amintite cele din complexul B-urilor, inclusiv folații necesari pentru dezvoltarea neuronală a fătului, vitamina C, vitamina A, betacarotem vitamina E și vitamina K, dar și colina, un alt element benefic pentru activitatea cerebrală.
Între minerale se află calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul, sodiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul.
Ceapa verde vă poate ajuta să:
- reduceți inflamația
- pentru dureri de gât
- pentru picioare umflate
- pentru congestie nazală (secreții nazale)
- prevenirea artritei
- antioxidant, prin conținutul de quercitină
- excelent pentru ochi
- prevenirea cancerului
- calorii scăzute
- proprietăți antivirale
- promovează sănătatea inimii
- controlează zahărul din sânge
- reduce nivelul ridicat al colesterolului și al tensiunii arteriale, arată Health Benefits Times.
Ceapa verde este bogată în vitamina K, care acționează împotriva medicamentelor pentru subțierea sângelui. Dacă luați warfarină pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord sau cheagurile de sânge, întrebați medicul dumneavoastră dacă ceapa verde este sigură pentru dvs, arată WebMD.
Uleiul de măsline și oțetul balsamic sunt cele mai potrivite pentru asezonat salata de primăvară.
Uleiul de măsline este răspândit în dieta mediteraneeană și este un tip de ulei deosebit care acționează împotriva colesterolului ”rău”.
Beneficiile pe care le are includ:
- îmbunătățirea sănătății inimii, prin reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului, ambele fiind factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
- reducerea inflamației, ca urmare a acțiunii antioxidanților și a acidului oleic, care joacă un rol important în acest sens. Mai mult, uleiul de măsline are acțiuni similare cu cele ale ibuprofenului, având efect benefic asupra cazul persoanelor diagnosticate cu artrită reumatoidă.
- îmbunătățește starea mentală și reduce stresul. Ca parte din dieta sănătoasă, uleiul de măsline joacă un rol important în reducerea riscului de depresie.
- îmbunătățește funcția cerebrală. Potrivit unui studiu realizat în 2015, dieta mediteraneeană a fost asociată cu îmbunătățirea funcției cognitive și poate reduce riscul de apariției al bolii Alzheimer.
- protejează împotriva bolilor cronice. Conținutul ridicat de polifenoli din uleiul de măsline oferă protecție împotriva diabetului de tip 2, dar și al unor forme de cancere.
Oțetul balsamic are o aromă distinctivă, adesea fiind descrisă ca îndrăzneață, acrișoară și complexă.
Unele studii sugerează că oțetul balsamic are beneficii suplimentare pentru sănătate, de la îmbunătățirea tenului unei persoane până la scăderea colesterolului și ajutor pentru pierderea în greutate.
Alte beneficii ale oțetului balsamic includ:
- reducerea zahărului din sânge
- promovarea digestiei
- reducerea tensiunii arteriale
- promovarea circulației sanguine
- reducerea refluxului gastric
- decongestionarea nasului, arată Medical News Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...