Rujeolă în copilărie, risc crescut pentru o boală pulmonară cumplită la vârstă adultă

Foto: CDC
Copiii care fac rujeolă au un risc mai mare ca, odată ajunși la vârstă adultă, să facă o cumplită boală pulmonară, mai ales dacă ei, ca adulți, au astm sau fumează.

Într-un studiu publicat în jurnalul de specialitate Respirology, să faci rujeolă - o infecție respiratorie extrem de contagioasă - în frageda copilărie a fost legat de un risc crescut de a dezvolta boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) la vârsta mijlocie, dar numai la adulții cu astm și un istoric considerabil de fumat.

Deși notează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele, oamenii de știință speculează că daunele căilor respiratorii provocate de rujeola din copilărie pot predispune un individ la simptome asemănătoare astmului și la o susceptibilitate crescută de obstrucție a căilor respiratorii, dacă mai ales la persoanele care fumează.

„În timp ce am descoperit rujeola nu pare să aibă un efect de una singură, descoperirile noastre sugerează că infecția din copilăria timpurie ar putea contribui la BPOC, atunci când este combinată cu astm semnificativ și istoric de fumat", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Jennifer Perret, de la Universitatea din Melbourne, in Australia.

În acest context, trebuie menționat că există un vaccin care protejează contra rujeolei, ROR, și care poate fi făcut copiilor încă de la vârsta de 9 luni, la indicația medicului.

BPOC, o problemă reală în România

Boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune care se instalează lent, nedureros, iar în România sunt mulți pacienți cu această afecțiune.

Prof. univ dr. Miron Bogdan a explicat, într-o ediție anterioară a Academiei de Sănătate, că, din păcate, numărul bolnavilor reali este mult mai mare decât umărul celor înregistrați și a explicat fenomenul. „Ca în toate țările europene și în toate țările avansate, și în România, numărul de bolnavi diagnosticați este cert inferior numărului de bolnavi reali. E o boală care evoluează extrem de insidios. Cu alte cuvinte, nu lovește foarte dureros, ci este o boală lent progresivă, uneori până în faze avansate. Pacienții cei mai severi sunt cei care suferă de o complicație a bronhopatiei cronice obstructive, care este insuficiența respiratorie. Sunt acei pacienți care respiră foarte greu, iar din când în când, fac niște agravări, noi le numim exacerbări, care pot să fie letale", a explicat el.

De asemenea, a mai arătat el, mai sunt o serie de complicații care pot fi date de BPOC, unele dinte ele putând duce chiar la deces, ceea ce încadrează boala între cele cu potențial grav. „O altă complicație la fel de importantă este hipertensiunea pulmonară, care se complică cu o boală a inimii care este numită cord pulmonar cronic și atunci, acești paceinți care sunt niște insfucienți respiratori, la un moment dat devin și insuficienți cardiaci.

Ce alte complicații fatale poate da această boală, în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel