Rudele, acces la informațiile medicale ale pacienților. Avocatul Poporului, solicitare către Ministerul Sănătății: Acces deplin în timpul vieţii sale, cât şi după deces

rudele - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
Rudele ar putea avea acces la dosarul medical al pacienților. Avocatului Poporului Braşov a solicitat Ministerului Sănătăţii corectarea lacunelor legislative privind accesul la documentele medicale al rudelor unui pacient.

Rudele ar putea avea acces la dosarul medical al unui pacient. Solicitarea aparține Instituției Avocatului Poporului care vrea corectarea lacunelor legislative privind accesul la documentele medicale al rudelor unui pacient. Solicitarea vine după un incident care a avut loc la Covasna.

Ministerul Sănătăţii a iniţiat, la solicitarea Avocatului Poporului, demersuri pentru corectarea lacunelor legislative privind accesul la documentele medicale al rudelor unui pacient decedat într-un spital, se arată, într-un comunicat, remis, joi, de Instituţia Avocatului Poporului, potrivit brasov.net.

Conform sursei citate, Biroul din Braşov al Avocatului Poporului s-a sesizat privind un caz din judeţul Covasna, al unei femei căreia i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimţământului exprimat explicit de fiul său, victimă a unui accident de circulaţie în cursul anului trecut.

Vezi și: Cazul BRomania. Diferența între a fi sub influența substanțelor interzise și a le avea prezente în sânge/urină. Curcă, 3 situații de ȘTIUT: E important să faci și analize de sânge, și de urină

”Fiul petentei a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, judeţul Covasna, accident în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital, ulterior, în aceeaşi zi, decedând. Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opţiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc.

Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede la art. 21-22 că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia cu excepţia cazului în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. (…)

Prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementează situaţia în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale”, a precizat Avocatul Poporului.

Vezi și: Ce simți când consumi cannabis (marijuana) și în cât timp trec efectele din organism. Cum depistează Poliția consumatorii în trafic. Curcă: Devine dintr-o dată "de gașcă"

Solicitare către Ministerul Sănătății

Avocatul Poporului a solicitat Ministerului Sănătății „să dispună luarea măsurilor legale care se impun pentru modificarea cadrului legal existent, prin inserarea unei excepţii de la dispoziţiile art. 22 din Legea nr. 46/2003, excepţie care să reglementeze situaţia în care un pacient ajunge în unitatea sanitară într-o stare de imposibilitate absolută de a-şi exprima consimţământul/acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii sale, cât şi după deces, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel