Rucola, cea mai bună pentru sănătatea rinichilor. Previne cancerul de sân, colon, uter și protejează inima

rucola cea mai buna. FOTO: Freepik @uriphoto
Rucola, leguma verde cu multiple beneficii pentru sănătate.

Sănătatea rinichilor depinde de o serie de aspecte care țin de un stil de viață echilibrat, cu activitate fizică de cel puțin trei ori pe săptămână, dar și cu o alimentație care să ne permită menținerea la o greutate optimă.

De altfel, diabetul, tensiunea arterială crescută, fumatul și consumul inadecvat de apă sunt cei mai importanți factori de risc în privința bolilor renale.

Rinichii lucrează din greu pentru a elimina deșeurile și toxinele din organism, dar și pentru a menține echilibrul fluidelor din organism, cum ar fi nivelul sângelui și al electroliților.

Tocmai de aceea, a avea grijă de bunăstarea rinichilor este esențială pentru o viață lungă și sănătoasă.

”Rinichii sunt un organ complicat”, a explicat nutriționistul Toby Amidor, subliniind că varietate afecțiunilor la nivelul acestora ”necesită o terapie medicală nutrițională diferită”.

Cât privește partea de alimentație, este recomandată introducerea alimentelor integrale și limitarea cărnii procesate. În mod specific, studiile au descoperit că legumele cu frunze verzi, bogate în minerale și antioxidanți, pot oferi rinichilor exact ceea ce au nevoie.

Frunzele verzi din dieta dvs. ar trebui să vă ajute ”să mențineți un echilibru sănătos de apă, săruri și minerale precum sodiul, calciul, fosforul și potasiul din sânge”, spune Amidor, deoarece toate acestea sunt necesare pentru a prelungi funcția renală pe parcursul vieții, potrivit EatThis.

Iar pe primul loc în ceea ce privește beneficiile asupra sănătății rinichilor se află rucola, o plantă mai puțin plăcută, din cauza gustului amărui, dar cu impact și asupra sănătății inimii, pe care o protejează.

10 beneficii ale rucolei

Săracă în calorii. Ca și în cazul altor verdețuri, rucola este dintre legumele foarte sărace în calorii. 100 g de frunze proaspete conțin doar 25 de calorii. Cu toate acestea, are multe substanțe fitochimice vitale, antioxidanți, vitamine și minerale care pot fi extrem de benefice pentru sănătate.

Puternic antioxidant. Rucola pentru salată are o valoare ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, o măsură a puterii antioxidante) de aproximativ 1904 µmol TE la 100 de grame.

Efecte anticancerigene. Fiind membră a familiei Brassica, rucola verde este o sursă bogată de anumite substanțe fitochimice, cum ar fi indolii, tiocianații, sulforafanul și izotiocianații. Împreună, s-a constatat că acești compuși contracarează efectele cancerigene ale estrogenului și, astfel, pot oferi protecție împotriva cancerului de prostată, de sân, de col uterin, de colon, ovarian, prin inhibarea creșterii celulelor canceroase, prin efectele citotoxice asupra celulelor canceroase.

Antibacteriană și antiinflamatoare. Mai mult, di-indolil-metanul (DIM), un metabolit liposolubil al indolului, are proprietăți imunomodulatoare, antibacteriene și antivirale (prin potențarea receptorilor Interferon-gamma).

În prezent, DIM și-a găsit aplicarea în tratamentul papilomatozei respiratorii recurente cauzate de virusul papiloma uman (HPV) și se află în faza a treia de studii clinice pentru displazia cervicală.

Benefică în sarcină. Salata proaspătă de rucola este una dintre legumele bogate în folați. Astfel, 100 g de verdeață proaspătă conține 24% acid folic. Atunci când este administrat în perioada de concepție, acidul folic poate ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți.

Bogată în vitamina A. La fel ca și în cazul verzei, salata rucola este o sursă excelentă de vitamina A. 100 g de frunze proaspete conțin 1424 µg de betacaroten și 2373 UI de vitamina A. Carotenii se transformă în vitamina A în organism.

Studiile au constatat că vitamina A și compușii flavonoizi din legumele cu frunze verzi ajută oamenii să fie protejați de cancerul de piele, de plămâni și de cel al cavității bucale.

Sursă de vitamina B. Această legumă este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine din grupul complexului B, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6 (piridoxina) și acidul pantotenic, care sunt esențiale pentru funcțiile enzimatice și metabolice celulare optime.

Vitamina C. Frunzele proaspete de rucola conțin niveluri sănătoase de vitamina C, un puternic antioxidant natural. Alimentele bogate în această vitamină ajută organismul uman să se protejeze de boala scorbutului, să dezvolte rezistența împotriva agenților infecțioși, stimulând stimulează imunitatea, și să elimine radicalii liberi dăunători, proinflamatori din organism.

Vitamina K. De asemenea, rucola pentru salată este o sursă vegetală excelentă de vitamina K. 100 g asigură aproximativ 90% din aportul recomandat. Această vitamină are un rol potențial în sănătatea oaselor prin promovarea activității osteotrope (formarea și întărirea oaselor).

Cantități adecvate de niveluri de vitamina K din alimentație contribuie la limitarea leziunilor neuronale din creier, astfel că are un rol bine stabilit în tratamentul pacienților care suferă de boala Alzheimer, potrivit Nutrition&You.

Sursă de cupru și fier. Frunzele sale conțin niveluri adecvate de minerale, în special cupru și fier. De asemenea, are cantități mici din alte câteva minerale și electroliți esențiali, cum ar fi calciu, fier, potasiu, mangan și fosfor. Ceea ce diferențiază această legumă de altele este faptul că este săracă în fosfor - un mineral prezent în mod natural în alimente care se poate acumula în sânge dacă rinichii nu filtrează corespunzător.

Un număr mare de cercetări a constatat că un aport frecvent ridicat de fosfor poate crește și riscul de afectare pe termen lung a rinichilor.

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci RUCOLA sau SPANAC. Hâncu, despre beneficiile legumelor VERZI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel