Rubarba și beneficiile sale. Conține 25% din necesarul de vitamina K, luptătoarea împotriva demenței

rubarba si beneficiile sale.FOTO Pexels @ Kulbir
Rubarba, boost-ul de vitamina K și A, folosită și la prăjituri.

Rubarba este o plantă perenă cultivată pentru tulpinile sale suculente și atractive, de culoare roșu-roz, cu frunze comestibile. Această plantă de sezon rece este originară din Siberia și este răspândită în multe regiuni din Europa și America de Nord ca "plantă de plăcintă", rezultatul fiind asemănător, la gust, cu al corcodușelor sau vișinelor.

Beneficiile pentru sănătate ale rubarbei

Calorii puține. Rubarba este una dintre cele mai puțin calorice legume, în 100 g de pețioli proaspeți sunt  doar 21 de calorii. Cu toate acestea, deține niște fitonutrienți vitali, cum ar fi fibre alimentare, antioxidanți polifenolici, minerale și vitamine. Mai mult, pețiolurile sale nu conțin grăsimi saturate sau colesterol, potrivit nutrition-and-you.com.

Tulpinile sunt bune la mai multe vitamine din complexul B, cum ar fi folații, riboflavina, niacina, vitamina B-6 (piridoxina), tiamina și acidul pantotenic.

Doza de vitamina A. Tulpinile de culoare roșie conțin mai multă vitamina A decât soiurile verzi. Mai mult, tulpinile conțin, de asemenea, cantități mici de compuși flavonoizi polifenolici precum beta-caroten, zeaxantină și luteină. Acești compuși se transformă în vitamina A în interiorul corpului uman și oferă aceleași efecte protectoare ale vitaminei A.

Vitamina A este un antioxidant natural puternic, necesar organismului pentru menținerea integrității pielii și a mucoaselor. Este, de asemenea, o vitamină esențială pentru o vedere sănătoasă.

Studiile de cercetare sugerează că alimentele naturale bogate în vitamina A pot ajuta la protejarea împotriva cancerului pulmonar și al cavității bucale.

25% din necesarul de vitamina K. La fel ca și în alte verdețuri precum varza kale, spanacul etc, tulpinile de rubarbă furnizează și ele cantități corespunzătoare de vitamina K. Astfel, 100 g de tulpini proaspete furnizează aproximativ 25% din doza zilnică recomandată din această vitamină.

Vitamina K are un rol potențial în sănătatea oaselor prin promovarea activității osteoblastice (formarea și întărirea oaselor). Un nivel adecvat de vitamina K în alimentație contribuie la limitarea leziunilor neuronale din creier; astfel, are un rol stabilit în tratamentul bolii Alzheimer.

Alți nutrienți ai rubarbei. Tulpinile sale conțin, de asemenea, niveluri sănătoase de minerale precum fier, cupru, calciu, potasiu și fosfor. Cu toate acestea, majoritatea acestor minerale nu se absorb în organism, deoarece suferă chelatare în complexe insolubile de către acidul oxalic, care apoi, sunt excretate.

Vitamina K, responsabilă cu protejarea împotriva îmbătrânirii. Demența și boala Alzheimer, pe lista beneficiarelor

Îmbătrânirea pulmonară și cura de 5 porții de fructe și legume: Bilic: Chiar funcționează

Medicul Mihaela Bilic, pe contul său de socializare, a atras atenția cu privire la fenomenul pe care îl trăim încă din momentul nașterii, acela al îmbătrânirii, dar și cum putem încetini acest proces, subliniind că nu doar pielea este cea care îmbătrânește, ci și plămânii.

Pentru aceștia, procesul începe în jurul vârstei de 30 de ani, iar poluarea este unul dintre cei mai nocivi factori.

”Îmbătrânim și unde nu ne gândim.

Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Vinovatul este oxigenul fără de care nu putem trăi și care ne ruginește în mod inevitabil. Organele cele mai expuse contactului cu aerul sunt pielea și aparatul respirator.

Oxigenul este esențial în procesele metabolice, doar că în urma reacțiilor oxidative apar radicalii liberi cu efect nociv pentru organism.

Epiteliul cutanat și alveolele pulmonare sunt primele structuri afectate de oxidare. Iar dacă la asta adaugăm poluarea atmosferică, infecțiile, bolile cronice sau fumatul, dezechilibrul este și mai grav.

Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani. Studiile au arătat că insuficiența respiratorie acută poate apărea rapid, în 24 ore, dacă suntem expuși la o atmosferă compusă exclusiv din oxigen.

Această toxicitate se explică prin producția de radicalii liberi în concentrații mari, care depășesc capacitatea antioxidantă a organismului”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Prazul, sursă de vitamina K. Poate preveni diabetul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel