Roșcova, înlocuitorul ciocolatei. Ce beneficii are pentru organism

roscova - FOTO: Freepick
Roșcova poate înlocui ciocolata. În plus, are o serie de beneficii pentru organism.

Roșcova sau Ceratonia siliqua, a nu se confunda cu cacaoa (din care se face ciocolată), este un membru al familiei de mazăre și originară din regiunea mediteraneană de est. Fructele roșcovului se numesc păstăi și sunt de culoare maro.

Păstăile și pulpa de roșcove sunt comestibile, dulci în mod natural și foarte hrănitoare. Roșcovele înlocuiesc adesea ciocolata în rețete, rezultând un produs mai mic de grăsime, mai mare din fibre. Roșcova este, de asemenea, cofeină și fără gluten. Este adesea folosit în planurile de masă vegane. Roșcovele și guma de roșcove (un aditiv derivat din roșcove) pot fi utilizate ca aditivi în produsele nealimentare, cum ar fi produsele cosmetice, precum și în alimentele pentru animale de companie.

Conținut scăzut de calorii

Roșcova  este o alternativă cu conținut scăzut de calorii, naturală dulce la ciocolată. Este bogată în fibre și săracă în grăsimi. Fibrele, partea indigestă a carbohidraților, sunt indicate în dietă și de un control îmbunătățit al zahărului din sânge și de reducerea colesterolului.

Amy Shapiro, dietetician înregistrat și fondator al Real Nutrition, spune că "roșcova poate ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate, deoarece consumul ajută la scăderea cantității de grelină (hormonul foamei) produse în organism”, potrivit Caravane Beauty.

Vezi și: Alunițele care se transformă în melanom. Medic: Apare ca o mică leziune brună, neagră, la început inocentă. 2-3 milimetri, dar se va dezvolta pe parcurs

Varietate de compuși bioactivi

Păstăile de roșcove conțin compuși bioactivi, cum ar fi fibrele dietetice, polifenolii, flavonoidele, cicloitolele și taninurile. Acești compuși au fost asociați cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv, glicemic, reducerea colesterolului, efecte anticancerigene, și multe altele.

Bogată în fitochimicale

Roșcova este bogată în compuși fitochimici care s-au dovedit în literatura de specialitate că au activitate antitumorală, antiproliferativă și proapoptotică (dezasamblarea unei celule). Unul dintre fitochimicalele sale, quercetina (care se găsește și în mere) s-a dovedit a a fi utilă în îndepărtarea celulelor care cauzează leucemia.

Vezi și: Ce cancere dau metastaze cerebrale. Cum știi dacă ai tumoare pe creier. Dan Benția: Creierul și coloana vertebrală, favoritele metastazelor. Se tratează cu lumină și GPS

Sursă de calciu

Roșcova este o sursă bogată de calciu. Două linguri conțin aproximativ patru procente din valoarea zilnică recomandată de calciu. Studiile arata ca dietele bogate în calciu pot scădea riscul de osteoporoză și pot ajuta la managementul greutății.

Macro și micronutrienți

Fructele de roșcove conțin, de asemenea, mulți micronutrienți, care sunt minerale importante, inclusiv fier, cupru, zinc, mangan, nichel, bariu și cobalt. De asemenea, este bogată în vitamina A solubilă în grăsimi. 

"Roșcova este bogată în vitamina A și, prin urmare, poate ajuta la sănătatea ochilor și poate preveni sau reduce degenerescența maculară", mai arată Saphiro. 

Vezi și: Genele false, ce trebuie să știi. Gianina Ilie: Cad oricum, și dacă avem extensii și dacă nu

Tratamentul diareei

Roșcova este bogată în pectină și taninuri, motiv pentru care a fost folosită în tratamentul diareei. Într-o analiză sistematică, cercetătorii au descoperit că utilizarea sucului de fasole de roșcove a fost benefică în tratamentul diareei.

Nu conține oxalați

Spre deosebire de ciocolată, roșcovele nu conțin oxalați. Oxalații sunt compuși naturali care se găsesc în multe alimente care se leagă de calciu și sunt eliminați în scaun, promovând astfel excreția calciului. O dietă bogată în oxalați îți poate crește șansele de a dezvolta pietre la rinichi, mai ales dacă ai antecedente de acest gen.

Vezi și: Cele mai bune 6 ceaiuri care încetinesc îmbătrânirea. Sunt gustoase și pot înlocui cafeaua

Nu conține cofeină

Roșcovele nu conțin cofeină și pot fi o alternativă bună de ciocolată pentru copiii sau adulții care sunt sensibili la cofeină.

Dozare și pregătire

Puteți folosi roșcove pentru a face piureuri, produse de patiserie, fulgi de ovăz, brioșe, pâine sau ca înlocuitor pentru ciocolată în granola și amestecuri de nuci. Când înlocuiți ciocolata în rețete, puteți înlocui direct 1:1 în orice rețetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel