Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Prof. dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate a subliniat care sunt lecțiile pe care societatea românească le-a învățat din acești doi ani de pandemie, subliniinnd în același timp că toate măsurile trebuiau transmise către populație de către specialiștii în care societatea să aibă încredere. În cadrul dezbaterii ”Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere", argumentul medicului specializat în sănătatea publică vine ca urmare a reacției pe care populația a avut-o, în special, în privința vaccinării, care este considerată metoda cea mai sigură și eficientă de prevenție a infectării cu Covid.
”Ce am învățat din pandemie? Haideți să încercăm să rememorăm momentele prin care România a trecut, și cred că un lucru foarte important este cel legat de percepție. De ce spun legat de percepție? Dacă în februarie-martie 2020 populația României și toată societatea era îngrozită de numărul de 500 de decese pe zi, din Lombardia, din Italia, după un an și ceva, România asista practic la un număr de aproximativ 600 de decese pe zi. Iată cum, la diferență de un an de zile, februarie-martie 2020, respectiv 2021, societatea, dacă era afectată auzind de 500 de decese pe zi, dintr-o anumită boală, în 2021, societatea românească care trăia și era confruntată cu 600 de decese nu a mai avut aceleași reacții.
De ce spun asta? Pentru că în mod normal, în fața bolii, în condițiile în care ai un vaccin care să fie valabil ar fi fost, într-un mod obligatoriu, ca vaccinarea să fi avut succes.
Iată că doar un procent relativ mic din populație a apelat la cea mai bună metodă de prevenție a îmbolnăvirilor.
Ce am mai învățat din pandemie? Păi am mai învățat că la un moment dat am transformat tot sistemul de sănătate într-un sistem care trata doar Covid. În condițiile în care pacienții cu boli cronice nu au mai avut acces la servicii medicale.
Trebuie să învățăm din aceste lucruri și trebuie să fim pregătiți ca indiferent de ceea ce se întâmplă, pacienții aceștia să aibă, în primul și primul rând, acces la servicii medicale. Pandemia și această infecție Covid trebuie să o tratăm și să luăm toate măsurile necesare de prevenție și de tratament, dar nu trebuie să uităm și de celelalte patologii.
Din perspectiva medicului de sănătate publică, consider că este este important ca pentru patologiile care au modalități de prevenție, vaccinarea să fie primul lucru la care ne gândim și să îl promovăm ca specialiști ai sănătății.
Atâta timp cât măsurile pe care le luăm, aceste măsuri trebuie să fie comunicate populației, astfel încât populația nu să fie neapărat obligată, ci să înțeleagă beneficiile acestor metode preventive.
Ce trebuie să mai învățăm? Că sănătatea este și trebuie să fie o prioritate și să mai învățăm un lucru. Aceste comunicări pe care le fac către populație trebuie să fie făcute de către profesioniști, astfel încât profesioniști în care societatea să aibă încredere”, a declarat prof. dr. Florin Buicu, vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii: "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere".
”Iată că societatea nu s-a mobilizat suficient, nu a răspuns la îndemnurile specialiștilor, ar fi poate mai util, mai eficient să dirijăm resursele pentru protecția grupurilor vulnerabile”, l-a întrebat Val Vâlcu pe Florin Buicu.
”În primul și primul rând, toate măsurile necesare pentru pacienții cronici trebuie luate în continuare și nu trebuie renunțat nici la măsurile de diagnostic, monitorizare și de tratament. Trebuie să continuăm să asigurăm pentru această categorie de pacienți toate modalitățile terapeutice necesare.
Cu Covid, fără Covid, cu gripă sau fără gripă, cred că pacienți cronici trebuie să aibă acces la tratament în continuare. (...) Nu înseamnă că trebuie să renunțăm la modalitățile terapeutice sau la tratamentul bolnavilor cronici, pentru că dacă renunțăm la aceste modalități terapeutice, mortalitatea globală va fi mai mare.
Toate măsurile care sunt luate, pentru orice boală sau pentru orice tip de infecție trebuie luate suplimentar față de măsurile care se iau în mod normal pe sistemul de sănătate. Cum putem să îi protejăm? Au fost utilizate anumite măsuri de asigurare, la nivelul spitalelor, a circuitelor separate pentru cei cu Covid față de cei care nu aveau această infecție. La început, știți cum au funcționat lucrurile și până când sistemul a învățat ce trebuie să facă.
Probabil că, tot sistemul de sănătate românesc s-a aflat în fața acestei boli, pentru prima dată. Nici noi nu știam cum va funcționa sistemul. Învățând din greșeli, pentru că au fost făcute, trebuie să recunoaștem greșelile și să nu le mai repetăm și să luăm măsurile cele mai bune în continuare”, a concluzionat vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...