Românii, printre cei mai fericiți oameni din lume?! De ce raportul WHR e un semnal de alarmă și de ce suntem, de fapt, un "popor profund nefericit". Leca: Tristețea va crește!

Românii - Foto: Freepick @gpointstudio @goffkein
EXCLUSIV
Raportul World Happiness ne indică poziționarea pe un loc bun în clasamentul fericirii, însă acest lucru este departe de ceea ce vedem în jurul nostru, zi de zi.

România a intrat în Top 30 al celor mai fericite țări, potrivit ”clasamentului fericirii” realizat în perioada 2019-2021 de către World Happiness Report (WHR). Pentru România, ajunsă pe locul 28, în ediția ce a marcat a zecea aniversare a clasamentului, urcarea este una impresionantă, de 18 locuri, devansând țări precum Spania (locul 29), Italia (locul 31), Croația (locul 47) sau Ungaria (locul 51). Podiumul ”fericirii” este ocupat în continuare de Finlanda, Danemarca și Islanda, aceasta din urmă intrând în top 3 în locul Elveției.

Calitatea vieții, cea care a dat gradul de fericire, a fost evaluată în funcție de produsul intern brut  pe cap de locuitor (PIB), sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea de a face alegeri pentru sine, generozitatea, percepția asupra corupției, datele fiind cele oferite de Banca Mondială sau de Organizația Mondială a Sănătății.

”Anul acesta se împlinesc zece ani de la World Happiness Report, invitându-ne astfel să privim înapoi și înainte, menținând în același timp raportarea noastră a bunăstării actuale și lărgind analiza noastră a efectelor de mare anvergură ale COVID-19”, au transmis cei de la World Happiness Report.

Românii, nefericiți

Astfel, am realizat un sondaj printre cititorii DC Medical, pentru a afla cât de fericiți sunt, cu adevărat, românii.

La afirmația România, printre cele mai fericite țări din lume am adresat întrebarea ”Cât de fericit ești pe o scară de la 1 la 10?”, la care au răspuns 1.386 de persoane.

În urma răspunsurilor, cele mai multe au fost notate cu nota 1, 231 de persoane, urmate de cei care se consideră fericiți de nota 2 și 5, câte 183, în timp ce fericiți de nota 10 s-au declarat 109 persoane.

1. -imagine fara descriere- (323576051_555649429776029_8269082002101463496_n_48131400.png)Foto: Sondaj DC Medical

*Votul reprezintă opinia cititorilor DCMedical. Oricine accesează site-ul poate vota. Nu este un eșantion reprezentativ pentru populația generală.

Leca: Fericirea se măsoară în împliniri

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate, pentru DC Medical, ce anume îi face fericiți pe români, dar și de ce rezultatul World Happiness Report este, în fapt, un semnal de alarmă pentru societatea noastră.

”În conformitate cu sondajul WHR, avem de-a face cu următorul element concret. Fericirea se măsoară în împliniri. Românii nu au împliniri, românii au deziderate care favorizează ideea de iluzie a împlinirii. Nu se pune problema de tristețe fabricată, fiind că ea este inclusă în tot ceea ce înseamnă genetica poporului român”, ne-a declarat psihologul.

Cele trei elemente ce ne transformă ”într-un popor profund nefericit”

Potrivit acestuia, ”tristețea corespunde unei principale caracteristici a poporului român, alături de furie și pe locul trei, alături de mândrie.

Cele trei elemente transformă poporul român într-un popor profund nefericit”, a mai spus psihologul, care a explicat cele trei direcții dinspre care apare nefericirea românilor. 

Din punct de vedere al structurii academice, românii vor fi în mod concret triști fiind că nu reușesc să își termine corect bacalaureatul și categoric nu ajung să își ia licența după ce termină 3 ani, amărâți, de facultate. Subliniez amărâți.

Din punct de vedere social tristețea apare când nu există fiabilitate și flexibilitate în proiecția familiei.

Din punct de vedere cognitiv, tristețea există când există toate celelalte neîmpliniri și neînțelegeri”, a mai spus Leca, prezicând totodată că ”cu cât românii sunt mai inflexibili și mai neînțelegători, cu atât tristețea va crește”.

Mai mult decât atât, în opinia sa, ”raportul realizat de World Happiness reprezintă încă un semnal de alarmă în tot ceea ce privește structura afectivă toxică a poporului român”, a concluzionat psihologul.

Depresia financiară, cum știi dacă o ai și cum ieși din ea. Leca: Dacă înțelegi asta, vei putea supraviețui. Raționalizarea NU e un cuvânt groaznic

Depresia, numită medical depresie clinică sau depresie majoră, este o tulburare afectivă marcată de cel puțin două săptămâni la rând cu o dispoziție redusă față de majoritatea situațiilor care afectează viața profesională sau personală.

Pe fondul crizei economice, a creșterii facturilor și a prețurilor, pe a incapacității de a face față acestor noi provocări, ce vin după mai bine de doi de pandemie, o criză energetică și un război chiar la graniță, mulți trec prin ceea ce se numește depresie financiară.

Psihologul Radu Leca ne-a explicat, în exclusivitate, ce putem să facem pentru a trece de această perioadă, dar și de ce ideea de raționalizare, pentru un popor care a trecut prin traumele comunismului, nu trebuie privită ca fiind ceva groaznic.

”Depresia financiară nu poate fi gestionată, ea poate fi doar acceptată, iar noi trebuie să acceptăm o noțiune care se numește augmentarea realității personale.

Pe vremuri, la televizor erau filme SF în care se numea Reality Augmentation, iar o realitate se schimbă. Astăzi noi avem posibilitatea să înțelegem cum funcționează o realitate care distruge psihicul uman. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel