AI face în câteva secunde ce altădată dura 30 de minute într-o operație. Victor Costache: Apăsăm pe un buton și gata. Nu putem aduce zilnic un tehnician din Olanda

inteligenta artificială - Foto: Freepik
EXCLUSIV
Chirurgia viitorului e deja aici! Inteligența artificială face minuni în sala de operație - intervenții mai rapide, mai precise și cu riscuri mai reduse. Cum un proces care dura 30 de minute, se poate face acum în doar câteva minute datorită AI. Victor Costache: Apăsăm pe un buton și gata. Nu putem aduce zilnic un tehnician din Olanda.

Inteligența artificială revoluționeaă chirurgia cardiovasculară și își fce tot mai mult loc în sala de operație, contribuind la intervenții mai sigure mai precise și mai rapide.

Un exempu elocvent al acestei revoluții este utilizarea AI în tratamentul anevrismelor de aortă abdominală și toracică, unde tehnologia avansată avansatăredefinește modul în care medicii abordează aceste intervenții delicate

Victor Costache, șeful secției de chirurgiei cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, explică impactul major pe care AI îl are asupra chirurgiei minim invazive. Cu ajutorul algoritmilor de fuziune a imaginilor, specialiștii reușesc să suprapună în timp real imaginile obținute anterior prin tomografie computerizată (CT) cu cele live, captate prin raze X în timpul intervenției. Această navigație asistată de AI nu doar că îmbunătățește precizie procedurilor, ci reduce semnificativ expunerea pacienților la radiații și la substanțele de contrast utilizate.

În trecut, procesul de fuziune a imaginilor era laborios și necesită expertiza unui tehnician specializat, însă acum, datorită inteligenței artificiale, acest lucru se realizează automat, în doar câteva secunde.

Astfel, chirurgii beneficiază de un model tridimensional detaliat al vaselor de sânge, integrat perfect în ghidajul intraoperator.

Această inovație reprezintă un pas uriaș înainte pentru chirurgia cardiovasculară, demonstrând cum tehnologia poat deveni un aliat esențial al medicilor în lupta pentru salvarea vieților.

"Într-adevăr, sunt unele intervenții unde beneficiem deja de aportul inteligenței artificiale. Mă refer la anevrismele de aortă abdominală și de aortă toracică.

În ce constă raportul inteligenței artificiale? 

Practic reușim în aceste săli hibride să contopim imaginea care se obține standard prin Raze X chiar în momentul intervenției, cu imaginea care a fost deja realizată anterior, în timpul bilanțului operator, în cadrul examenului computer tomograf.

Fiecare pacient care va beneficia de o astfel de procedură are un examen CT realizat în preoperator.

Și astfel, cu ajutorul inteligenței artificiale, se realizează un proces complex de fuziune a imaginilor, spunem noi.

Deci practic avem în față pe un ecran, ca un fel de model tridimensional a vaselor de sânge a aortei de exemplu, scos de către computerul tomograf, care se transpune pe ceea ce vedem noi live cu Raze X ghidajul în timpul intervenției. 

Această navigație se numește asistată de inteligență artificială, ne permite să realizăm intervenții mai precise și să scădem foarte mult doza de radiații și de produs de contrast care se folosește în timpul intervențiilor.

Sigur că da, aceste proceduri de navigație în timpul intervențiilor transcateter s-au dezvoltat înaintea apariției inteligenței artificiale, dar realizarea procesului de fuziune era foarte laborioasă. 

Țin minte, la primele proceduri cu navigație cu endonavigație venea un tehnician pentru a face fuziunea. Vă dați seama că această contopire trebuie să fie precisă, deoarece gestul în sine de largare a dispozitivului endovascular trebuie să fie cu o precizie milimetrică. Și inteligența artificială a făcut ca totul să fie mult mai facil.

Practic, un proces care dura minim jumătate de oră și necesita un tehnician super antrenat, acum este realizat de inteligența artificială. 

Și nu exagerez, în câteva secunde.

Vă dați seama că nu putem în fiecare zi să aducem un tehnician din Olanda ca să calibreze aparatele.

Dar în schimb, putem în fiecare zi să apăsăm pe modulul asistat de inteligență artificială și să-ți calibreze ghidajul în câteva secunde. 

Acesta este un exemplu din ceea ce folosim cotidian și avantajul pe care-l avem în fiecare zi de la inteligența artificială", a declarat Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiovasculară în Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Vezi mai multe aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel