Violența asupra personalului medical,...
În ultimul timp, HMPV (metapneumovirusul uman) a stârnit o serie de reacții emoționale, mai ales în rândul părinților, care l-au perceput ca pe un virus nou și periculos. Cu toate acestea, conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, explică faptul că HMPV nu este o apariție recentă și nu reprezintă o amenințare majoră.
Identificat încă din 2001, acest virus este cunoscut și studiat de multă vreme, iar manifestările sale sunt similare cu cele ale altor infecții respiratorii, precum gripa. Totuși, apelul la calm și la o abordare informată devine esențial, în contextul în care creșterea numărului de cazuri la nivel global a provocat neliniște în rândul populației.
"Nu e un virus necunoscut. Emoțiile care s-au ridicat ar trebui redirecționate și un sfat absolut neutru ar fi acela că ar fi foarte bine să nu repetăm greșelile pandemiei, cel puțin la nivel emoțional. Vorbim de un virus care este cunoscut de foarte multă vreme. Maladiile produse de HMPV știm sigur că sunt produse de el din 2001, când un grup de medici olandezi l-a identificat la copii cu muci și tuse.
A fost identificat prin microscopie electronică și îl cunoaștem de peste două decenii. Se estimează că s-a desprins din unul din metapneumovirusurile aviare, în urmă cu vreo 400 de ani. În momentul acesta se transmite de la om la om. E un virus uman.
Echipa de excelență de la Institutul Cantacuzino, în urmă cu peste 10 ani, a elaborat un studiu, în care două grupuri de urgentiști de copii și colegii de la Grigore Alexandrescu, am trimis toate eșantioanele copiilor spitalizați cu manifestări mai zgomotoase, mai serioase, care nu erau identificați ca fiind gripă.
Am observat că metapneumovirusul uman reprezenta o pondere semnificativă. Era pe podium, pe locul 3-4 ca frecvență. Lucrurile nu s-au schimbat în ultimii 10 ani, de altfel din timpul pandemiei când am făcut PCR tuturor cazurilor grave spitalizate de la noi din Institut, și din acestea am avut circa 10 pacienți cu HMPV.
Anul trecut, în 2024, prin testare PCR am identificat 20 de copii cu HMPV. Nu e un virus nou. Provoacă guturai, muci și afectează preponderent copiii. Se estimează, prin studiile de serologie, că aproape toți copiii, 99%, până la vârsta de 5 ani fac cel puțin un episod de infecție cu HMPV. Nu e nici rar, nici nou și nici foarte grav pentru copiii mari, adică cei care merg la școală, la liceu. Nu li se întâmplă nimic câtă vreme nu au comorbidități severe.
Cei foarte mici, sugarii, care atunci când au nasul înfundat și nu pot fi alăptați se deshidratează, ajung la spital.
Emoția vine din faptul că e un nume nou. Lumea nemedicală nu îl știa și atunci creșterea numărului de cazuri raportat în literatura internațională a generat niște emoții. Nu e nimic scăpat de sub control. Acesta e mesajul", a explicat conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, realizată de redactorul șef al site-ului Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc.
Părinți prezenți - FOTO: Captură YouTube
Deși simptomele sunt similare cu cele ale gripei, HMPV se manifestă într-o formă mai puțin severă. Cel mai adesea, afectează copiii mici, în special sugarii care, din cauza congestiei nazale, pot ajunge la spital din cauza deshidratării. Totuși, pentru majoritatea copiilor mai mari, infecția nu reprezintă un risc major.
"Din punct de vedere al tratamentului nu se diferențiază absolut deloc. Tratamentul este același: combaterea febrei și a durerilor de cap, mușchi și oase și cel mai important lucru este să ne străduim să nu îl dăm și altora. De obicei, vin cu mijloacele de transport în comun la spital.
Trebuie să le spunem părinților un lucru foarte important. Masca este utilă pentru bolnav ca să nu dea altora, nu pentru sănătos ca să nu se îmbolnăvească. Seamănă foarte mult cu gripa, dar e mai puțin zgomotoasă decât gripa.
Pentru HMPV nu avem antivirale. Avem paracetamol, nurofen, ceai cu lămâie", a explicat conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, realizată de redactorul șef al site-ului Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc.
"Pentru copiii frecventează o formă de colectivitate au nevoie de un anumit nivel de inocul. Nu faci boală gravă care să îți pună viața în pericol că te-ai întâlnit cu un virus răzleț.
E vorba de doză. Periculoare sunt locurile închise și neventilate, unde un bolnav strănută fără mască. E mai importantă ventilarea aerului pentru că nu se atinge inoculul.
Nu e concentrația destul de mare ca să producă boală, dacă stă cu ușile deschise. Problema la noi, la români, este spaima legată de curent. Măcar în pauze trebuie aerisită clasa.
Al doilea lucru important ar fi că dacă boala este zgomotoasă, 1-2 zile, copilul ar trebui izolat, nu dus la școală, chiar dacă are lucrare", a explicat conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, realizată de redactorul șef al site-ului Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Violența asupra personalului medical,...
Adevărul despre "Blue Monday" sau...
Linia de gardă de la secţia de...
De ce răcim iarna chiar dacă ne...
Acest tip de cancer te izolează, te...
EMA aprobă două noi vaccinuri...