România dă pe sănătate 6% din PIB, Europa dă 9%. Buicu: Dacă cineva se uită doar la bani ar fi tentat să spună - De ce dăm atâția bani pentru tratament? O spun foarte clar!

România dă pe sănătate 6% din PIB, Europa dă 9%. Buicu Dacă cineva se uită doar la bani ar fi tentat să spună - De ce dăm atâția bani pentru tratament O spun foarte clar! - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Conf. dr. Florin Buicu ne-a vorbit despre bugetul pentru sănătate, dar și care sunt instrumentele ce pot aduce bani spre Fondul Unic de Medicamente Inovative.

Conf. dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, ne-a vorbit despre bugetul pentru sănătate, dar și despre parteneriatul cu ARPIM, în legătură cu medicamentele inovative, care sunt șansa de supraviețuire pentru unii dintre pacienții români.

”Ca de obicei, la sfârșitul anului se fac pregătirile pentru prezentarea bugetului în Parlament, este printre puținele dăți când se încearcă adoptarea bugetului în termen, adică la data la care până la 1 ianuarie să fie și adoptat.

Așteptăm propunerile cu care Guvernul va veni în Parlament, astfel încât, până de Sărbători bugetul să poată fi adoptat și să intre în vigoare imediat după 1 ianuarie.

Pentru că revenim la domeniul nostru, al sănătății, sper și îmi doresc ca procentul din PIB alocat Sănătății să fie ceva mai mare decât în acest an, un lucru pe care cred că și-l dorește orice specialist din sănătate și cred că îl dorește oricine care se gândește că defapt sumele cheltuite în sănătate sunt investiții și nu cheltuieli.

Avem oportunitatea, totuși, având în vedere evoluția economică să constatăm că în momentul în care Sănătatea a avut nevoie de bani, Guvernul și Ministerul de Finanțe au avut aplecarea, iar sumele necesare au fost alocate către Sănătate”, a declarat conf. dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, în exclusivitate, la DC Medical, în cadrul dezbaterii online "Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor”.

Ministerul Sănătății, deschidere pentru medicamentele inovative

Întrebat dacă acest buget va reflecta nevoile în creștere, privind prin prisma impactului crizei pandemice, cu multe cazuri de infectare care nu au fost depistate la timp și cu o populație care a avut acces mai dificil la serviciile medicale, precum și la ponderea bolilor cronice, dr. Buicu a precizat că ”din această perspectivă, Ministerul Sănătății în ultimul an a fost foarte deschis astfel încât pe componenta tratamentelor medicamentoase, lista medicamentelor a fost actualizată, astfel încât multe produse, comparativ cu anii anteriori, au intrat în compensare și în decontarea din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Câteva zeci de medicamente pe an intrate pe această listă este un efort financiar important, mai ales că în cazul medicamentelor inovative, orfane, adică nu avem nicio altă variantă terapeutică, iar costurile sunt destul de mari per tratament.

Dacă cineva din afară, care se uită doar la bani, pe sumele necesare pentru tratamentul unui pacient, greșește pentru că ar putea fi tentat să spună că De ce dăm atâția bani pentru tratament? 

O spun foarte clar, sunt cazuri în care aceea este varianta terapeutică singulară, este singura șansă pe care pacientul o are. Pe de o parte pentru îmbunătățirea calității vieții și de multe ori  să trăiască”, a mai spus dr. Buicu.

VEZI ȘI: Lista medicamentelor gratuite și compensate, extinsă. Cele mai multe sunt pentru pacienții oncologici

Creșterea investițiilor, perspective

Potrivit dr. Florin Buicu, creșterea investițiilor în cercetarea și dezvoltarea medicamentelor inovatoare va putea fi rezolvată ”doar printr-o colaborare între mediul privat, industria farma, și componenta acadeică din România.

Cred că programul european care prevede stabilirea unor rețele europene care să fie implicate, pe de o parte în cercetare, cred că va putea deschide ușa multor instituții medicale și farmaceutice din România să participe la așa ceva, pe de altă parte, și nu lipsită de interes, este zona studiilor clinice, o zonă pe care încă avem posibilitatea să ne dezvoltăm. Suntem încă în urmă, studiile clinice încă se aprobă cu întârzire, este o zonă care rezolvă mai multe lucruri.

Pe de o parte asigură nevoia de tratament pentru o categorie de pacienți care nu au alte variante terapeutice, și pe de altă parte, dau posibilitatea și de dezvoltare a componentei de cercetare.

Ar fi foarte frumos să ne gândim că România va avea o fabrică de (n.r. medicamente) inovative, dar trebuie fim cu picioarele pe pământ și să încercăm împreună prin rețelele europene, să găsim cu ajutorul lor, capacitatea de a face parte din rețeaua de cercetare.

Din punctul de vedere al finanțării cercetării, pe de o parte avem bugetul de stat și pe de altă avem aceste posibilități de colaborare cu mediul privat.

Cred că mixul dintre ele este cea mai bună soluție pentru dezvoltarea acestor activități”, a mai spus conf.dr. Florin Buicu.

Industria farma, partener strategic

Legat de parteneriatul dintre industria farma din România și sistemul public, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate a precizat că industria farma este un partener strategic.

”Este și asta se vede inclusiv din sumele decontate din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, care merg către medicamente inovative.

Și dacă ne uităm la sumele care merg pe cost-volum și care în general cuprind medicamente inovative, plus componenta de programe de sănătate, plus componenta planului de cancer care va asigura resurse suplimentare, conform legii, conform Planului (n.r. de Combarere a Cancerului) care tocmai a fost adoptat fac din Asociația Producătorilor și Importatorilor de Medicamente Inovative un partener stategic, și nu numai la nivel declarativ, ci și în fapte, dovedite prin sumele pe cae România le cheltuie în aceste domenii și care în ultimii ani a fost în creștere.

Cererea a fost mult mai mare, avem nevoie, în momentul de față, de a identifica mecanisme noi de finanțare a consumului pentru medicamentul care este salvarea unui pacient de la momentul la care acesta apare înregistrat până la momentul în care este identificat mecanismul de decontare.

Pentru această zonă, prin parteneriatul pe care ARPIM l-a avut și cu Parlamentul României, cu Guvernul, cu Ministerul, cu Casa de Asigurări, au fost stabilite diverse instrumente, inclusiv Fondul de Inovație pentru Medicamente, prevăzut inclusiv în Planul de Cancer care să de dea posibilitatea de constituire, pe de o parte, dar și de decontare a medicamentelor inovative, ca soluție terapeutică  pentru o anumită categorie de bolnavi. 

Cred că prin însumarea tuturor acestor alocări bugetare, prevederilegale, este dovedit efectiv parteneriatul pe care România îl are cu această industrie”, a mai spus dr. Florin Buicu.

Fondul special, componente și procent din PIB

Fondul special este format dintr-o serie de ”instrumente” utilizate, ”de la un mecanism clawback adevărat, repet, un mecanism de clawback adevărat, nu ce a funcționat în România, un fel de taxă pe vânzarea medicamentelor, adică împărțirea riscului între plătitor, respectiv asigurator, și producător, la care se pot adăuga o creștere a finanțării, fie a unui fond de inovație, care să acopere tocmai noile medicamente intrate pe piață până la momentul la care intră într-un mecanism de decontare, dar și creșterea sumelor alocate Sănătății, ca procent din PIB, încă suntem în urmă față de media europeană, încă mai avem de urcat, ca procent  din PIB alocată sănătății.

Toate aceste instrumente: creșterea PIB pentru Sănătate, un mecanism de clawback real, taxarea diverselor riscuri care pot merge de la alimentele cu surplus de zahăr, am avut o discuție ca o parte din bunurile confiscate de ANAF să meargă către Ministerul Sănătății sau către cheltuiala din Sănătate. Pot fi identificate multiple instrumente care să asigure o creștere a finanțării în Sănătate.

Dar la urma urmei, ceea ce avem nevoie este să putem să asigurăm o creștere a finanțării Sănătății ca procent din PIB, astfel încât să ne apropiem de media europeană a cheltuielilor pentru sănătate. Noi suntem în jur de 6%, media europeană este la 9%, după cifrele de acum doi ani.

În momentul acesta vorbim de o zonă unde încă mai avem unde crește”, a concluzionat vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel