Rolul dietei în boala Parkinson. Ce alimente să consumi și pe care să le eviți

Boala Parkinson Foto: Freepik @ Drazen Zigic
Află ce alimente pot ajuta la reducerea stresului oxidativ, responsabil pentru declinul mintal observat în boala Parkinson.

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică degenerativă care afectează sistemul nervos și regiunile controlate de nervi din organism. Apariția simptomelor este treptată. Un tremur la o mână care este abia perceptibil poate fi semnul inițial. Deși tremurăturile sunt predominante, boala te poate face, de asemenea, să devii rigid sau să te miști mai încet.

Vârsta medie la care boala Parkinson se manifestă pentru prima dată este de 60 de ani. Riscul bolii crește în mod natural odată cu vârsta. De asemenea, este puțin mai frecventă la bărbați  decât la femei

Boala Parkinson este adesea legată de vârstă, însă poate lovi persoanele încă de la 20 de ani (deși acest lucru este foarte rar; cele mai multe cazuri apar la persoanele care au un părinte, un frate sau un frate întreg, sau un copil care are și el boala).

Vezi și: Beneficiile pentru sănătate ale prunelor. Conțin antioxidanți care protejează oasele și reduc tensiunea arterială

Rolul alimentației în boala Parkinson

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică care nu este complet vindecată de tratamentele tradiționale, cum ar fi levodopa și bromocriptina. Cu toate acestea, unele persoane pot fi interesate de remedii alternative, cum ar fi dieta, care pot contribui la ameliorarea simptomelor. 

Cercetătorii explorează modalități de a crește dopamina în mod natural prin intermediul dietei, deoarece afecțiunea este strâns legată de o lipsă de celule dopaminergice. Modificările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, pot îmbunătăți, de asemenea, simptomele secundare, cum ar fi demența și confuzia. 

Consumul de alimente bogate în antioxidanți poate ajuta la reducerea stresului oxidativ din creier, care poate contribui la declinul mental observat în Parkinson. Suplimentele de fibre și probioticele pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipației, deși cercetările sunt mixte. Magneziul poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea crampelor musculare în Parkinson, deși lipsesc cercetările de susținere. Se crede că nivelurile scăzute de magneziu contribuie la dezvoltarea bolii Parkinson, ceea ce face ca acesta să fie un mineral important pentru tratamentul bolii.

Vezi și: Cum influențează fructele sănătatea mușchilor. De ce este mai sănătos să mănânci fructe întregi spre deosebire de suc natural

Alimentele care pot ajuta la boala Parkinson

Deși studiul este încă preliminar, mai multe studii s-au axat pe proteine, flavonoide și flora intestinală ca potențiale tratamente pentru simptomele bolii Parkinson.

Alte studii au indicat faptul că dietele bogate în antioxidanți pot conserva creierul și pot reduce evoluția bolii la persoanele în vârstă.

Antioxidanți

Stresul oxidativ, care apare în urma unui dezechilibru între antioxidanți și substanțele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi și care este legat de boala Parkinson, este prevenit de antioxidanți.

Alimentele enumerate mai jos sunt bogate în antioxidanți:

- Nuci,  alune, nuci de Brazilia, nuci pecan și fistic

- Fructe de pădure: afine, mure, fructe de goji, merișoare și fructe de soc

- Legume din categoria Nightshade (Solanacee): roșii, ardei și vinete

- Legume cu frunze verzi: spanac și kale

Consumul unei diete pe bază de plante bogate în aceste tipuri de alimente ar putea aduce cea mai mare cantitate de antioxidanți. Cercetătorii analizează, de asemenea, tratarea bolii Parkinson cu ajutorul antioxidanților, însă rezultatele acestor cercetări sunt încă contradictorii.

Foto: Frfeepik

Fasole Fava

Deoarece levodopa, o substanță care se găsește în mai multe medicamente pentru Parkinson, este prezentă în fasolea de fava, unele persoane o folosesc pentru a-și trata boala, potrivit Healthline. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a spune că aceste fasole diminuează efectiv simptomele.

În plus, nu ar trebui să iei fasole fava în locul medicamentelor prescrise, deoarece nu știi niciodată câtă levodopa vei consuma.

Omega-3

Acizii grași Omega-3, care sunt tipuri de grăsimi sănătoase, pot contribui la îmbunătățirea funcției cerebrale la cei care suferă de Parkinson. Aceste grăsimi se găsesc în alimente precum:

- Somon

- Halibut

- Stridii

- Boabe de soia

- Semințe de in

- Fasole

În plus, câteva studii indică faptul că dieta mediteraneană, care este adesea bogată în acizi grași omega-3 și antioxidanți, protejează împotriva demenței la pacienții cu Parkinson.

Anumite alimente bogate în nutrienți

S-a descoperit că deteriorarea mentală este asociată cu malnutriția. În plus, malnutriția reprezintă un risc mai mare pentru cei care au boala Parkinson.

Mulți pacienți cu Parkinson sunt săraci în următoarele surse nutritive de nutrienți:

Cerealele de dimineață îmbogățite, carnea, tofu și spanacul sunt surse bune de fier.

Vitamina B1: mazăre, fasole, linte și carne de porc.

Pui, stridii, carne roșie, cereale integrale și zinc

Somonul, tonul, produsele lactate fortificate și uleiul din ficat de cod sunt surse bune de vitamina D.

Produse lactate, legume cu frunze verzi și produse din soia cu adaos de calciu

Alimente de evitat în cazul bolii Parkinson

Cercetările sugerează că un aport ridicat de grăsimi alimentare poate crește riscul de boală Parkinson, care este legată de afecțiuni cronice precum bolile de inimă. Unele alimente bogate în grăsimi saturate includ carnea de vită, untura, untul, brânza, brânza, uleiul de palmier și unele alimente coapte și prăjite. Un mic studiu sugerează că dieta keto poate fi benefică pentru unii pacienți cu Parkinson, dar și o dietă cu conținut scăzut de grăsimi prezintă beneficii.

Dificultatea de a mesteca și de a înghiți este un alt simptom al bolii Parkinson, 80% dintre persoane confruntându-se cu acest lucru pe măsură ce boala avansează. Alegerea alimentelor care sunt ușor de mestecat și de înghițit poate fi importantă, la fel ca și colaborarea cu un logoped.

În cele din urmă, se recomandă să se limiteze sau să se evite alimentele procesate, cum ar fi conservele, alimentele prăjite și sucurile obișnuite și dietetice, deoarece acestea au fost legate de o progresie mai rapidă a bolii Parkinson și pot afecta sănătatea intestinală, putând afecta gravitatea simptomelor.

Nu există suficiente date pentru a sugera o anumită dietă pentru tratamentul bolii Parkinson. Cu toate acestea, există motive de optimism în ceea ce privește faptul că o dietă echilibrată și exerciții fizice consecvente pot contribui la reducerea simptomelor.

Nu uitați că unele alimente și suplimente pot intra în conflict cu medicamentele prescrise pentru această boală, așa că, înainte de a face orice schimbare în alimentație, discutați cu medicul tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel