Rolul bunicilor în dezvoltarea copiilor, mai important decât am crede. Când ar trebui să apelăm la BONE

rolul bunicilor FOTO: Pexels @mikhail nilov
Cât de importantă este prezența bunicilor în viața copiilor? Este recomandat ajutorul bonelor?

Fiecare părinte își dorește copii sănătoși atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Odată cu reîntoarcerea mamei sau al tatălui în activitatea profesională, trebuie luată o decizie cu privire la persoana sau locul în care își va petrece copilul timpul, cât părinții sunt la serviciu.

Nevoile copilului

"Ce e foarte important să înțelegem este ceea ce au nevoie copiii, nu doar ce ne-ar trebui nouă. Ai noștri copiii au nevoie de conectare, au nevoie de relații cu ceilalți oameni cărora să le ofere, de la care să încarce, să simtă că aparțin.

Dacă până pe la un an și jumătate, doi, contactul cu mama sau cu familia restrânsă este foarte important, după aceea copiii au nevoie să iasă", a declarat Urania Cremene, expert în parenting, pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV. Aceasta este de părere că "a doua nevoie foarte importantă a copiilor este de învățare, de acumulare de informații, de explorare...De îndată ce încep întrebările, chiar e nevoie să fie cineva acolo care să răspundă acestor întrebări și nevoilor de absorbție de informație. Nu în ultimul rând, este nevoia lor de a lua decizii, de a face alegeri, de a se simți stăpâni pe situație".

Vezi și: Ticurile nervoase la copii: de ce apar și ce BOLI ascund. Ce este TRICOTILOMANIA

Rolul bunicilor în viața copiilor

Din păcate, nu toți copiii se pot bucura de prezența bunicilor în viața lor, iar aceștia au un rol extrem de important în dezvoltarea armonioasă a micuților. Specialistul afirmă: "Eu cred că bunicii sunt foarte importanți. Ei sunt aceia care chiar iubesc nepoții, nu putem să avem vreun dubiu. Indiferent ce stil parental ar avea sau cum s-ar comporta cu nepoții, de multe ori diferit față de cum s-au comportat cu noi, măcar știm că sunt pe mâini sigure, nu o să le întâmple nimic rău intenționat...

Dacă avem bunici care sunt în viață, care sunt disponibili, să venim cu recunoștință, sa le mulțumim că vor să facă asta". Totodată, aceasta punctează faptul că "cei mai mulți nu au energia necesară să ducă în spate un copil energic, ca să nu mai vorbim de doi sau trei. Asta nu înseamnă că îi ținem departe, ci înlesnim relația copiilor cu bunicii cât de des posibil, chiar dacă și bunicii au nevoie de ajutor cum ar fi, de ce nu, o bonă".

Rolul bonei

"Bona poate să ajute, dar aici este cu mari semne de întrebare... E greu. Avem nevoie de recomandări, avem nevoie de control, dar nu la modul acela în care să o facem să se simtă inconfortabil. Avem nevoie să transmitem informații, să avem răbdare, să intrăm pe aceeași pagină, dar nu aș lăsa copilul cu o bonă pe durate lungi de timp pentru că un copil are nevoie de comunitate. Nu se poate încărca de la o singură persoană", spune expertul.

Vezi și: Anestezia epidurală sau nașterea fără DURERE. Scade nivelul de stres și ANXIETATE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel