3 vorbe de aur de la Hipocrate, Amza Pellea și Nichita Stănescu care ar trebui să ne dea de gândit

Foto: Freepick @rawpixel.com
Hipocrate, Amza Pellea și Nichita Stănescu, vorbe de aur despre sănătate. Prof. univ. dr. Viorel Jinga: ROCCAS înseamnă empatia, dragostea și grija medicului față de pacienți.

Prezent la conferința de presă privind închiderea proiectului "Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov", prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila” București” a adus "cele mai sincere gânduri de apreciere și mulțumire" pentru medicii implicați în proiectul ROCCAS II.

"Cele mai sincere gânduri de apreciere și mulțumire față de tot ceea ce faceți neîncetat pentru medicina românească, pentru cercetarea științifică medicală, dar mai ales și înainte de toate, pentru semenii noștri aflați sau nu în suferință, spun sau nu suferință, pentru că este vorba de un astfel de program de screening.

Știu că este foarte greu, pe ultima 100m m-au mobilizat și pe mine și am încercat la Spitalul Clinic "Prof. Dr. Theodor Burghele" și la Universitatea de Medicină Farmacie "Carol Davila" și am văzut cât de greu vin oameni care sunt aproape în domeniu, mai puțin cei de la administrația de la Universitate, dar e o reușită formidabilă ca să ajungi la această cifră de 48.700.

Pentru că un proiect de anvergura celui care face subiectul principal al reuniunii noastre de astăzi, denumit generic ROCCAS II, reliefează, înainte de toate, bilanțul său medical, dar și empatia, dragostea și grija dvs. permanentă față de semeni și față de sănătatea cetății în care trăim", a declarat dr. Viorel Jinga.

Hipocrate: Sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască deși majoritatea se nasc cu ea

"Cred că tema acestei conferințe poate fi pusă, într-o oarecare măsură în antiteză cu realitatea acestui proiect de screening extrem de important.

Acest lucru în considerentul în care închiderea proiectului ROCCAS II, pe care o marcăm acum într-un bilanț și o reușită de excepție a medicinei în domeniul gastroenterologiei, deschide practic, perspective în arealul societal și medical din punct de vedere al prevenției.

Și sunt convins că, dincolo de cele peste 48.000 de cazuri din regiunea București-Ilfov care a făcut subiectul acestui amplu proiect, ați reușit să diseminați totodată și să amprentați în mentalul colectiv importanța și rolul definitoriu pe care le are medicina de prevenție în viața cetății.

De asemenea, am convingerea că ați depășit multe granițe în percepția concetățenilor noștri, să le insuflați totodată și să le întăriți ideea de conștientizare a faptului că prevenția medicală este cel mai important scut pe care îl poate avea sănătatea umanității, într-un context actual delicat, dar plin de adevărul părintelui medicinei, Hipocrate, care acum 2.300 de ani arăta că sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască deși majoritatea se nasc cu ea.

Pot spune că altă componentă extrem de importantă a acestui proiect este reprezentată de crearea și consolidarea unei legături între medic și pacient, datorită faptului că ROCCAS II București-Ilfov a fost realizat într-un parteneriat solid și într-o empatie reciprocă între Spitalul de Urgență Militar Central "dr. Carol Davila" și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România COPAC, două entități de excepție", a mai spus Viorel Jinga.

Amza Pellea și Nichita Stănescu, vorbe de aur pentru sănătatea noastră

"În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 12 decembrie și în următoarea zi a aceleiași luni, fatidica zi de 13, plecau spre stele două mari personalități ale culturii românești actorul Amza Pellea și marele nostru poet Nichita Stănescu.

Dacă celebru și îndrăgitul actor considera că nimic nu e în lume mai scump decât sănătatea și nimic mai frumos ca omul sănătos la trup și suflet, iar poetul susținea că noi suntem clipa care trece prin poarta existenței - împletind cele două frumoase cugetări, consider că trecerea noastră, a medicilor prin timp și prin acest spațiu va trebui să-și amprenteze fiecare clipă cu dăruire și dragoste pentru a pune existența în infinitul binelui.

Și cu siguranță că în acest infinit ați spus și proiectul ROCCAS, precum și întreaga dvs. activitate profesională prin care de-a lungul timpului ați reușit să transformați Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "dr. Carol Davila" într-un adevărat pol al excelenței în medicină națională precum și internațională", a conchis prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel