Robot cu 4 brațe, primul transplant de plămâni din lume, la un pacient cu fibroză pulmonară: Zero durere, rana se închide ușor, nu mai necesită tăierea osului. Incizie de 8 cm în loc de 30

Robot cu 4 brate, primul transplant de plamani din lume - Foto: captura video weforum.org
Un robot cu 4 brațe a efectuat un transplant pulmonar revoluționar, primul din lume. Pacientul a fost tratat de fibroză pulmonară.

Un robot cu 4 brațe a efectuat un transplant de plămâni de pionierat în cadrul unei proceduri revoluționare într-un spital din Barcelona.

Medicii au efectuat un transplant de plămâni folosind o tehnică cu ajutorul unui robot și o nouă cale de acces care nu mai necesită tăierea osului, au anunțat luni experții.

Chirurgii de la spitalul Vall d'Hebron din Barcelona au folosit un robot cu patru brațe, denumit "Da Vinci", pentru a tăia o mică secțiune din pielea, grăsimea și mușchii pacientului pentru a îndepărta plămânul deteriorat și a introduce unul nou printr-o incizie de 8 centimetri sub stern, chiar deasupra diafragmei.

Abordările mai vechi necesitau o incizie de 30 centimetri. Deși unele spitale folosesc deja incizii mai mici pentru transplanturile de plămâni, aceasta a fost prima dată când chirurgii au reușit să limiteze incizia la țesuturile moi.

Noua procedură este mai puțin dureroasă pentru pacient, au spus ei, deoarece rana se închide ușor.

"Credem că este o tehnică care va îmbunătăți calitatea vieții pacienților, perioada postoperatorie și va reduce durerea. Sperăm că această tehnică se va răspândi în cele din urmă în mai multe centre", a declarat luni Albert Jauregui, șeful Departamentului de chirurgie toracică și transplanturi pulmonare de la spitalul din Barcelona.

Xavier, în vârstă de 65 de ani, este pacientul care avea nevoie de un transplant de plămâni pentru a-și trata fibroza pulmonară. (VEZI VIDEO AICI

"Din momentul în care mi-am recăpătat cunoștința și m-am trezit din anestezia generală, nu am avut nicio durere", a spus el.

Acum, robotul permite o tehnică de transplant pulmonar minim invazivă, astfel încât rana este mai mică și se vindecă mai repede.

Medicul a adăugat că, pentru a introduce noul plămân, organul a fost "dezumflat" în sala de operație pentru a putea intra prin incizia strânsă.

"Este o parte a corpului care are avantajul de a avea o piele foarte elastică, ceea ce oferă spațiu pentru a lărgi deschiderea fără a fi nevoie să atingă vreo coastă", a spus Jauregui.

Cu toate acestea, au fost făcute și tăieturi mai mici în partea laterală a cutiei toracice pentru a găzdui brațele robotului și camerele 3D.

În timp tehnica ar putea fi aplicată la transplanturile care implică doi plămâni, pentru care ar fi suficientă aceeași incizie minoră.

Din cauza dimensiunilor mici ale inciziei, Xavier a luat doar paracetamol după operație. În general, transplantul pulmonar convențional necesită un tratament postoperator cu analgezice opioide.

Spania este un lider mondial în ceea ce privește transplantul de organe, cu o medie de șapte donatori și 15 transplanturi pe zi în 2022, potrivit datelor Ministerului spaniol al Sănătății.

Roboții sunt, de asemenea, utilizați în medicină pentru a oferi îngrijire pacienților și pentru a livra echipamente sau materiale sensibile în spitale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel