Roșii de toate culorile, care conțin mai mulți antioxidanți

Roșii de culori diferite: unele au mai mulți antioxidanți decât altele
Un studiu realizat de Universidad Autónoma Metropolitana din Mexic a clarificat nivelurile diferite de antioxidanți, concentrându-se pe opt genotipuri de roșii care au culori diferite!  Antioxidanții naturali sunt intens promovați în ultimii ani datorită beneficiilor lor recunoscute pentru sănătate.

Laura Pérez-Flores a condus o echipă de cercetători într-o evaluare a variației conținutului de carotenoid, polifenol și tocoferol printre liniile hibride și native de roșii selectate, precum și teste pentru capacitatea antioxidantă a acestora. În plus, s-a determinat expresia genelor legate de metabolismul isoprenoidelor și doi factori de transcripție legați de pigmentare.

Pérez-Flores explică: „Roșiile sunt principala sursă de antioxidanți, dar se cunosc puține despre conținutul și reglarea lor în genotipuri de diferite culori, forme și dimensiuni. Asocierea unor niveluri mai mari de antioxidanți specifici cu culori particulare, la roșii, sugerează un „echilibru" între acești compuși".

Rezultatele acestor cercetători sunt publicate în articolul „Balanța antioxidantă și reglementarea în genotipurile de tomate de diferite culori", care a apărut în numărul actual al revistei Societății Americane de Științe Horticole.

Roșiile sunt o sursă excelentă de antioxidanți și contribuie semnificativ la sănătatea umană datorită proprietăților lor antiinflamatorii, antialergice și antitrombotice. Rezultatele acestui studiu susțin fie comercializarea directă a roșiilor de diferite culori, fie utilizarea genotipurilor lor în programele de reproducere pentru a crește nivelurile antioxidante în varietățile existente.

Roșii colorate și proprietățile lor

Conform studiului, genotipurile de fructe roșii (adică cele de culoare roșie) au fost asociate cu o cantitate mai mare de licopen, Beta caroten, capacitate antioxidantă lipofilă și niveluri mai mari de transcripție a limfoidelor beta ciclazei (CYC-B) cromoplastice.

Roșiile portocalii au avut concentrații mai mari de tocoferol și niveluri mai mari de transcripție ale fosfatransferazei homogentisate (VTE-2), fosfat sintazei de 1-deoxi-D-xiluloză (DXS) și 4-hidroxifenilpiruvat dioxigenază (HPPD).

Roșiile galbene au o cantitate totală mai mare de polifenol și hidrofil, cu o expresie mai mare a geranilgeranil reductazei (GGDR), fitol kinază (VTE-5), fitoen sintază (PSY) 2, licopen beta ciclază (LCY-B) și SINAC4.

De asemenea, niveluri mai mari de antioxidanți individuali au fost asociate cu colorarea specifică a tomatelor.
Studiul a fost realizat în Mexic, care este un centru de diversificare și domesticire a roșiilor și oferă astfel o gamă largă de genotipuri native cu fructe de diferite culori, forme și dimensiuni,a se arată într-un material dat publicității de American Society for Horticultural Science

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel