Trei factori de risc majori duc la...
Cercetările sugerează că variabilitatea somnului ar putea fi legată de riscul de obezitate sau de diabet de tip 2. Datele UK Biobank arată că variația crescută a duratei somnului este asociată cu un risc crescut de diabet, în special pentru cei care dorm mai mult și au un scor de risc genetic mai scăzut pentru diabet.
Cu toate acestea, somnul neregulat a fost legat de riscul de diabet de tip 2, dar acest efect este redus atunci când datele sunt ajustate în funcție de obezitate, comorbidități și factori de stil de viață. Persoanele cu cea mai mare variabilitate a tiparelor de somn au fost cu 59% mai predispuse să dezvolte diabet pe o perioadă de urmărire de 7,5 ani.
Cercetătorii au descoperit o legătură între somnul neregulat și riscul de diabet, folosind datele UK Biobank de la 84.421 de participanți. Participanții au fost rugați să poarte un accelerometru timp de șapte zile între 2013-2015. Studiul a constatat că cei cu o abatere a duratei somnului de 31-45 de minute prezentau un risc cu 15% mai mare de diabet comparativ cu cei cu o abatere de 30 de minute sau mai puțin.
Cei cu o abatere a duratei somnului de 91 de minute sau mai mult aveau un risc crescut cu 59%. Studiul a constatat, de asemenea, un risc crescut cu 34% pentru cei cu o diferență de peste 60 de minute, dar acesta a scăzut la 11% atunci când a fost ajustat pentru stilul de viață, comorbidități, factori de mediu și adipozitate.
Foto: Freepik @prostock-studio
Un studiu prospectiv de cohortă a constatat că modelele de somn neregulate care perturbă ritmurile circadiene pot interfera cu metabolismul glucozei și pot reduce sensibilitatea la insulină. Studiul a examinat efectul variației somnului asupra riscului de diabet, deoarece variația somnului poate afecta sănătatea metabolică. Durata somnului, calitatea somnului și alte tulburări de somn au fost legate de riscul de diabet în studii anterioare.
Tulburările de somn modifică căile hormonale, ducând la niveluri reduse de hormoni precum insulina și steroizii, care sunt necesari în timpul somnului. Somnul deficitar contribuie la utilizarea deficitară a glucozei și a grăsimilor.
Problema nu este clară dacă una o cauzează pe cealaltă și ar putea fi bidirecțională. Tulburările de somn sunt legate de ineficiența metabolică generală care stă la baza diabetului și obezității. Relația este multifactorială și merge în ambele sensuri, ceea ce înseamnă că tulburările de somn pot crește riscul de diabet și obezitate. De asemenea, aceste afecțiuni pot contribui la apariția tulburărilor de somn.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care sunt „păsări de noapte” sunt mai susceptibile de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care sunt „păsări matinale”. Acest lucru se datorează influenței ritmului circadian, care este legat de ceasul corporal al unei persoane și este afectat de nivelurile de lumină.
Studiul a constatat, de asemenea, că „păsările de noapte” sunt mai predispuse să raporteze comportamente nesănătoase legate de stilul de viață. Atunci când datele au fost ajustate în funcție de acești factori, efectul cronotipului a fost încă prezent, dar atenuat.
Studiul subliniază importanța menținerii unor rutine sănătoase pentru prevenirea diabetului de tip 2, inclusiv un somn consistent, activitate fizică regulată și mese sănătoase și echilibrate. Menținerea unor rutine sănătoase contribuie la sănătatea generală și la prevenirea probabilă a diabetului de tip 2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...